Diari digital d'Andorra Bondia

Inici del procés de resolució de BPA després de la tutela de l’AREB


Escrit per: 
M.F. / J.R. / Agències / Foto: Tati Masià

L’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va assumir ahir la tutela de Banca Privada d’Andorra (BPA), segons va informar a través d’un comunicat. Aquesta decisió, tràmit previst per la Llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries, marca la data d’inici del procés de resolució, que preveu com a possibles solucions la transmissió d’actius o passius o qualsevol dret o obligació a una entitat pont; la venda total o parcial del negoci de l’entitat o altres instruments de resolució, “sempre amb l’objectiu de preservar al màxim el valor de la institució”.
El president del consell d’administració de l’AREB, Albert Hinojosa, signava ahir un edicte al BOPA que oficialitza la decisió de tutela que havia estat presa pel consell d’administració de l’AREB, al mateix temps que es nomenava administrador de BPA (segons el mateix edicte) David Betbesé, llicenciat en ciències econòmiques i socials i durant els darrers anys director de banca privada internacional de Crèdit Andorrà i membre del comitè executiu, càrrecs que va abandonar el maig del 2014  per “iniciar un projecte personal dedicat a l’assessorament financer”, segons l’AREB.
Un cop analitzada la informació i els documents traslladats per l’INAF, l’AREB ha decidit també donar continuïtat a les mesures cautelars, entre les quals la disposició d’efectiu.
Des de l’AREB també van posar en relleu que continuaran analitzant tota la informació disponible per definir en les properes setmanes el pla de resolució de BPA i també es procedirà a la creació del Fons Andorrà de Resolució d’Entitats Bancàries (Fareb), destinat a finançar, si escau, les mesures acordades per a BPA.

Comissió d’enquesta
De manera paral·lela, la comissió d’enquesta que havia estat plantejada per Junts i a la qual també va donar suport Socialdemocràcia i Progrés no ha prosperat. El president del grup parlamentari mixt, Pere López, lamentava ahir que no fos presa en consideració, pels grups parlamentaris demòcrata i el liberal, ja que considera que la ciutadania “ho demanava” per esclarir què ha passat i si hi ha responsabilitats que se’n derivin. López posava en relleu que no hi ha hagut la voluntat “d’esclarir els fets” i afegia que la “principal preocupació” ha estat que “l’anàlisi pugui comportar responsabilitats”. Lamentava, per tant, que no s’hagi tingut en compte que el “principal són els interessos del país” i va anunciar que faran servir altres vies (preguntes orals o escrites, demandes d’informació, etcètera) per vetllar per la transparència en aquest cas.
Des de DA es va emetre un comunicat  en què es manifesta que la seva aposta és analitzar els mecanismes de control i supervisió i adequar-los a les necessitats i dimensions del sistema financer. Afegeixen que comparteixen en part la proposta dels liberals de crear una comissió especial, i en canvi, asseguren que la proposta del grup mixt pretenia més “qüestionar l’acció del Govern i de l’INAF que no pas trobar solucions duradores per a l’estabilitat del sistema financer”.  Per la seva banda, els liberals van defensar de nou una comissió especial com la millor opció per “analitzar el que ha passat” i  “proposar solucions”. Fonts del grup liberal van indicar que es tractaria d’una comissió “més àmplia” que la d’enquesta i “amb sentit d’Estat”. D’aquesta manera, s’afirma, no s’interferirà en la via judicial i “hi haurà una transparència total”.
A l’últim, una vuitantena de clients de BPA presentaran aquesta setmana una demanda a la Batllia per intentar recuperar els diners bloquejats a l’entitat. La xifra se sumarà a la quarantena que ja s’han presentat de forma conjunta darrerament, fruit de la iniciativa d’un dels clients afectats, Manu Bustelo.

Neguit de les empreses “perquè la situació s’allarga en el temps”

Una delegació de la Cambra de Comerç es va reunir ahir amb el cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, i va demanar celeritat en la resolució de l’afer. L’objectiu, segons el president de l’entitat, Marc Pantebre, és conèixer de primera mà la situació de BPA i explicar el “neguit” de les empreses, que “veuen que la qüestió s’allarga en el temps”. Pantebre va dir que el Govern va explicar “el que s’ha fet i cap a on s’està anant” i que la separació d’actius “és molt complexa”. Els comptes lícits de BPA podrien quedar desbloquejats “en un o dos mesos”, segons va dir Pantebre.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte