Diari digital d'Andorra Bondia

Interior crea una secció específica d’educació i formació per als presos


Escrit per: 
J.R. / M.F. / Foto: Tati Masià

El ministeri de Justícia i Interior té previst crear una secció específica d’Educació i Formació dins de l’àrea de reinserció “per donar una millor resposta a les necessitats formatives i educatives” dels interns del Centre Penitenciari. Aquesta és una de les novetats de la reestructuració del ministeri de Justícia i Interior que va donar a conèixer ahir el titular de la cartera, Xavier Espot. El projecte encara està en una fase inicial però la intenció és crear una plaça de coordinador educatiu que reforçarà les tasques que ja fa actualment un pedagog. “Si amb aquestes dues persones no hi ha prou, en contacte amb el ministeri d’Educació s’estudiarà la possibilitat de poder ampliar-ho i arribar a totes les demandes”, va indicar Espot.
D’aquesta manera, els interns tindran més facilitats per cursar estudis de formació professional i el graduat escolar, tot i que es pretén que l’oferta a què puguin accedir sigui tan àmplia com sigui possible. En aquest sentit, Espot va indicar que els presos també podran accedir en el futur als estudis superiors, “si és possible”, una demanda que han fet arribar al Raonador del Ciutadà, segons es pot llegir en l’informe d’aquesta institució de l’any 2014.
El Govern va aprovar ahir el decret d’estructuració d’aquest ministeri i els reglaments reguladors de l’estructura orgànica del cos de policia i del cos penitenciari. Pel que fa al primer, suposa que els departaments de  Justícia i Interior es concentren en un de sol, fet que implicarà, segons Espot, una “simplificació i un estalvi de recursos”. A més, es recorda que aquests departaments han anat assumint noves funcions en els darrers anys per les reformes legislatives que s’han portat a terme. Per exemple, la fins ara àrea de Menors ha passat a assumir també l’execució de les mesures penals alternatives aplicades pels tribunals als adults condemnats, motiu pel qual l’àrea esmentada es denomina actualment àrea de Justícia Juvenil i Mesures Penals Alternatives.
També es crea una nova àrea  d’Entitats Jurídiques i Professions Titulades, en la qual es registraran totes les entitats jurídiques i d’autorització de l’exercici de professions titulades.
Durant la reunió d’ahir el Govern va nomenar Maria Geli, que des de l’any 2009 ha estat directora de Treball, directora de Justícia i Interior. Com a conseqüència de la reorganització de l’executiu, el departament de Treball passa a dependre del ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació, mentre que Mobilitat estarà dins del d’Ordenament Territorial.
El decret que regula el cos de policia determina que hi haurà una direcció (Jordi Moreno) i dues direccions adjuntes (Bruno Lasne i Miquel Àngel Barbolla), així com quatre grans àrees: de seguretat ciutadana i grups especialitzats;  de seguretat viària, fronteres i estrangeria; de policia judicial i investigació criminal, i de policia administrativa i de suport. Pel que fa al cos penitenciari, el Govern ha nomenat Francesc Tarroch nou director, i Ismael Alarcón continuarà com a director adjunt.
Per la seva banda, Joan Carles Recasens i Jordi Farré continuaran com a director i director adjunt, respectivament, del cos de prevenció i extinció d’incendis i salvaments;  Francesc Areny seguirà al capdavant de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, i Jesús Guardiet continuarà sent el director del departament d’Immigració.

Els preus de les matrícules de l’UdA es mantenen

Els preus de les matrícules de les formacions que es poden cursar a la Universitat d’An­dorra (UdA) no augmentaran el proper curs, a proposta del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior. Així, per exemple, el crèdit europeu (ECTS) de la diplomatura i del bàtxelor d’infermeria costarà 25,08 euros. Pel que fa a la diplomatura en informàtica, el cost del crèdit serà de 21,68 euros. La formació a través del Centre d’Estudis Virtuals costarà 14,92 euros el crèdit, mentre que per als estudis de segon cicle serà de 31,55 euros.

El sistema per identificar vehicles es millorarà

El Govern ha licitat el concurs per implantar un sistema de comptatge i classificació de vehicles a les zones frontereres. El nou sistema no serà només d’utilitat per a Mobilitat, sinó que permetrà també obtenir dades més acurades del nombre i la classificació de vehicles que circulen en zones frontereres. La policia ha demanat la millora de la instal·lació d’identificació de matrícules de vehicles que hi ha a la frontera del riu Runer i procedir a efectuar una nova instal·lació a la zona fronterera amb França, on ara no n’hi ha cap.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte