Diari digital d'Andorra Bondia

Joan Albert Farré: “Naturlàndia ha de ser un motor no només de Sant Julià sinó d’Andorra”


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: Jonathan Gil

El candidat de Liberals d’Andorra+Unió Laurediana, Joan Albert Farré, impulsarà, si guanya les eleccions, un pla de viabilitat per garantir el futur de Naturlàndia. “Volem que Naturlàndia sigui definitivament no només un motor de Sant Julià de Lòria, sinó també d’Andorra.” Farré considera, però, que avui el Govern no dóna suport al parc “perquè aprofita qualsevol oportunitat per demostrar-nos hostilitat”.

¿Què l’impulsa a presentar-se com a candidat d’LdA+UL?
Em presento perquè tinc ganes que el poble de Sant Julià tingui noves i millors oportunitats. Per aconseguir-ho compto amb una candidatura de renovació, formada per gent amb experiència i preparada, per poder tirar endavant un projecte de progrés a la parròquia.

Renovació, però Unió Laurediana ha governat durant la darrera legislatura...
Nosaltres ens presentem amb una llista totalment nova, amb il·lusió i amb ganes d’aportar una alternativa de progrés a Sant Julià de Lòria de la mà de Liberals d’Andorra i Unió Laurediana, que són un equip molt compromès amb la parròquia des de fa molts anys i que treballen tots units per promoure el progrés de Sant Julià.

¿Quin serà el seu primer objectiu si guanya?
Hi ha diverses coses. Primer hem de començar a treballar en la redefinició del marc de competències i transferències als comuns, en segon lloc també ens hem de posar a treballar per equilibrar les finances comunals, i en tercer lloc volem garantir el futur de Naturlàndia amb un pla de viabilitat. 
D’altra banda, també continuarem reclamant l’acabament del vial, que és un element clau per al desenvolupament econòmic de Sant Julià, i promourem polítiques a l’entorn de la Universitat d’Andorra perquè ens puguem consolidar com a ciutat universitària. Creiem molt en la Universitat com a eix vertebrador del futur de Sant Julià, que ha de ser capaç d’acollir noves titulacions.

¿Tot passa per Naturlàndia per revifar la parròquia?
Sant Julià no és únicament Naturlàndia i, per tant, ens importa la revitalització del comerç i el turisme a la parròquia. Per aquesta raó volem engegar un pla estratègic i tornar a posar en marxa la Taula de Turisme, perquè és la manera de canalitzar totes les voluntats ciutadanes amb un interès comú, que és tirar endavant la parròquia. Volem tornar a recollir la veu de tots els empresaris perquè s’impliquin en el projecte de tirar endavant i desenclavar Sant Julià de Lòria d’una manera definitiva.

¿Hi ha mesures concretes que ja tinguin pensades per impulsar el comerç?
Nosaltres ja hem parlat de mesures concretes per revifar els comerços que estan tancats donant incentius fiscals a aquells locals que tornin a obrir-se. A més, també volem que hi hagi microcrèdits per als emprenedors perquè s’obrin nous negocis. També pretenem que hi hagi un espai on els joves i els emprenedors puguin ubicar-se amb uns avantatges i serveis que els permetin passar els primers anys, que són els més complicats. Si aconseguim això, segurament molts d’aquests negocis s’acabaran quedant aquí a Sant Julià de Lòria.

Pel que fa a Naturlàndia,  ¿quines seran les accions que s’impulsaran perquè sigui viable econòmicament?
Nosaltres volem que Naturlàndia sigui definitivament un motor no només de Sant Julià de Lòria, sinó també d’Andorra. Per tant, tenim molt clar que des del primer dia hem fer una acció molt concreta en el parc, com és fer un pla de viabilitat que permeti la redefinició de certs aspectes com l’entrada d’inversors i una implicació més gran del Govern, i que s’asseguri als treballadors els llocs de treball. Tot això s’ha de fer amb una política de més inversió per diversificar les fonts d’ingressos actuals. Aquest és el nostre plantejament inicial i el que hem criticat és el constant alarmisme i confusió que genera el nostre rival, el senyor Vila, perquè pensem que l’únic que aconsegueix amb això és malbaratar el parc i espantar els turistes, i fer que la gent qüestioni encara més aquest espai. 

¿Quina és la diferència entre la postura de la seva candidatura i la de Laurèdia en Comú?
La diferència entre nosaltres i la candidatura del senyor Vila és que ells es qüestionen el futur del parc i nosaltres no. Nosaltres creiem fermament en aquest parc i creiem que té un futur esplendorós no només per a Sant Julià, sinó per al Principat, i per tant el que volem és treballar perquè aquest somni es pugui convertir en realitat.

¿El que demana al Govern és més implicació en aquest projecte?
Naturlàndia en aquests moments rep 200.000 visitants anuals i per tant entenem que una xifra com aquesta és prou significativa perquè en promoció turística, per exemple, el parc tingui un paper més destacat. En aquest sentit vull recordar que fins aquest any no hem aconseguit que el parc formi part del pla de promoció d’Andorra Turisme, i això nosaltres no ho trobem normal.  Nosaltres entenem que els set comuns formen part del mateix  Estat i tots mereixen l’atenció del Govern. I creiem que avui això no és així perquè aprofita qualsevol oportunitat per demostrar-nos hostilitat i que no comptem amb el seu suport. Per exemple, hi ha una avaria al Tobotronc i ¿per a què serveix? Doncs per posar-nos una multa. I un altre exemple: hi ha una reivindicació continuada i constant del nou vial, i hi ha un no rere un no, i un engany rere un engany. 

El deute comunal és important. ¿Quina serà la política que es portarà a terme per rebaixar-lo?
El deute actual condiciona d’alguna manera l’execució pressupostària de la corporació, però tenim molt clar que deriva de la inversió que s’ha fet en el parc i, per tant, el que hem de fer és que el parc deixi de condicionar el pressupost comunal en la mesura que ho està fent. Per això hem de centrar els nostres esforços a trobar un pla de viabilitat que permeti alleugerir la càrrega financera que el parc ens suposa.

¿La solució definitiva per al parc és que hi hagi inversors privats interessats a formar part de la societat?
La solució definitiva passa per implantar el pla de viabilitat en què estem treballant i per trobar inversors que d’alguna manera vulguin compartir amb nosaltres un know how per gestionar el parc d’una manera més professionalitzada i incrementar-ne la rendibilitat.

¿Cap a on creu que ha d’anar la revisió del model de competències i transferències als comuns?
En aquest punt hi ha una gran diferència amb el nostre adversari perquè nosaltres tenim una posició concreta i ell no en té cap. Nosaltres entenem que qui ha de servir els ciutadans són els comuns, perquè ho poden fer millor perquè estan al costat del ciutadà. Per tant, l’Estat ha d’entendre que l’important en aquest país és que el ciutadà vegi ben ateses les seves necessitats. 
Una altra cosa és que entre totes les corporacions trobem la manera d’oferir aquests serveis d’una manera més eficient, cosa que vol dir que potser podem mancomunar serveis i fer polítiques d’estalvi del diner públic. Aquest és un compromís que nosaltres hem adoptat com a comuns perquè l’Estat pugui reequilibrar el seu endeutament.

¿Creu que s’abordarà ràpidament la negociació d’aquest nou model competencial?
El que passa és que el senyor Martí entén les coses al revés i vol entrar en un debat competencial per la porta del darrere, i això no és seriós. La definició de les institucions actuals neix d’un pacte d’Estat entre totes les forces i els nostres coprínceps, i per tant si hem de tornar a parlar d’això hem de tornar a obrir una taula de debat en pla d’igualtat i en la qual tots comencem a treballar de nou per redefinir i adaptar el que calgui.
Però no s’ha d’obrir per la porta del darrere un debat d’una manera falsa i que pugui posar en evidència el pacte que es va assolir els anys 92 i 93. Amb això vull dir que nosaltres entenem que la política de competències dels comuns ha de ser tractada en una taula en pla d’igualtat entre tots els òrgans de l’Estat, i això és el que demanarem. 

¿Què demanaran en concret pel que fa al vial lauredià?
És recurrent la negativa del Govern a fer un vial de caràcter nacional i hi ha un constant engany al poble de Sant Julià de Lòria sobre la seva execució. Estan posant partides pressupostàries que ja fa tres anys que no s’executen. L’últim enguany i confusió va ser fa només uns dies, i crec que el Govern ha de ser més seriós amb els seus ciutadans. I és que tots els ciutadans, siguin o no de Sant Julià, tenen el mateix interès que es faci aquest vial i prioritzen aquestes obres davant d’altres que s’estan anunciant. Creiem que és una qüestió de prioritats, i avui les prioritats per a aquest Govern són els edificis faraònics i les rotondes.

Però el Govern afirma que també s’han fet moltes inversions a Sant Julià de Lòria.
Entenc que el Govern vulgui justificar-se, però la nostra formació ho té molt clar, i per això aquesta vegada no ha volgut donar suport al Govern de DA, que ens ha enganyat i que de tot el que ens va prometre no ha complert res. A la vida s’ha de ser seriós i si hi ha un compromís d’inversió a Sant Julià de Lòria s’ha de tirar endavant, i si no es vol s’ha de dir, però no s’ha d’enganyar el ciutadà. 

¿Com veu aquesta plataforma alternativa que s’ha creat sota el nom de Laurèdia en Comú?
D’una banda agraeixo que s’hagin presentat perquè permet al ciutadà d’escollir, però per altra banda lamento que sigui una opció que s’hagi fet a corre-cuita, a última hora i sense cap altre programa que anar contra nosaltres. 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte