Diari digital d'Andorra Bondia

Junts es compromet a aturar els comuns i que facin la seva feina


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: T. M.

Exposició de les propostes programàtiques i crítiques al Govern demòcrata a la reunió de poble celebrada per PS+Verds+IC+I a Escaldes-Engordany. Una de les mesures que la coalició es va comprometre a emprendre és aturar els comuns i “tornar a posar les coses a lloc”, és a dir, que se centrin en la gestió comunal, va dir el número set de la llista nacional, Jordi Font. El candidat va lamentar que en els darrers anys les corporacions només han fet que reclamar competències que no tenen per llei mentre que no han desenvolupat les seves. Com a exemples va posar el cens (“en què s’ha barrejat certa picardia” per tenir més ingressos) i el cadastre (que un nombre molt petit de parròquies té enllestit) i va remarcar que “quan demanen competències el Govern els hauria de dir que facin la seva feina”. Així mateix, Font va carregar contra la reunió de cònsols, un ens que no està regulat enlloc.
També es va mostrar molt crítica amb Demòcrates per Andorra la número dos de la llista nacional, Rosa Gili, que va posar en relleu que tot i que podia haver fet canvis en la Constitució, ha desaprofitat aquesta majoria. La candidata va anar més enllà i va destacar que fins i tot ha deixat un país pitjor, i va recordar les retallades a la CASS, la instauració d’un IRPF injust i inversions gens adequades com ara el Cirque du Soleil, els 1,5 milions que es van destinar a l’empresa Monitor Group per buscar inversió estrangera (que no ha tingut retorn, va dir) i el projecte per fer una font de llums al Valira per 1 milió d’euros. Gili considera que DA ha decebut i que ha transmès una desconfiança general que ha tingut els seus efectes en l’economia del país.
També el candidat de la territorial d’Escaldes-Engordany Josep Mas va defensar que la coalició de centreesquerra és l’única opció política que concorre a les eleccions de l’1 de març que fa atenció a les polítiques mediambientals, així com l’aposta per la participació ciutadana i la transparència. Per això el candidat a cap de Govern, Pere López, va indicar que els càrrecs electes faran una declaració de béns en entrar i sortir.
Es tracta d’una forma de fer política diferent del “concert dels tres virtuosos” que van guanyar els comicis fa quatre anys i que “mai han contactat amb els ciutadans”, va lamentar el suplent de la territorial d’Escaldes-Engordany Valentí Closa. López va assenyalar que Demòcrates per Andorra només parla d’Europa i dels convenis per evitar la doble imposició o de l’arribada d’Apple Stores. PS+Verds+IC+I, en canvi, se centra en els problemes dels sectors actuals i aposta per mesures com la reducció de les comissions bancàries pels pagaments amb targeta o les facilitats en els tràmits a la duana, va dir. Així mateix es vol fer èmfasi en l’emprenedoria, i per això es preveu redactar una llei que impulsi la formació i que doni facilitat a l’hora de crear una empresa.
El candidat a cap de Govern també va reiterar l’aposta per la revalorització del patrimoni natural, desenvolupar les polítiques energètiques i l’atenció a la dependència. Es tracta d’un “país on la gent viu bé i és feliç” i on “no només hi hagi asfalt i carreteres”, on es garanteixi la justícia social i les llibertats ciutadanes, va afegir la candidata de la territorial d’Escaldes-Engordany, Susanna Vela. “Miquel Aleix m’ha dit en els darrers debats que hem tingut que el model que defensen és totalment diferent del nostre. Trobo que ha trigat molt a adonar-se’n”, va ironitzar Vela.
Per tot plegat, el candidat a cap de Govern de la coalició progressista va remarcar la necessitat que diumenge que ve Demòcrates per Andorra no repeteixi la majoria absoluta de fa quatre anys.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte