Diari digital d'Andorra Bondia

La incertesa per l'afer BPA i per la reducció dels ingressos del tabac marquen el pressupost del 2016


Escrit per: 
Agències

El projecte de pressupost per a l'exercici 2016, que preveu uns ingressos de 395 milions d'euros i unes despeses de 423 milions d'euros, està marcat per unes previsions d'ingressos més conservadores a causa de la incertesa que genera l'impacte que pugui tenir la crisi BPA en l'economia i pel comportament a la baixa dels ingressos pel tabac. En aquest sentit, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha indicat que s'han reduït les previsions de creixement del PIB per aquest 2015, passant de l'1,5% que es preveia en el pressupost del 2015 a un 0,75% en aquest nou projecte de pressupost. Tal com fixa la Regla d'or, enguany també s'ha presentat una previsió de l'evolució de l'economia fins al 2019, que reflecteix que el Govern preveu que el PIB es torni a recuperar progressivament (1% per al 2016, 1,5% per al 2017 i 2% per al 2018 i 2019). Amb tot, la previsió de baixada d'ingressos per al 2016 es veu compensada amb el repartiment com a dividends de la totalitat dels beneficis d'Andorra Telecom, que ascendeixen a 26,3 milions d'euros. D'altra banda, el pressupost també inclou l'increment del 2% de les cotitzacions de la CASS, la derogació de les retallades en els salaris més alts de l'administració pública i la possibilitat de tornar a fer noves contractacions.
El Govern ha entrat a tràmit parlamentari, aquest divendres, el projecte de pressupost per a l'exercici 2016, amb 20 dies de retard respecte al que estipula la llei. El text inclou per primera vegada un marc pressupostari per al període 2016-2019 amb una declaració d'intencions de l'evolució pressupostària i de l'economia del país, tal com fixa la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d'estabilitat pressupostària i fiscal. Així, el Govern preveu tancar l'any 2015 amb un creixement del PIB del 0,75% (un percentatge 0,75 punts per sota de les previsions de principis d'any a causa del possible impacte que pot provocar l'afer BPA), i que el 2016 es comenci a recuperar i creixi un 1%, el 2017 un 1,5% i el 2018 i el 2019 un 2%. De fet, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha reconegut que arran de la crisi de BPA  s'han fet unes previsions "més conservadores", i que, per tant, la bona tendència dels indicadors macroeconòmics es veurà atenuada per aquest impacte.  

Menys ingressos per impostos directes i indirectes 
Pel que fa als ingressos, la xifra global prevista és un 1% inferior a la pressupostada per al 2015. Els ingressos per impostos directes baixen un 11,2% i els provinents dels impostos indirectes també disminueixen un 5,4%, però aquests descensos es compensen gràcies al fet que Andorra Telecom repartirà la totalitat dels seus beneficis en forma de dividends, i que ascendeixen a 26,3 milions d'euros. 

En el primer apartat, cal remarcar l'increment de la recaptació prevista en concepte d'IRPF, tenint en compte que serà el primer any de liquidació d'aquest nou impost, arribant a 20,4 milions d'euros. També destaca el descens del 62% dels ingressos de l'Impost de la Renda dels No Residents, ja que als empresaris provinents de països amb els quals s'hagi signat un conveni de doble imposició ja no se'ls aplicarà la retenció del 10%. Finalment, també es preveu un descens del 9% dels ingressos per Impost de Societats, perquè les deduccions d'aquest impost són més significatives del que es preveia i per la possible baixada d'aquest impost en el sector financer, afectat per l'afer BPA. 

En l'apartat d'impostos indirectes, d'una banda es preveu un augment del 12% per concepte d'ITP, cosa que reflecteix una recuperació de transaccions immobiliàries de particulars, però de l'altra, les taxes al consum, provinents del negoci del tabac, baixen un 6,5%, passant de 109,5 a 102,3 milions d'euros. Cinca ha alertat que aquest 2015 s'ha notat clarament la frenada d'aquests ingressos, i que el comportament alcista dels darrers anys no venia motivat per un augment de les vendes sinó per les constants pujades de la taxa. A més, ha reconegut que la situació del tabac, a diferència de la de la crisi de BPA, "és una incertesa que ha vingut per quedar-se". 

3,4% més de despesa de personal 
Pel que fa a les despeses, Cinca ha destacat que la xifra total és molt similar a la del 2015, amb un lleuger descens del 0,18%. Destaca l'increment d'un 3,4% de les despeses de personal, sobretot per la derogació de les retallades en els salaris alts i la congelació dels mitjans (2,1 milions d'euros), pel fet  d'haver d'assumir un 1% més de la cotització de la CASS dels funcionaris (850.000 euros), per les aportacions del 3% al nou pla de pensions (835.000 euros) i pel fet que es torna a obrir la porta, després de sis anys, a poder crear places noves.  

Les despeses corrents pugen un 6%, principalment pels assessoraments en matèria monetària, fiscal i blanqueig de diners, així com per l'acord d'associació. En canvi, les tranferències corrents baixen un 4% gràcies a la baixada de la partida destinada a la CASS (que es redueix en 10,3 milions d'euros), tenint en compte que hi haurà menys dèficit per la pujada de les cotitzacions. En aquest capítol també s'hi inclou la dotació al nou organisme de l'AREB, que rebrà 751.312 euros.  

42 milions d'euros en inversions 
El capítol d'inversions baixa un 5,5%, i Cinca ha destacat que inclou els 600.000 euros per a l'estació d'autobusos, 1,25 milions d'euros per a la primera fase del recinte per a espectacles, 2,2 milions per a la millora dels accessos del riu Runer, 2 milions d'euros per finalitzar les escoles de Canillo, 2 milions més per a la Seu de la Justícia i 1,25 milions per a l'Hotel Rosaleda, entre d'altres. 

D'altra banda, Cinca ha destacat que la partida de transferències als comuns es manté congelada en 54,6 milions d'euros, una xifra que ha qualificat de "molt important", de manera que considera que la negociació d'aquesta qüestió s'haurà de fer respectant l'autonomia dels comuns però sent coherents amb els serveis que presta l'Estat i l'esforç fiscal que s'ha promogut des d'aquesta administració.  

Finalment, pel que fa a les despeses d'acció social, el ministre ha indicat que estan en la línia del pressupost del 2015, amb una dotació de 24 milions d'euros, i ha remarcat l'increment de l'import destinat a programes d'ocupació i a pensions de solidaritat per a la gent gran. 

El pressupost, que el Govern confia que pugui estar aprovat el mes de febrer, també dóna resposta a un buit legal per evitar que els joves d'entre 18 i 25 anys que no treballin ni estudiïn puguin continuar disposant de cobertura de la CASS. L'únic requisit per poder disposar de la cobertura sanitària serà el fet d'inscriure's al Servei d'Ocupació. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte