Diari digital d'Andorra Bondia

La joventut manifesta als candidats que educació i feina la preocupen


Escrit per: 
Redacció/Agències//Foto:M.C.

L’educació i l’ocupació són les qüestions que més preocupen la joventut. Una quinzena de joves van assistir ahir al vespre a la taula rodona organitzada pel Punt d’Informació Juvenil (PIJ) d’Encamp amb candidats dels quatre partits que es presenten a les eleccions generals. Els assistents van preguntar als polítics les seves propostes sobre diverses qüestions, com l’ensenyament de l’anglès, la lluita contra la precarització dels docents eventuals, les fórmules per ajudar els joves a trobar feina i les mesures per regular l’educació en el lleure.

En el debat hi van participar el número 9 de la llista nacional de Demòcrates per Andorra (DA), Èric Jover; el número 4 de la coalició Junts (PS+Verds+IC+I), Abu Ba; el número 4 dels Liberals d’Andorra (LdA), Ferran Costa, i la cap de llista d’Encamp de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Rita Sirkia. Els candidats van presentar les seves respectives propostes en l’àmbit de l’educació, la inserció dels joves al mercat laboral, l’accés a l’habitatge i la formació en el lleure, entre d’altres. Els polítics van valorar positivament la participació activa dels joves en el debat.

Rita Sirkia, d’SDP, va insistir en la proposta de crear un fòrum virtual “per escoltar la joventut tots els dies de l’any” i també va explicar que el seu partit vol aplicar deduccions fiscals per a les empreses que contractin joves. La mateixa idea de deduccions fiscals la va exposar el candidat de la coalició Junts, Abu Ba, a la qual va afegir l’opció d’atorgar crèdits tous que fomentin la contractació juvenil i que computi com a experiència laboral.

El candidat liberal, Ferran Costa, va apostar per incentivar amb ajudes econòmiques l’aprenentatge dels oficis tradicionals i el foment de l’emprenedoria. També va donar suport a la realització de contractes formatius per a joves, com van explicar Sirkia i Ba.

En el seu torn, el demòcrata Èric Jover va argumentar les oportunitats que l’obertura econòmica aportarà per generar nous llocs de treball. A més, va explicar que l’acostament a Europa és una possibilitat per als joves de trobar feina o estudiar en altres països.

Sobre l’educació, una de les principals inquietuds dels joves,  algunes de les idees plantejades van ser l’ampliació de l’aprenentatge per competències del Permsea a tots els nivells d’estudis i atorgar ajuts i beques per a l’escolarització o estades a l’estranger per als joves de més de 16 anys per aprendre anglès, tot i que aquesta mesura va ser qüestionada per la seva dificultosa viabilitat econòmica.

El representant de DA va aprofitar per manifestar el compromís de fer una llei del cos d’ensenyants, però la resta de candidats ho van posar en dubte criticant que les mesures promeses no s’han complert en els últims anys. Durant el debat també es va exposar la rellevància d’adaptar les formacions i el Servei d’Ocupació a les necessitats dels joves i la demanda laboral que poden cobrir.

La possibilitat d’accedir a un habitatge i el problema dels joves sense titulació ni experiència laboral són temes que també es van discutir.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte