Diari digital d'Andorra Bondia

La Massana destinarà 1,6 milions a inversió i seguirà reduint la despesa


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú de la Massana va aprovar ahir el pressupost del 2015, que manté la inversió (tot i que experimenta una petita variació negativa del 4,44%) i la reducció progressiva de les despeses. Els comptes preveuen unes despeses de 12.138.841 euros i uns ingressos de 12.190.682, xifres que suposen tancar l’exercici amb un superàvit de 51.840 euros. Tal com va indicar el cònsol major, David Baró, “és un pressupost realista en què no es gasta més del que s’ingressa”, seguint la línia dels darrers sis anys. El 80% de les despeses corresponen a funcionament i inversió. Les primeres pugen a 8,2 milions (un 1,21% menys que el 2014) i les segones, a 1,6 milions.
El 20% restant del pressupost total de despesa correspon a la reducció de l’endeutament. Aquest és el capítol que augmenta més (un 46,6%) i inclou 908.000 euros de retorn del deute comunal a més d’1,5 milions, que es destinaran a l’adquisició de les participacions preferents d’EMAP que van ser subscrites per les cinc entitats bancàries d’Andorra. Tot plegat representa un import de 2,4 milions d’euros. El cònsol major va reiterar que tot això ha de permetre assolir una reducció de l’endeutament de més de 10 milions en els quatre anys de mandat (a banda de les participacions d’EMAP) i que en sis o set anys l’endeutament global passarà de 14 milions a uns 7 milions, sempre que se segueixi el pla de viabilitat.
Quant a les inversions, les més destacades pel que fa a l’import seran la finalització de l’edifici dels Arcs, al qual es destinaran 530.000 euros, l’eixamplament de la carretera de l’Aldosa (200.000 euros) i la renovació de voravies. També es farà millores a la xarxa d’aigua i clavegueram i a la xarxa d’enllumenat, millores als edificis comunals, la setena fase de l’empedrat del carrer Font de Babot i el centre d’interpretació del parc natural del Comapedrosa, entre d’altres. A més, Baró va destacar els 300.000 euros per als diferents esdeveniments esportius que permeten promocionar la parròquia.
També segueixen a la baixa les despeses de personal, que suposen 3,6 milions (es redueixen un 1,9%), i per al 2015 es manté la congelació del GAdA, de tots els conceptes retributius dels assalariats indefinits, la reducció de les contractacions de personal temporer, i la congelació de les compensacions de funcions i l’eliminació de la paga extra de Nadal dels polítics. Per contra, el consum de béns corrents (3,5 milions) puja un 1,36% per “l’ajustament en les previsions de les diferents partides”, va indicar el conseller de Finances, Miquel Llongueras. També va explicar que no s’augmenten els impostos ni els preus públics i que per ITP s’espera recaptar 360.000 euros, l’import que s’obtindrà aquest any sense els darrers canvis en la llei. Llongueras va exposar que els comptes s’han elaborat tenint en compte la conjuntura i aplicant els mateixos paràmetres dels últims exercicis, “perquè s’ha demostrat que els criteris són eficients i realistes”.
A diferència dels anys anteriors, en què hi havien votat en contra, el pressupost va tenir l’abstenció dels consellers de l’oposició. Jordi Serra va celebrar que tres anys després la majoria hagi anat recollint les propostes que va plantejar Moviment Massanenc, com el personal de relació especial, que s’ha reduït a més de la meitat, les actuacions respecte de l’endeutament d’EMAP i els canvis en la direcció de la societat. “Tres anys després, del que proposàvem nosaltres el 2011, el 90% és al pressupost.” Al mateix temps va remarcar que van poder participar en l’elaboració dels comptes i que l’abstenció s’ha d’entendre com a “arma política”.
L’oposició també es va mostrar satisfeta amb la inversió, que és la que permet el pla de viabilitat. Serra va recordar que en aquest àmbit també s’ha de tenir en compte la inversió a Pal-Arinsal i va apuntar que de cara a l’any que ve caldria cobrir amb canons de neu un tram entre el coll de la Botella i el Cubil.  Així mateix, va destacar que per fer front a les amenaces d’algun operador turístic davant la intenció d’augmentar el preu mitjà de Vallnord s’han de potenciar les vendes online, modernitzant la central de reserves.
El Comú també va donar el vistiplau a la proposició de llei per modificar la llei de transferències del Govern.

MM diu que no està tancat a res per a les eleccions

Moviment Massanenc (MM) encara no ha parlat de les eleccions generals. Segons Serra, la formació avui no descarta res i, tot i que va remarcar que “Andorra necessita una solidesa amb una majoria”, va apuntar que també hi ha la possibilitat de formar una llista. En tot cas, va indicar que el gran desacord que hi va haver el 2011 es va centrar en la gestió comunal. Per la seva banda, Baró va recordar que Ciutadans Compromesos és una plataforma comunal i que hauran de ser els partits nacionals els que es moguin. Per ara no hi ha cap pacte i va dir que cap conseller serà candidat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte