Diari digital d'Andorra Bondia

La ‘regla d’or’ planteja dubtes d’inconstitucionalitat als comuns


Escrit per: 
M. S. C.

Els cònsols estan a l’espera de l’informe que van encarregar al catedràtic Miguel Ángel Aparicio sobre la proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques, d’estabilitat pressupostària i fiscal, un treball que han de rebre de forma imminent. La regla d’or ha generat dubtes entre els mandataris comunals i l’estudi ha de clarificar si realment conté alguns punts d’inconstitucionalitat. Josep Mandicó, que ahir va actuar de portaveu de la reunió de cònsols juntament amb Jordi Torres, va indicar que els principals problemes que veuen en el text estan relacionats amb la pèrdua d’autonomia de les corporacions en segons quins aspectes que suposa el document.
En aquest sentit va reiterar que algunes qüestions que generen dubtes a les parròquies són el paper que es dóna al Tribunal de Comptes o “el que podem fer o no amb els béns patrimonials del Comú”. Al mateix temps, els cònsols i el grup parlamentari demòcrata han reprès les reunions aquest setembre per analitzar els articles que generen recels. El calendari de negociacions ve marcat pel mateix termini de presentació d’esmenes al parlament.
Mandicó va recordar que des del principi els consellers de Demòcrates per Andorra han expressat la voluntat de solucionar aquests punts a través d’esmenes i es va mostrar a l’espera de veure com serà el redactat final. Així mateix va afegir que des del grup parlamentari demòcrata s’ha assegurat en diferents ocasions que la intenció és aprovar la llei aquesta legislatura.

Augment de la dotació

En la trobada d’ahir també es va aprovar una aportació econòmica de 5.000 euros per comú per cobrir les despeses extres de la reunió de cònsols del 2014. Mandicó va explicar que el pressupost de 10.000 euros per corporació aprovat per a aquest any no ha estat suficient a causa del volum d’informes que s’han demanat i que no estaven previstos. Aquests estudis fan referència principalment a la Llei de patrimoni cultural (elaborat amb el Consell General), l’informe sobre la regla d’or i els recursos que s’han presentat relatius a l’ITP.
Quant a l’aportació per a l’any que ve, es va acordar destinar a la reunió de cònsols 12.000 euros per comú. Mandicó va explicar que no s’esperen despeses importants de cara al 2015 i que si s’ha apujat el pressupost és perquè en els darrers exercicis s’havia decidit reduir-lo ja que hi havia diners restants dels anys anteriors.
Per altra banda, el cònsol major de Canillo també va informar que hi ha prevista una reunió amb el ministre d’Interior i el president del Consell Superior de la Justícia per tractar del problema que s’arrossega de fa anys amb els vehicles embargats que es troben en espais comunals. L’objectiu és veure quines vies es poden trobar per alliberar les places d’aparcament que ocupen aquests cotxes.
Així mateix, es  va tractar de la regulació dels aspectes de policia mortuòria, que persegueix unificar les pràctiques sanitàries sobre cadàvers, sales de vetlles, tanatoris i cementiris. Ara serà el Govern qui es posarà en contacte amb cada corporació per analitzar els procediments i criteris que s’utilitzen.
En la trobada mensual també va comparèixer el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, que va fer balanç del darrer Congrés de turisme de neu i de muntanya. Va congregar més de 400 participants i va tancar amb un superàvit de 23.000 euros.
Altres aspectes que es van tractar fan referència a l’adjudicació per a l’adquisició de terminals del sistema de comunicació en cas d’emergències Tetra. El cost serà de 618 euros per terminal.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte