Diari digital d'Andorra Bondia

La Regla d’Or s’aprova amb els vots en contra de l’oposició


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: Tati Masià

La proposició de llei de sostenibiltat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda com la Regla d’Or, es va aprovar ahir amb el suport dels demòcrates i el vot en contra dels grups socialdemòcrata i mixt. El president suplent del grup demòcrata, Daniel Armengol, va manifestar que lamenten no haver pogut convèncer els grups de l’oposició i va posar èmfasi en el fet que s’havien solucionat totes les remarques que el Govern hi havia fet. Segons va recalcar, amb aquesta llei, “tothom haurà de planificar” a partir de la legislatura vinent, en referència al Govern i als Comuns. Per la seva banda, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va remarcar que “un cop esvaïts els dubtes” que havia suscitat al Govern, aquesta llei “serà una bona eina de gestió pressupostària”.
Els dos grups de l’oposició es van mostrar en contra d’una llei que pot condicionar molt l’acció que pretenguin portar a terme les diferents opcions polítiques. El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va dir que encara és un text amb dubtes de constitucionalitat en alguns punts i va voler deixar clar que “la desviació pressupostària no es pot confondre amb malbaratament”. Per la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va lamentar que la llei només parli d’“austeritat” i va proposar un pacte d’Estat al començament de la propera legislatura per consensuar una llei relativa a la sostenibilitat de les finances de les administracions. “Dubtem que aquesta sigui una llei aplicable”, va afegir Rios.

Vistiplau a la llei mordassa només amb el suport dels demòcrates

La proposició de llei qualificada de protecció civil als drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge, batejada com a llei mordassa per l’oposició, només va tenir ahir els vots favorables dels demòcrates, tot i les millores en el treball en comissió. El conseller del grup mixt Gerard Barcia va manifestar que el text tindrà una incidència negativa en la llibertat d’expressió, comunicació i informació i que implanta “un sistema de control i de repressió impropi del segle XXI”. De la mateixa manera, la consellera socialdemòcrata Rosa Gili va recordar que no hi ha “cap necessitat social” d’elaborar una llei d’aquestes característiques.
El parlamentari demòcrata Carles Enseñat va destacar que amb la nova regulació es cobreix un buit existent i va esmentar el conjunt de modificacions que s’han introduït a través d’esmenes. Segons va dir, s’ha reforçat la importància de la llibertat d’expressió, s’ha simplificat l’emissió del consentiment i s’ha incorporat el secret professionals. A més, s’ha aconseguit també que els operadors dels fòrums de debat no siguin responsables dels continguts.
Ahir es va aprovar també el projecte de llei de modificació dels estatuts de la societat Centre de Tractament de Residus d’Andorra, amb els vots del grup demòcrata i el grup mixt. Durant el debat sobre aquest punt, la consellera socialdemòcrata Rosa Gili es va referir als “milions malgastats” en el forn incinerador. De la mateixa manera, el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va dir que les accions “valien 0” quan l’Estat les va comprar. També es va aprovar  a la sessió d’ahir la llei de serveis de confiança electrònica.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte