Diari digital d'Andorra Bondia

La sessió d’investidura té lloc avui amb dos candidats: Martí i Pintat


Escrit per: 
Redacció / Foto: Tati Masià

El Consell General celebra avui, a partir de dos quarts de deu del matí, la sessió d’investidura. Malgrat el que es podia preveure en un principi, no hi haurà un sol candidat a cap de Govern, sinó que seran dos: Antoni Martí, presentat pels integrants del grup parlamentari demòcrata, i Josep Pintat, proposat pels liberals. Durant la legislatura hi haurà tres grups parlamentaris: el demòcrata (15 consellers), el liberal (8 consellers) i el mixt (3 consellers del PS i 2 d’SDP), segons va acordar la junta de presidents.
La reunió de Sindicatura que va tenir lloc ahir a la tarda va examinar totes dues candidatures i, una vegada verificat que complien els requisits exigits,  va proclamar els dos candidats. Segons va indicar Pintat, el fet que els liberals siguin un grup polític nou ha fet que s’hagin decantat per presentar el seu propi candidat amb l’objectiu de donar-se a conèixer i deixar constància, d’aquesta manera, de quin és el programa alternatiu que defensen. La reunió de Sindicatura va servir també per validar els dos grups parlamentaris que s’havien presentat, el demòcrata i el liberal. Els tres consellers generals de la coalició progressista Junts i els dos de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) estaran al grup mixt. La primera d’aquestes dues formacions va explicar en un breu comunicat que ahir a la tarda s’havia tancat el termini per presentar grups parlamentaris i que els tres consellers generals socialdemòcrates (Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís) no han pogut constituir grup parlamentari propi i, per tant, han passat a formar part del grup parlamentari mixt. El grup demòcrata (15 consellers) tindrà com a president Ladislau Baró i com a president suplent Miquel Aleix, mentre que al liberal (8 consellers) aquests càrrecs recauran en Josep Pintat i Jordi Gallardo, respectivament.
Després de la reunió de Sindicatura va tenir lloc la primera reunió en aquesta legislatura de la junta de presidents, sense que hi pogués assistir ningú en representació del grup mixt, ja que els seus integrants no s’han posat d’acord sobre qui serà el president ni tampoc sobre el seu funcionament. Aquest fet ha obligat a repartir, per a la sessió d’investidura d’avui, les intervencions d’aquest grup de manera proporcional segons el nombre de membres. Així, del total de 30 minuts que corresponen al grup mixt, el representant del PS disposarà de 18 minuts i el d’SDP de 12. El síndic general, Vicenç Mateu, va explicar que confia que en els propers dies els membres d’aquest grup es puguin posar d’acord i es presenti el reglament de funcionament.
La junta de presidents va determinar també les assignacions dels escons tant al nou hemicicle com a Casa de la Vall. La sessió ordinària d’avui s’iniciarà a les 9.30, amb els discursos dels dos candidats, i posteriorment continuarà a partir de les set de la tarda, amb les intervencions dels tres grups i la votació. El nou cap de Govern jurarà el càrrec demà a les deu del matí a Casa de la Vall, i dijous es farà, a partir de les 9.30, una nova sessió en la qual juraran els nous consellers que substituiran el cap de Govern i els parlamentaris que esdevinguin ministres. Després es votarà el projecte de llei elaborat per resoldre la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA).

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte