Diari digital d'Andorra Bondia
 L'Alberg de la Baronia vol convertir-se en referent del turisme sostenible
L'Alberg de la Baronia vol convertir-se en referent del turisme sostenible

L'Alberg de la Baronia vol convertir-se en referent del turisme sostenible


Escrit per: 
Agències / Foto: Jonathan Gil

Després que al novembre passat s’adjudiqués la gestió de l’Alberg de la Baronia d’Encamp, el Comú ha fet entrega aquest dijous de les claus a les empreses Bomosa, Bio Bio i Restaurants i Escola d’esports d’aventura Roc Roi. La concessió de l’equipament esportiu és per quinze anys. L’alberg obrirà aquest estiu per atendre la campanya de colònies de la parròquia i és previst que al mes de setembre comencin les obres per a l'adequació de la casa com a ecohotel. Més enllà de la gestió de l’Alberg, Bomosa i la unió temporal d’empreses plantegen un centre turístic referent a Andorra, de turisme de qualitat, sostenible i amb valors socials. El concurs per a la gestió i explotació de la casa de colònies de la Baronia i de Cortals d’Aventura comporta el pagament d’un cànon fix anual de 6.000 euros, i el cànon variable del 4% dels ingressos bruts. El concurs fixa el descompte del 15% que tindran els clubs i associacions de la parròquia. 
El conseller de Joventut, Esports i Turisme d’Encamp, Xavier Fernández i Turi Mora, fundador de la societat filantròpica Bomosa, junt amb Gemma Riu, directora general de la societat, han formalitzat aquest dijous l’acte d’entrega de les claus de l’Alberg de la Baronia. 

L’adjudicació resolta el passat mes de novembre per a la gestió i explotació de la casa de colònies de la Baronia i de Cortals d’Aventura implica un pagament al comú d’un cànon fix anual de 6.000 euros, i el cànon variable del 4% dels ingressos bruts. El concurs fixa el descompte del 15% per als clubs i associacions de la parròquia, i 23 euros per infant i monitor de les colònies organitzades pel Comú.  

Les empreses andorranes Bomosa i Bio Bio a la part de gestió de l’alberg i la catalana Roc Roi es comprometen com fixa el conveni a fer una inversió de 500.000 euros, però segons la directora general de Bomosa Gemma Riu la inversió serà molt superior a la fixada en el concurs. I és que Bomosa planteja un ambiciós programa d’explotació de l’Alberg per convertir-lo en un 'Ecohostel', seguint l’experiència que el grup andorrà té a Barcelona. “Perseguim ajudar el Comú a impulsar turisme de qualitat, visitants preocupats per la natura, que tinguin inquietuds, i de nivell cultural alt” assenyala la directora general Gemma Riu.  

Per impulsar l’'Ecohostel', es preveuen obres a partir del mes d’agost incrementant la inversió prevista “amb unes reformes significatives”, complint i respectant al màxim aspectes com la sostenibilitat i la cura pel medi ambient. Després de les colònies de juliol, es preveu que comencin els treballs amb l’objectiu que el nou complex es trobi en funcionament a principis del 2017.  
Pel que fa a la capacitat, es mantindrà en 54 places, però es preveu incrementar-la amb deu cúpules geodèsiques. A banda de l’equip que conduirà l’equipament turístic, es preveu que hi treballin més de deu persones. Des del punt de vista de la comercialització i el públic, l’empresa planteja fixar paquets que persegueixen captar un públic objectiu interessat en l’ecologia i la natura. 

El conseller de Joventut, Esports i Turisme d’Encamp, Xavier Fernández ha qualificat el projecte com a “il·lusionant” i ha assegurat que encaixa perfectament amb les línies de treball del Comú per desestacionalitzar la temporada turística. En aquest sentit, Fernández ha assenyalat que “estem potenciant les instal·lacions esportives com Prada de Moles, a més d’activitats com el Tour, la Purito, l’Spartan Race i l’Overland, i la Fira de vehicles 4x4”.  

Fernández considera que el projecte que es planteja farà que la Baronia sigui “una de les entrades més espectaculars de la Vall de Madriu”. A més ha recordat que els esforços del Comú s’encaminen a desestacionalitzar el turisme, reivindicant l’existència dels equipaments per fer-ho possible, “tenim les pistes i el Funicamp en aquesta estació intermèdia. Tenim un turisme fix d’hivern a les quatre estacions, però aquest també és un país d’estiu”.  

A banda de la gestió de l’hotel i l’equipament de restauració, l’empresa d’esports d’aventura Roc Roi, nascuda el 1996 al Pallars, i una de les operadores més importants d’esports a la natura de Catalunya engegarà el programa d’activitats per revitalitzar la zona dels Cortals, tot recuperant la zona d’oci i d’esports d’aventura.  

Empreses amb valor social 
L’activitat de Bomosa se centra en l’acció filantròpica i l’empresarial amb un plantejament d’empresa social, de valor afegit i orientació estratègica. L’empresa neix de l’impuls de l’empresari andorrà Turi Mora per a la millora de les condicions de vida dels andorrans. L’empresa és formada per uns 70 professionals dedicats en més de 10 empreses que han revertit prop d’1,2 milions d’euros dels beneficis a projectes filantròpics.  

Segons Gemma Riu, directora general de Bomosa “estem desenvolupant empreses en els sectors principals del país que tinguin en compte sectors estratègics com l’ecologia”. En aquest cas, la cadena de distribució d’aliments eco Veritas i Bio Bio, que fa poc ha certificat la primera cuina ecològica que distribueix a l’Hospital, a la Llar d’avis del Comú d’Encamp, o que enguany ha distribuït més de 80.000 menús a Vallnord. Un dels altres sectors on treballa aquesta empresa és el de les energies renovables. Pel que fa a la divisió de l’ecoturisme, segons la directora general, Bomosa “vol fomentar al canvi de model del turisme andorrà, que el visitant no vingui només pel preu i oferir una proposta addicional”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte