Diari digital d'Andorra Bondia

L’AREB descarta que els dipositants de BPA hagin de patir una quitança


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: Tati Masià

La previsió ara per ara és que els dipositants de Banca Privada d’Andorra (BPA) no es veuran afectats per una possible quitança. Aquest és un dels aspectes que es van donar a conèixer ahir durant la compareixença de més de tres hores dels membres del consell d’administració de l’AREB davant de les comissions de Finances i de Vigilància Financera per explicar la resolució  adoptada en relació a l’entitat bancària. El president del consell d’administració de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa; el vicepresident, Armand Pujal, i un dels seus membres, César Goyache, van ser els encarregats d’explicar els detalls de la resolució de BPA.
Goyache va indicar que de l’anàlisi dels actius i passius que encara s’està fent es dedueix que no hi hauria d’haver pèrdues addicionals. Això no vol dir, però, que els creditors del banc no les pateixin i que no es vegin afectats els valors de productes de BPA Assegurances com, per exemple, participacions preferents o notes indexades. Goyache va explicar també que si no es compta amb els actuals accionistes és perquè això no es preveu en un procés de resolució, contràriament al que passa en una reestructuració. I és que, segons va afirmar, l’objectiu final és recuperar la confiança perquè la nova entitat que es creï, l’anomenat banc bo, pugui operar amb normalitat. En aquest sentit, va indicar que  no seria vist amb bons ulls, sobretot pel FinCEN, l’organisme del Tresor nord-americà que va fer la nota que ha originat aquest afer,  que al final de tot el procés encetat els responsables administratius fossin els mateixos que en la situació anterior.
Goyache va explicar que des del moment en què es va fer pública la nota del FinCEN, BPA estava “morta operativament” i, per tant, la solució passa per crear un nou banc després d’una revisió exhaustiva dels actius i passius per veure els que són aptes. Els integrants de l’AREB van defensar la necessitat d’examinar un per un tots els comptes de l’entitat, perquè si tan sols en quedés un sense controlar això invalidaria tot l’esforç que s’està fent per vendre el nou banc amb el màxim de valor. “El consell d’administració no pot assumir la responsabilitat d’anar per la via del mostreig”, va assenyalar Goyache, que va dir que això seria com “jugar a la ruleta”. I és que, segons va indicar, actuar d’aquesta manera tindria “més riscos finals que avantatges”.
Tot i així, hi haurà una data límit a partir de la qual tots els comptes que no s’hagin regularitzat passaran a formar part del “banc dolent”. Per la seva banda, els actius lícits serviran per recapitalitzar la nova entitat i que aquesta tingui la solvència suficient perquè pugui ser venuda i recuperar l’operativitat. Aquest nou banc tindrà polítiques de gestió noves i també un nou equip directiu i una plantilla “adequada”. “La confiança és la clau de tot el procés i és el que s’ha de recuperar”, va reiterar Goyache en la seva exposició davant els consellers.
El membre del consell d’administració de l’AREB va explicar també que caldrà “una cirurgia de molta precisió” per determinar els actius que entraran en el banc bo i que el procés de venda ja es pot donar per començat des del dia que es va fer pública la resolució, l’11 de juny. “Es tracta de fer una nova entitat sostenible per si mateixa i que sigui atractiva per a un màxim de perfils de possibles compradors”, va manifestar Goya­che. L’objectiu és que la venda es pugui fer abans que acabi l’any, si bé hi ha “condicionants”, com per exemple la concessió dels permisos al país d’origen per al comprador, que podrien retardar el procés.
Durant la compareixença,  no es va voler donar cap xifra concreta sobre la valoració actual de BPA per tractar-se d’una “informació delicada”, tot i que ja es disposa d’una estimació i s’aprovarà properament. Això sí, la solvència de l’entitat està ara per ara “molt per sota de les ràtios que s’exigeixen” com a conseqüència del que suposa haver d’assumir els costos de la liquidació de Banco Madrid. Des de l’AREB es va explicar que  per al procés de venda es compta amb Key Capital Partners, que ja manté converses amb potencials compradors. Segons va dir Goyache, hi ha hagut “aproximacions” amb entitats nacionals i internacionals i la resposta és “positiva” perquè quan encara no hi ha un quadern de venda ja hi ha molt interès pel nou banc.

Reaccions dels grups
El conseller d’SDP Víctor Naudi va expressar la seva preocupació, després de la compareixença dels membres de l’AREB, perquè el procés s’estigui dilatant en el temps, fet que segons va afirmar no ajuda a generar confiança. A més, va considerar que no hi ha un full de ruta del Govern per defensar el sector financer en el seu conjunt. El secretari d’organització d’SDP, Joan-Marc Miralles, va insistir també que no entenen com es pot vetar la participació dels accionistes majoritaris en el nou banc, ja que no hi ha raons legals per fer-ho. El conseller del PS Pere López es va mostrar també crític amb la lentitud del procés de revisió dels comptes, fet que està creant un “desgast” en els clients i pot perjudicar també els treballadors, segons la seva opinió. López considera que treballar amb uns terminis tan llargs acabarà generant un cost “molt elevat” per al nou banc.
Per la seva banda, el president del grup liberal, Josep Pintat, va posar en dubte la legalitat de la venda del banc pont, ja que segons va dir aquesta figura no és al text pel qual es regeix l’AREB, que sí que preveu per exemple la venda d’actius i passius o la fusió. Per això va demanar que s’aclareixi aquest punt perquè en cas contrari “la subhasta quedarà en dubte”. La presidenta de la comissió legislativa de Finances, la demòcrata Meritxell Mateu, va valorar molt positivament el pla de resolució exposat per l’AREB perquè permetrà recuperar la confiança en la plaça financera andorrana i que els clients recuperin els seus diners.
 
La nova entitat tindrà un “equip ajustat”

El nou banc que es creï tindrà un “equip ajustat” a les seves necessitats i amb els perfils professionals idonis. El percentatge dels actuals treballadors de Banca Privada d’An­dorra que passaran a formar-ne part dependrà de la “mida final” de la nova entitat. Així ho va explicar el membre del consell d’administració de l’AREB César Goyache, que va dir que ara mateix encara no es pot determinar de quants empleats caldrà prescindir. En aquests moments, tampoc es poden especificar quines seran les possibles indemnitzacions que rebran els treballadors que perdin la feina. Goyache va assenyalar, això sí, que l’AREB és una entitat de caràcter públic i, com a tal, ha de complir el que determina la llei i treballar per garantir els drets de totes les parts per igual, treballadors, clients i accionistes. Goyache va manifestar també, a preguntes dels parlamentaris, que constituir un banc públic “no està entre les opcions que es consideren” i va dir que en tot cas aquesta és una decisió que correspondria prendre al Govern. “L’objectiu és que la nova entitat sigui operativa”, va insistir. En aquest sentit, Goyache va afirmar que s’està treballant i “s’està avançant” per recuperar la confiança dels corresponsals de l’entitat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte