Diari digital d'Andorra Bondia

Laurèdia en Comú aconsegueix trencar setze anys de domini d’UL


Escrit per: 
Redacció

Calia fer una coalició molt forta per poder treure del poder Liberals d’Andorra+Unió Laurediana, i la candidatura liderada per l’excònsol major Josep Vila, Laurèdia en Comú, va aconseguir el que semblava impossible. Els crits d’alegria, els aplaudiments i les felicitacions van esclatar a partir de les 22.15 hores a l’hotel Folch, on estaven reunits els membres d’LC, i potser es van poder sentir fins a Naturlàndia.

Catorze vots, només catorze vots van ser decisius per trencar l’hegemonia de setze anys de Liberals+Unió Laurediana. Ni els mateixos membres d’UL s’ho haurien imaginat quan ahir al matí els militants de la formació van anar a votar, però aquesta possibilitat ja ballava pel cap d’alguns dels membres, com era el cas del conseller general liberal Josep Majoral, que va tornar a fer servir l’expressió “és un tots contra Unió Laurediana”, que ja s’havia utilitzat durant els dies de campanya. Els que sí que creien en la victòria eren els membres d’LC, que des de bon matí deien que l’escrutini seria molt ajustat però que eren molt optimistes.

S’havia de ser realment optimista per pronosticar una victòria en el feu de Liberals+Unió Laurediana, però en el transcurs de l’escrutini es podia palpar com l’optimisme creixia a mesura que es coneixien els resultats. 

Molt igualat va començar el recompte de vots, que amb el 6% escrutat donava una mínima victòria a Liberals+Unió Laurediana davant de Laurèdia en Comú, per només 5 vots de diferència, però a mesura que els vots s’anaven comptant la candidatura encapçalada per Josep Vila s’anava desinflant i per moments els liberals agafaven aire. Però l’espectacle tot just havia començat i amb el 32% de l’escrutini la diferència se n’anava a 53 vots per als liberals, i un cop passat el 40% escrutat Liberals+UL aconseguien augmentar-la en 64 vots.

A partir d’aquest moment es va donar el tret de sortida a la histèria de resultats, i és que de mica en mica LC anava esgarrapant vots fins que amb el 82,4% es van posar a només 6 vots dels liberals. La tensió es podia tallar amb un ganivet, i més quan va arribar la gran sorpresa en passar el 90% escrutat i conèixer que LC es posava al davant amb 891 vots, quatre més que Liberals+UL. El cava ja es començava a destapar a l’hotel Folch passades les deu de la nit, i amb gairebé el 99% escrutat Laurèdia en Comú es posava setze vots al davant. El miracle es va fer realitat amb el 100% i aquests catorze vots guanyadors. La part negativa va ser l’elevat nombre de vots en blanc, que va arribar a 393 quan quatre anys enrere va ser de 283.
Josep Vila no podia amagar l’alegria que ell i els membres de la seva formació tenien per haver aconseguit trencar setze anys de domini d’Unió Laurediana. “Estem tremendament contents i volem expressar el nostre agraïment al poble lauredià, que ha entès el nostre missatge d’aconseguir retornar força i vida a la parròquia”, va comentar Vila, que va recordar que “nosaltres sempre hem estat optimistes i el poble ens ho ha reconegut”. El missatge de fer una gestió més acurada del Comú, sobretot de Naturlàndia, per aconseguir abaixar el dèficit de la parròquia va arribar als electors lauredians.

El candidat a cònsol major de Liberals+Unió Laurediana i ara nou cap de l’oposició, Joan Albert Farré, va voler felicitar la candidatura de Vila per la victòria, que per a ell no va ser tan inesperada ja que “sabíem que estaria molt igualat i que seria molt ajustat fins al final, però confiàvem en el nostre projecte de renovació.  Des d’un principi sabíem que s’havien unit contra nosaltres, però tot i que ha estat molt igualat el poble ha decidit que vol un canvi”, va exposar Farré, que va voler deixar clar que “ara ells tenen la responsabilitat de tirar endavant la parròquia i els desitgem molts encerts. Ells saben que ens tindran al seu costat per defensar tot el que sigui bo per a Sant Julià”.

Els electors lauredians estan a favor d’un sistema de llistes obertes

Gran part de l’electorat lauredià es va mostrar ahir partidari d’un sistema de llistes obertes per a les eleccions comunals en què ells poguessin escollir els noms a triar i la posició dins de la llista ja que, tal com va explicar una padrina, Maria Elena Forner, després d’exercir el seu dret a vot, “no tots els noms d’una llista em convencen. No m’agrada aquesta manera de votar, voldria una llista oberta”.  

Després de comptabilitzar-se el vot judicial, amb 883 vots, va haver-hi cues en moments puntuals perquè els lauredians poguessin votar. Tot i això, passada la una del migdia el ritme de votants va anar en caiguda lliure i es va reactivar una mica a la darrera hora. Això va fer que les eleccions comunals lauredianes tinguessin la participació més baixa des de la creació de la Constitució arribant al 66,26%, una mica per sota del pitjor resultat, que va ser el 1995 amb un 66,4% de participació.

Sobre el sistema de llistes obertes també va opinar l’excap de Govern Òscar Ribas, que va afirmar que “m’ha sorprès el procediment per confeccionar les candidatures, no he entès res, suposo que deu ser per l’edat, però jo canviaria el sistema electoral i el passaria a un de llistes obertes”.
Ribas també va titllar d’error la intenció de canviar el sistema de transferències assegurant que “cada comú s’ha de responsabilitzar del seu funcionament i el Govern s’ha d’encarregar de fer les inversions”, i sobre Naturlàndia va alertar de la necessitat de posar fill a l’agulla o “serà un desastre”.

Ribas, com també l’altre excap de Govern que va votar a Sant Julià, Albert Pintat, no va voler fer cap pronòstic sobre el guanyador. Del mateix parer van ser els dos candidats a cònsol major, Josep Vila i Joan Albert Farré. El número u de la llista de Laurèdia en Comú va ser el primer de votar, va mostrar-se optimista amb el resultat i va assegurar que en cas de guanyar “no només comptarem amb l’altre candidat, sinó que també amb tota la població”.

El candidat a cònsol major de Liberals+Unió Laurediana, Joan Albert Farré, es mostrava confiat ja que “creiem que el poble ha entès el nostre missatge de renovació i progrés” i va recordar que “aquestes eleccions s’han entès en clau nacional per organitzar el futur Comú i per defensar els interessos dels lauredians davant del Govern per no perdre cap oportunitat”.  

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte