Diari digital d'Andorra Bondia

L’oficina tributària comunal requereix una modificació de la llei de finances


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: C. G.

L’informe encomanat pels cònsols de les set parròquies sobre els canvis legislatius que requereix la implantació de l’Organisme de Recaptació Comunal (Orcand) conclou que serà necessari modificar la Llei de finances comunals per donar a aquest ens “el suport legal necessari”. Ho va explicar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, després de la reunió celebrada ahir amb l’autor del treball, el catedràtic de dret financer i tributari de la Universitat de Barcelona, Luis Manuel Alonso. La mandatària va detallar que el text no recull a hores d’ara la creació d’una agència d’aquest tipus i, per tant, s’haurà de “fer que la llei la prevegi” i “estigui ben emparada pel marc legislatiu que tenim”.

Com es faran aquests canvis, encara està per decidir. El primer pas serà analitzar el pressupost que s’ha sol·licitat per un informe sobre la redacció de la proposició de llei encaminada a modificar aquest text, una tasca que es durà a terme en la reunió de cònsols que tindrà lloc el 16 de febrer. Tot seguit, la voluntat dels comuns és tractar-ho conjuntament amb el Govern per valorar com caldrà procedir i si és l’executiu qui acaba presentant un projecte de llei o si són les corporacions les que assumeixen la iniciativa.

La necessitat de fer canvis en la Llei de finances comunals endarrerirà la posada en funcionament de l’organisme de recaptació comunal. Així, si l’última data que s’havia donat era pels volts de l’estiu, Marsol va acceptar que s’allargarà “uns mesos”, ja que les modificacions legislatives “tenen un període necessari”. Tot i aquest retard imprevist, la cònsol major de la capital va assegurar que “hi ha marge suficient per aprovar-ho aquest 2016”, i complir així el que diu la llei. Al mateix temps, va destacar que la voluntat de la reunió de cònsols encara és la creació d’aquest òrgan de recaptació tributària mancomunat, que ha de permetre agilitzar i facilitar els tràmits. I una mostra d’això és la tasca que s’ha impulsat per veure quines modificacions legislatives cal fer perquè pugui tirar endavant, va dir. Amb tot, va apuntar que encara que és cert que els comuns treballen en aquest sentit, les eleccions han portat canvis al capdavant d’algunes corporacions, com és el cas d’Andorra la Vella. Per aquest motiu va assenyalar que “nosaltres necessitem el nostre temps de reflexió”.

Treball per unificar

Marsol va explicar que mentre l’oficina de recaptació mancomunada no es posi en marxa, cada corporació té capacitat per executar els tributs, tal com la faculta la Llei de competències i la Llei de bases de l’ordenament tributari, així com la mateixa Constitució. Paral·lelament, però, els interventors comunals fa temps que treballen en la “unificació dels processos i programes per facilitar aquesta unió posterior”. Segons va destacar la mandatària, aquesta tasca ja està molt avançada i això permetrà que es pugui posar en marxa ràpidament.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte