Diari digital d'Andorra Bondia

López troba “tendenciós” atribuir el dèficit del pressupost a la sanitat


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: N.M.

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va fer ahir una primera valoració del projecte de llei de pressupost del 2015 ja entrat a tràmit parlamentari. López considera que és “tendenciós” atribuir el dèficit que es preveu en els comptes de l’Estat per a l’any vinent a la despesa sanitària i social, com, segons afirma, va fer el Govern durant la presentació del pressupost.
I és que hi ha altres aspectes, relacionats amb els ingressos, que contribueixen que l’executiu no hagi arribat a l’equilibri pressupostari com va anunciar a principis de la legislatura, com són, per exemple, que l’IRPF no hagi pogut posar-se en marxa fins al 2015 o els 20 milions d’euros que calculen que no s’han recaptat enguany i que “també es deixaran d’ingressar l’any vinent procedents del sector bancari”. 
També es deixen d’obtenir ingressos per a les arques públiques, segons va recordar ahir López, amb les exempcions que es preveuen en alguns casos per a l’impost de societats (IS) i per a les Sicav, i a causa d’un sistema fiscal que “només grava les rendes dels treballadors però les grans fortunes no”.
El primer secretari del PS va reiterar també les crítiques a les inversions previstes per a l’exercici vinent per estar centrades de nou en “grans obres” “i més rotondes i trams de carreteres” i, en canvi, un any més, “no s’aposta per reactivar l’economia, generar nous llocs de treball i ajudar els petits i mitjans empresaris”. “Sí que hi ha diners per a les inversions milionàries però no per al dèficit sanitari”, va manifestar López.
El líder dels socialdemòcrates considera que és lògic que creixi el dèficit de la branca general de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), tenint en compte que dos punts de cotització passen a la branca de jubilació. Tot i així, creu que aquest dèficit és assumible i que no cal recórrer a les “retallades molt importants en prestacions i tractaments” que pretén aplicar l’empresa parapública i que ha proposat al Govern, segons consta a la memòria del projecte de pressupost. Davant d’aquesta situació, López demana al Govern i al grup parlamentari demòcrata que expliquin de manera urgent si comparteixen aquestes mesures “i si ho posaran al programa electoral”.
El PS rebutja que a aquestes alçades de la legislatura es puguin aplicar accions que dificultin l’accés a determinats especialistes mèdics o tractaments i per això es postula com “l’únic garant d’un sistema de sanitat públic com el que els nostres ciutadans volen”. En canvi, els socialdemòcrates lamenten la “incapacitat” del Govern per aplicar mesures que permetin “modernitzar la gestió de la despesa sanitària” i fer que sigui “més efectiva”. “No és veritat que la despesa de la CASS no sigui sostenible”, va emfasitzar el primer secretari del PS. Per López, el que han fet els demòcrates ha estat “desmantellar” el sistema de pensions i de protecció social, en referència a la nova Llei de la CASS aprovada en aquesta legislatura, i va insistir que no creu que les noves “retallades” siguin necessàries. “La sanitat costa uns diners i és un servei públic irrenunciable”, va dir López.

“No ens agrada” la llei del pla de pensions

El primer secretari del PS, Pere López, va reiterar que el projecte de llei del pla de pensions que es votarà avui al Consell “no ens agrada” i, en aquest sentit, va recordar les quatre reserves d’esmena del grup socialdemòcrata. López considera que aquest és un tema “mal tancat” i sobre el qual els partits hauran de plasmar les seves propostes al programa per a les properes eleccions. D’altra banda, el líder del PS va lamentar que el dret de vaga a la pràctica només es pugui exercir en el sector públic per la regulació que hi ha en l’àmbit sindical. López va avançar que ja hi ha contactes amb altres forces de cara a les properes eleccions i va dir que en breu hi haurà una trobada amb SDP.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte