Diari digital d'Andorra Bondia

L’USdA felicita DA per la seva victòria però espera que hi hagi “més diàleg”


Escrit per: 
Julià Rodríguez

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) va felicitar ahir Demòcrates per Andorra (DA) per la victòria de diumenge passat a les eleccions generals. El secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, va manifestar que el nou triomf per majoria absoluta legitima els demòcrates per continuar endavant amb les reformes encetades la legislatura passada. “És evident que el poble és savi i sobirà, i el cert és que de nou li ha donat la majoria absoluta a DA”, va dir.
Tot i així, l’USdA espera que variï la forma de procedir del proper Govern i hi hagi “més diàleg” amb els agents socials, entre els quals els sindicats. “El que nosaltres sempre hem criticat és la metodologia, és a dir que no hagin tingut mai en compte els sindicats per qüestions com els horaris comercials, els complements de jubilació o la futura llei de la vaga; esperem que hi hagi un canvi algun dia”, va manifestar Ubach. Com ha fet en altres ocasions, el secretari general de l’USdA es va referir de nou, com a exemple a seguir, a les taules de treball que es van constituir durant la legislatura socialdemòcrata, “a través de les quals es va arribar a 33 acords, mentre que amb DA no n’hi ha hagut cap, fet que marca un tarannà diferent”. “La nostra esperança és que canviïn les formes, tot i que ningú els diu que hagin de canviar”, va recalcar el dirigent de l’USdA. Ubach creu que si es produís aquest canvi “s’hauria de replantejar tot”, inclosa la Llei del pla de funcions de la funció pública, que ha d’entrar en vigor a principis del proper mes de juny, ja que forma part de la “reforma global” pendent de l’administració.
Entre les qüestions que s’han d’abordar la propera legislatura, i sobre les quals l’USdA pretén que es tinguin presents les seves observacions, hi ha la llei de vaga, el text de la qual està pràcticament a punt. La postura del sindicat és que la regulació d’aquest dret ha d’anar acompanyada de “les màximes garanties per als treballadors, i el que sembla és que es vol limitar aquest dret constitucional”. Per tant, segons l’USdA s’hauria de modificar també, per exemple, la llei sindical i el Codi de relacions laborals. A més, segons Ubach, aquest tema s’hauria de tractar en una taula en què estiguessin no només els sindicats i els altres interlocutors socials, sinó també el conjunt de grups parlamentaris. “Aquesta seria la manera normal de funcionar en un país petit, on, com s’ha vist, no voten ni 15.000 dels seus habitants”, va assenyalar Ubach.
Pel que fa al resultat electoral, el secretari general de l’USdA creu que hi ha hagut una “dispersió” del vot dels funcionaris descontents amb la reforma dels complements de jubilació. “Alguns s’han quedat a casa sense votar i d’altres han votat per les forces progressistes, però hi ha hagut qui ha optat pels liberals i altres també per DA”, va afirmar.
Per la seva banda, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, es va referir a la necessitat que la vida política del país sigui més participativa per evitar que continuï augmentant l’abstenció en les eleccions. “S’ha d’informar sistemàticament la ciutadania i alguns aspectes s’han de decidir per referèndum”, va dir Fornieles.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte