Diari digital d'Andorra Bondia
Martí anuncia la voluntat d'entrar a l'FMI i de tipificar el delicte fiscal
Martí anuncia la voluntat d'entrar a l'FMI i de tipificar el delicte fiscal

Martí anuncia la voluntat d'entrar a l'FMI i de tipificar el delicte fiscal


Escrit per: 
Agències

El cap de Govern, Antoni Martí, ha anunciat durant el Debat d'Orientació Política la voluntat d'estudiar que Andorra es converteixi en membre del Fons Monetari Internacional, com una de les mesures per reforçar la supervisió del sistema financer i tenint en compte que "la mancança més gran que la crisi de BPA ha posat de manifest ha estat l'absència d'un prestador d'última instància". D'altra banda, Martí ha anunciat que es tipificarà el delicte fiscal en el Codi Penal, una mesura que ja anunciat que "farà soroll". Aquesta tipificació s'emmarca dins l'objectiu de superar la cinquena avaluació del Moneyval i el cap de Govern ha indicat que la mesura no es fa per voracitat recaptatòria sinó per fer que "el sistema fiscal d'intensitat moderada" funcioni. D'altra banda, Martí també ha donat a conèixer la intenció de dur a terme una "revisió fiscal". Així, s'eliminarà el tipus reduït de l'IGI al 2,5% que s'aplica al transport, les estacions d'esquí i a les activitats culturals i d'oci, es reduiran les deduccions de l'impost de societats, i es revisaran les bases tributàries, les taxes i els preus públics.

 Toni Martí ha començat el Debat d'Orientació Política fent un repàs a les mesures preses per fer front a la crisi BPA, durant el qual ha reconegut que "no sempre hem estat prou diligents a l'hora de facilitar informació". El cap de Govern ha criticat i desmentit les "teories de la conspiració" i ha atacat durament al president de SDP i advocat dels germans Cierco, Jaume Bartumeu, a qui ha acusat de poc europeista, "de trair la seva trajectòria política i d'utilitzar el partit que presideix per a la seva batalla particular". També s'ha referit al primer secretari de Liberals d'Andorra, Amadeu Rossell, del qual ha lamentat que assegurés que la intervenció de BPA fos una "estratègia pactada" entre Martí i Cinca. 

Entre les mesures per millorar el control de la plaça financera andorrana, Toni Martí ha anunciat el treball que s'està fent amb un expert internacional per implementar la figura del prestador d'última instància, i que es desenvoluparà en col·laboració amb la Comissió especial de vigilància. A més, ha posat sobre la taula la possibilitat que Andorra es converteixi en membre del Fons Monetari Internacional, avaluant abans els costos i les oportunitats, amb un treball conjunt entre el Govern i la Comissió especial. Una altra mesura és la intenció de duplicar els recursos humans de l'INAF i de professionalitzar el seu consell d'administració, obrint la porta a que persones no andorranes puguin formar part tant del consell com de la direcció. Pel que fa a la UIFAND, Martí ha avançat que s'hi posaran "més recursos i més especialitzats". Per dur a terme totes aquestes reformes, Martí ha proposat la creació d'un grup d'anàlisi integrat pel Consell General, el Govern i els representants del sector financer. 

Una mesura que "portarà soroll"
El cap de Govern també s'ha compromès, un cop completada la reforma fiscal, a tipificar el delicte fiscal al Codi Penal, una mesura que ja ha avançat que "farà soroll". La mesura serà necessària per superar la cinquena avaluació del Moneyval, i en aquest sentit, el Govern tindrà enllestit aquest any un estudi nacional de riscos per avançar-se a les reformes que comportarà l'avaluació. Pel que fa al delicte fiscal, Martí ha justificat la seva tipificació per la necessitat de preservar el model impositiu amb tipus del 10%, i "no per voracitat recaptatòria". També en matèria fiscal, el cap de Govern ha informat que durant aquest període de sessions, s'enviaran al Consell General els dos acords d'intercanvi automàtic d'informació fiscal (el multilateral de l'OCDE i l'acord amb la UE), així com el projecte de llei que regularà l'intercanvi automàtic. Precisament, aquest dimecres el BOPA publica una adjudicació directa a l'empresa Deloitte per dur a terme el projecte d'intercanvi automàtic d'informació fiscal, per un import de 573.914 euros.

Revisió del sistema fiscal a l'alça 
Toni Martí ha anunciat també que el Govern abordarà en els propers mesos una revisió del sistema fiscal "per eliminar inequitats i avançar en l’eficiència". En concret, ha avançat que s'augmentarà fins al 4,5% el tipus reduït de l'IGI al 2,5% que s'aplica al transport, a les estacions d'esquí i a les activitats culturals i d'oci. També ha anunciat una reducció de les deduccions i exoneracions de l'impost de societats, tenint en compte que en el darrer any les deduccions han sobrepassat els 35 milions d'euros. Així mateix, per poder incrementar la inversió de l'Estat, ha informat que es  revisaran les bases tributàries, les taxes i els preus públics, i ha afegit que es farà un nou repartiment dels tributs comunals i del Govern per evitar que sigui aquest darrer "qui sempre faci el major esforç fiscal".

Finalment, pel que fa als convenis per evitar la doble imposició, a banda dels ja en vigor amb França, Espanya i Luxemburg, Toni Martí ha recordat que ja se n'han signat amb Portugal, Liechtenstein i els Emirats Àrabs, s'ha rubricat el CDI amb Malta i s'està negociant per rubricar en breu un nou acord amb un altre estat de la UE, així com l'inici imminent de les negociacions amb dos estats europeus més. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte