Diari digital d'Andorra Bondia

Martí confirma que Carles Álvarez Marfany és el relleu de Ferrer a Salut


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El cap de Govern, Antoni Martí, va anunciar ahir oficialment el nomenament de Carles Álvarez Marfany com a nou ministre de Salut en substitució de Rosa Ferrer, cessada també des d’ahir mateix després del trencament del pacte entre DA i Cd’I en les darreres eleccions comunals. Una de les novetats és que Marfany, que ha estat conseller major al Comú lauredià durant la darrera legislatura, ja no estarà al capdavant d’un superministeri com era el cas de la seva predecessora, sinó que es dedicarà “en exclusiva” a portar a terme la reforma sanitària, que es considera “inajornable”. I és que, tal com va recordar Martí, el dèficit sanitari ja se situa al voltant de 55 milions d’euros, una quantitat que, segons va dir, “fa reflexionar” i que obliga a prendre mesures perquè no es continuï incrementant en els propers anys. Una de les primeres feines que desenvoluparà el ministre, que es preveu que s’incorpori al càrrec a mitjans d’aquest mes i disposi d’un temps d’adaptació “no infinit”, segons va puntualitzar Martí, és l’elaboració d’un pla d’accions que es presentarà al conjunt de grups parlamentaris al febrer o al març perquè es pugui assolir un pacte d’Estat en aquesta matèria. “No és una qüestió d’ideologia ni de retallar drets, sinó de racionalitzar la despesa mèdica del país perquè continuem tenint una sanitat de qualitat”, va indicar el cap de Govern. 

L’altra gran novetat és que les altres dues grans àrees que fins ara depenien també de Salut, Afers Socials i Ocupació, s’integren en una mateixa secretaria d’Estat amb Ester Fenoll al capdavant i passaran a dependre del titular de Justícia i Interior, Xavier Espot. D’aquesta manera s’aconsegueix, segons va explicar Martí, que Afers Socials es deixi de veure com el “parent pobre” lligat a la sanitat, i al mateix temps es pretén impulsar les polítiques al voltant de la “cohesió social”. La secretària d’Estat d’Ocupació, Cathy Juan, ha estat cessada del seu càrrec. 

D’altra banda, el cap de Govern va ressaltar també la vinculació que hi ha entre diferents serveis d’Afers Socials, com per exemple els que tenen a veure amb la infància o amb la tutela de persones, amb la Justícia, fet que també justificaria el nou organigrama ministerial. Així mateix, i perquè hi hagi una gestió transversal de l’àmbit sociosanitari, i en especial de tot allò que està relacionat amb el desenvolupament de la Llei de serveis socials i sociosanitaris, es crearà una comissió interministerial presidida pels ministres Álvarez i Espot. 

Aprofitant la seva compareixença per donar a conèixer la remodelació en l’àmbit sanitari, Martí també va anunciar que es crearà a mitjans de gener la secretaria d’Estat de Relacions  Institucionals, que dependrà directament del cap de Govern i tindrà Consol Naudí com a titular, que assumirà les seves funcions durant la segona quinzena d’aquest mes. La intenció del màxim responsable de l’executiu és començar de manera immediata a mantenir reunions amb els comuns i assistir a la reunió de cònsols del mes de febrer. La primera trobada d’aquest tipus serà amb el Comú lauredià, que segons va recordar Martí passa per una situació financera “complicada”, que va comparar amb la que al seu dia va viure també el de la Massana. “El Govern sempre ha estat aquí per ajudar”, va reiterar el cap de Govern, que va insistir que el sistema parroquial només podrà subsistir si es té en compte “l’interès comú”.

Finalment, Martí va anunciar també que la secretaria d’Estat de Funció Pública, encapçalada per Joan Blasi i que fins ara depenia del cap de Govern, passarà a dependre del ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, que tindrà a les mans una altra de les grans reformes pendents: la de l’administració. “No es pot deslligar la funció pública de la simplificació que hi ha d’haver a l’administració i que tots els tràmits es puguin fer online a final de la legislatura”, va afirmar Martí.

Més enllà de les grans reformes, el cap de Govern es va referir també a la necessitat de continuar treballant en la contenció de la despesa pública i de seguir “avançant cap a la transparència” i en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Sobre aquest últim punt, Martí va posar èmfasi que desitja “profundament”  la incorporació dels liberals al pacte d’Estat i per això els convidarà de nou a formar-ne part, ja que no hi hauria en molts anys una altra oportunitat de negociar amb les autoritats comunitàries. 

Altres objectius que també es fixa el Govern són anar cap a “una inversió pública productiva que generi riquesa i augmenti el PIB” i “reforçar la justícia amb més mitjans si fa falta”, així com lluitar contra el canvi climàtic i potenciar les energies alternatives. Martí també pretén “que no es faci cap pas enrere en educació”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte