Diari digital d'Andorra Bondia

Martí considera que la consulta catalana s'ha de solucionar 'des dels paràmetres espanyols'


Escrit per: 
Agències

El cap de Govern, Toni Martí, considera que la consulta sobre la sobirania catalana és una qüestió que 'per a nosaltres és molt important que se solucioni des dels paràmetres espanyols'. En una entrevista al programa Els Matins de TV3 ha volgut ser prudent i no opinar sobre l'assumpte però sí que ha assenyalat que 'nosaltres ens devem com Estat, per negociar moltes qüestions importants, al govern espanyol' i que amb Catalunya 'hi ha molt bon veïnatge'. D'altra banda, el cap de Govern també ha opinat sobre la despenalització de l'avortament, indicant que 'entenc els tres supòsits' que són 'més que raonables' però que cal tenir en compte la qüestió institucional i constitucional del país.

La periodista Lídia Heredia ha preguntat al cap de Govern, durant l'entrevista, sobre el procés sobiranista català, però Martí ha volgut limitar-se a dir que es veu amb 'tot el respecte' i que 'continuaré sent prudent perquè al llarg de la història mai hem fet ingerència amb temes de l'estat espanyol'. Així, ha afirmat que considera que és una qüestió interna i que 'per a nosaltres és molt important que se solucioni des dels paràmetres espanyols'. De fet, el cap de Govern ha insistit que hi ha molt bona relació amb el govern espanyol, amb qui s'han de pactar moltes qüestions importants. En relació a Catalunya, ha indicat que hi ha una molt bona relació de veïnatge.

D'altra banda, preguntat sobre el fet que no s'hagi acceptat la despenalització de l'avortament en tres supòsits, Martí ha indicat que 'jo entenc els tres supòsits, i la societat andorrana, no jo, pensa de forma majoritària que s'haurien de legislar i aprovar, però jo penso que no podem obviar la Constitució'. Així, ha explicat que la Carta Magna detalla que es protegeix la vida en totes les seves fases. No obstant reconeix que 'és una qüestió necessària i que 'és un debat al que s'ha de trobar solució'.

Durant l'entrevista, el cap de Govern ha aprofitat per donar a conèixer la situació actual del país en quant a fiscalitat i obertura econòmica. Ha indicat que s'han fet molts avenços necessaris en aquests àmbits i que en qüestions com la informació fiscal 'Andorra sempre ha sigut col·laboradora'. De fet, ha indicat que 'si hi ha una sospita fonamentada Andorra sempre participa aportant informació', i ha reconegut que notícies com les aparegudes recentment de comptes ocults al país 'no fan cap bé' a Andorra.

D'altra banda, el cap de Govern ha insistit en la preocupació per l'atur del país, que tot i ser d'un 3%, que és un percentatge molt reduït en comparació a Catalunya, és significatiu per al Principat perquè 'Andorra mai havia tingut atur'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte