Diari digital d'Andorra Bondia

Martí diu que cal racionalitzar per posar fre a la despesa sanitària


Escrit per: 
M. S. C.

El cap de Govern, Antoni Martí, va aprofitar ahir la seva presència en la festa magna per anunciar que l’executiu vol passar a l’acció per reduir la despesa sanitària, una tasca que es vol realitzar al llarg d’aquesta legislatura. En declaracions a la premsa va recordar que la despesa mèdica s’està disparant i que es pot “racionalitzar molt millor del que estem fent”. Perquè, tal com va assenyalar, el Govern pot assumir un cert dèficit. Però el que no pot assumir és que aquest dèficit vagi augmentant cada any. Martí va remarcar que aquesta és “l’assignatura pendent” i que el seu compliment “no s’ha de basar en retallades i a perdre qualitat sinó a racionalitzar i passar de les paraules que hem dit i redit en l’anterior legislatura als fets”.

El cap de Govern no va voler avançar amb quines mesures concretes s’avançarà cap aquest objectiu (les preveu anunciar en el debat d’orientació política), però sí que va assenyalar que el Pla nacional de salut 2020 en dóna algunes indicacions. Al mateix temps va afirmar que en l’anterior legislatura es van fer un seguit de projectes que ara toca implementar. “Caldrà passar de les diapositives i els diagnòstics als fets”, va dir, i en va esmentar alguns, com la cartera de serveis, de la qual “hem de parlar menys i fer-la”. I també va declarar que ja és hora d’impulsar la història clínica compartida per estalviar despeses que en alguns casos podrien ser innecessàries. Tot això sense canviar el model sanitari ni perjudicar la qualitat. I finalment, per assolir aquesta millora en el servei optimitzant recursos també es preveuen polítiques concertades entre el Govern, els comuns i la resta d’institucions que actuen en aquest àmbit.

Martí també va anunciar que serà al Consell General on concretarà quin és l’augment de les cotitzacions planejat per l’executiu, tot i que va indicar que “vull veure quines propostes fa l’oposició” i que serà una qüestió que tractarà amb els agents socials i econòmics. El cap de Govern va concloure que “no és moment per prendre segons quines decisions perquè som a les portes d’unes comunals”, però va afegir que “a Andorra cal acostumar-se que en algun moment ha de ser el moment, perquè sempre hem deixat el moment per als que vénen” i si aquesta qüestió s’ajorna ara ja s’haurà fet tard.
Per la seva banda, la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, va reiterar que el Govern està treballant en la millora de l’atenció domiciliària per a les persones amb dependència lleu. En aquests moments s’està treballant per fer que tots els actors implicats puguin actuar en xarxa, analitzant els recursos de què disposen les diferents administracions i garantint que a totes les parròquies s’ofereixi el mateix servei. Serà amb els comuns que es podrà definir quants usuaris més es podrà incorporar.

Per altra banda, Ferrer també va recordar que a Andorra hi ha dos geriàtrics privats, Clara Rabassa i la Salita, i que la voluntat del Govern és que si es concerta, es faci amb tots els centres. Ara s’està definint la proposta econòmica, com es pot organitzar, el grau de concertació i quines són les necessitats reals que hi ha. Tot això estarà definit d’aquí a finals d’any.

En el transcurs de la festa magna, el president de la Federació de la Gent Gran, Simó Duró, va lamentar que les seves demandes, com les pensions baixes o el copagament en podologia, no prosperin. “Veiem articles, declaracions, i després la buidor”, va dir, per afegir que “esperem que totes les nostres peticions no restaran en lletra morta”. Martí va contestar que el Govern és conscient que les pensions són insuficients (i que no és igual tenir patrimoni que no tenir-ne) i que caldrà fer “alguna cosa”.

Violència de gènere
Després de conèixer-se que els casos de violència de gènere han crescut, Ferrer va explicar que el ministeri ha creat una àrea de polítiques d’igualtat, que treballarà amb més profunditat aquesta qüestió i de la qual dependrà l’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència de Gènere, que es reubica en un espai més ampli.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte