Diari digital d'Andorra Bondia
 Martí estén la mà a la participació del Consell General en les negociacions de les competències i transferències
Martí estén la mà a la participació del Consell General en les negociacions de les competències i transferències

Martí estén la mà a la participació del Consell General en les negociacions de les competències i transferències


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.

El cap de Govern, Toni Martí, vol que el Consell General prengui part en el procés de revisió del sistema de competències i transferències dels comuns. És per aquest motiu que ha anunciat que en les properes setmanes s'hauran de posar les bases d'aquest grup de treball entre les corporacions comunals, el Consell i l'Executiu. Martí ha destacat que aquest acord és al seu parer "com l'acord d'associació: ha de comptar amb la veu de de tots els representants de les nostres institucions". En aquest sentit ha tornat a estendre la mà als Liberals perquè se sumin a aquest pacte per a Europa i alhora ha dit que "és el moment de començar a obrir el pacte d'Estat a la societat civil". Martí també ha comentat que tenen enllestit un esborrany de la Llei de col·laboració entre l'administració general i els comuns, que els serà presentada el divendres. Entre els objectius relacionats amb els diferents ministeris, hi ha fer les "previsions pressupostàries oportunes per donar un nou impuls a la nostra oferta museística" i culminar en un any la reforma de la funció pública.

En el procés per a la revisió de les competències i transferències des de l'Executiu s'advoca perquè el Consell General també hi estigui implicat. Així ho ha exposat el cap de Govern, Toni Martí, posant en relleu que en les properes setmanes es treballarà per posar les bases per a aquest grup de treball entre els comuns, el Govern i el Consell General. "Avui faig aquest oferiment i ja emplaço totes les forces parlamentàries perquè en les properes setmanes puguem iniciar els contactes per a aquest pacte", ha afegit, remarcant que en aquestes negociacions "no anem ni en contra ni a favor dels comuns ni a favor del Govern".

El cap de Govern ha defensat el que s'ha fet fins ara posant en relleu que ja s'ha començat a desenvolupar l'acord institucional signat amb els cònsols, per exemple, pel que fa a l'aixecament de les limitacions a la destinació de les transferències aprovada pel Consell General i també en l'avantprojecte de modificació de la llei del sòl, "destinada a complir amb el que diu l'acord institucional sobre la cessió gratuïta de terrenys de titularitat comunal per a infraestructures i equipaments d'interès nacional", manifestant que aquest avantprojecte de llei "també" es va presentar als comuns.  

En aquest sentit, Martí ha posat en relleu que aquest divendres la secretària d'Estat de Relacions Institucionals i ell es reuniran amb els comuns per presentar-los l'esborrany de la Llei de col·laboració entre administracions i els comuns. Cal destacar que en aquesta trobada també es tractaran els temes dels drets d'autor i la llei del sòl, tal com han manifestat els cònsols. 

Aquesta col·laboració dels comuns, ha afegit Martí, també la volen fomentar en la qüestió de la funció pública, perquè la "flexibilitat" i la "mobilitat" que es pretén aconseguir siguin "plenes i el màxim d'efectives".  Precisament sobre aquesta reforma de la funció pública Martí ha manifestat que el que era més urgent, el complement de jubilació dels funcionaris, ja s'ha aconseguit i ha reiterat que el Govern "té fixat un termini fins al juny del 2017 per culminar la reforma de la funció pública". 

Pacte d'Estat sobre Europa
El cap de Govern ha relacionat la proposta d'acord per a la participació del Consell General en les negociacions amb els comuns amb el d'associació amb Europa. Així, ha destacat que "el nou acord al tomb de les competències i transferències dels comuns és, al meu parer, com l'acord d'associació: ha de comptar amb la veu de tots els representants de les nostres institucions". D'aquesta manera, ha tornat a estendre la mà als Liberals perquè se sumin al pacte d'Estat per Europa, ja que considera que d'aquesta manera tindrien més força en les negociacions i alhora ha dit que "és el moment de començar a obrir el pacte d'Estat a la societat civil".

Més pressupost per a Cultura
Martí ha repassat també els objectius previstos en diferents ministeris. D'aquesta manera, ha oposat en relleu que en els darrers mesos s'ha fet un estudi i una avaluació dels museus i els resultats diuen que cal fer canvis "en profunditat", per incorporar les noves tecnologies i també incrementar el personal. Ha reconegut que la contenció pressupostària ha afectat  "al món de la cultura" i ha dit que de cara a l'any que ve "caldrà fer les previsions pressupostàries oportunes per donar un nou impuls a la nostra oferta museística". 

Bons resultats a turisme
En matèria turística, ha destacat la revisió de la llei d'allotjaments per impulsar "una millora qualitativa " del sector i combatre l'oferta d'allotjaments il·legals, així com reordenar el sector dels apartaments moblats i també ha esmentat el pla estratègic per al comerç.  Ha defensat la feina que s'ha fet i que ha permès, ha remarcat, que la passada temporada d'hivern hagi estat "la millor dels últims anys amb un augment de l'11,8% dels turistes de desembre a març".

Pel que fa a Educació, ha dit que es treballa en el projecte de llei per regular el cos d'Educació i a Justícia, en la llei del notariat, la mediació i el Codi de Procediment Civil. Quant a Medi Ambient, es vol impulsar una llei de transició energètica i Martí ha remarcat que gràcies a la nova llei de FEDA, es podrà crear una filial que, a partir de l'any que ve, posarà en funcionament i gestionarà la central de cogeneració d'Incles i que aquest any s'engegarà el projecte de recuperació de més energia del Centre de Tractament de Residus.  

Per l'últim, i respecte a les crítiques pel que fa al desenvolupament del dret de vaga manifestades amb motiu de l'1 de Maig, Martí ha recordat que aquest dret és "plenament vigent i efectiu a Andorra" i que el grup parlamentari demòcrata culminarà "aviat els treballs de preparació de la proposició de llei per regular el dret de vaga, així com la reforma del Codi de relacions laborals"

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte