Diari digital d'Andorra Bondia

Martí proposarà ampliar el temps de cobertura sanitària dels aturats


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El cap de Govern, Antoni Martí, es va mostrar ahir favorable que es faci una modificació a la Llei de la CASS per allargar el període de cobertura sanitària de les persones que estan en situació d’atur, que està fixat actualment en quatre mesos. Aquesta és una de les reivindicacions dels treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA), però segons va indicar Martí el canvi ha de ser “per a tothom que perdi la feina”. De moment, l’executiu té previst comunicar el seu posicionament als grups parlamentaris, però encara no s’ha concretat fins a on pot arribar l’ampliació, tot i que va esmentar “sis o set mesos”. Més enllà d’aquesta mesura, Martí no es va pronunciar sobre la resta de demandes dels empleats del banc afectat per aquesta crisi, i va dir que s’ha d’esperar a la resolució de l’AREB.
En relació també a aquest afer Martí, que va comparèixer ahir davant dels mitjans de comunicació per explicar les prioritats de la legislatura però va parlar sobretot d’aquest cas, va donar a entendre que clients del banc recuperaran tots els diners. “No ens podem permetre que hi hagi una quitança”, va afirmar, ja que està en joc la credibilitat del sistema financer del país i es donaria una mala imatge a escala internacional. I si això és així, segons va recalcar Martí, és per “l’actuació responsable” que ha tingut l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), que ha fet que avui dia “totes les possibilitats estiguin obertes” pel que fa a la continuïtat de l’activitat de l’entitat bancària i no s’hagi arribat a un concurs de creditors.
En aquest sentit, el cap de Govern va defensar una vegada més l’actuació de les institucions en aquest cas i va recalcar que la intervenció era l’única via possible una vegada feta pública la “contundent” nota del FinCEN, com també s’ha posat de manifest en altres països que han viscut una situació semblant (en 13 de 14 casos similars s’ha optat per la intervenció, segons va dir).  “Si no s’hagués fet la intervenció ens dirien avui que ens vam quedar de braços plegats”, va afegir Martí. Preguntat sobre possibles compradors de l’entitat resultant d’aquest procés, va indicar que primer s’ha d’esperar a la resolució de l’AREB, “per saber el que s’ha de comprar”.
Pel que fa a la possible repercussió que l’afer està tenint en l’economia del país, Martí va assegurar que de moment “no l’ha afectat”, i va ressaltar que hi ha “una dinàmica positiva” en aquest àmbit, amb molts indicadors que s’estan recuperant, per exemple el de les importacions i el dels aturats, que tot i que van augmentar el mes d’abril passat són un 20% menys que ara fa un any. Tampoc no s’està notant aquesta crisi bancària en la inversió estrangera, ja que el nombre de sol·licituds es manté estabilitzat en el darrer trimestre i, a més, s’ha constatat que cada vegada hi ha més empreses franceses que s’interessen per instal·lar-se a Andorra.

Crítiques a Naudi
Martí es va mantenir ahir ferm, tant en la roda de premsa com en l’entrevista que també li va fer ahir al migdia la televisió pública, en la seva actitud crítica amb el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, després d’haver-li recriminat la seva actitud durant la darrera sessió de control del Consell General. I és que, segons va afirmar, no és cert que sabés abans de les eleccions de l’1 de març que hi hauria una nota del FinCEN i, per tant, no podia deixar passar “per la meva honorabilitat que em digués que sóc un immoral”.
En relació a aquest tema, els consellers del grup parlamentari liberal, del Partit Socialdemòcrata (PS) i d’SDP van fer ahir un comunicat conjunt en què condemnen les paraules pronunciades pel ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa de dimecres. El ministre va indicar en aquesta roda de premsa que, com havia dit Martí en la sessió de control, els caps electes dels partits amb representació parlamentària havien estat informats que el Govern havia rebut un avís del FinCEN el 4 de març en el sentit que el dia 10 faria una nota sobre BPA.
Segons els parlamentaris de l’oposició, les manifestacions del ministre portaveu donaven a entendre que tots els partits són coresponsables de totes les “actuacions” i “omissions” fetes en aquest afer. “En aquest sentit, el ministre portaveu va voler confondre l’opinió pública de manera intencionada afirmant que tots els consellers generals estaven assabentats de les intencions del FinCEN des del dia 4 de març, la qual cosa no es correspon amb la realitat”. Segons el comunicat, el discurs del Govern no reflecteix la realitat i pretén fer entendre que els consellers de l’oposició estaven informats d’uns fets dels quals eren desconeixedors.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte