Diari digital d'Andorra Bondia

Mateu recorda que legislar amb crisi és “complicat” i destaca la feina feta


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: Tati Masià

El síndic general, Vicenç Mateu, va posar de manifest ahir, en el seu discurs amb motiu de la sessió tradicional de Sant Tomàs del Consell General, les dificultats per legislar en temps de crisi econòmica, com la que s’ha viscut durant els últims quatre anys. Mateu va considerar, a més, que molta de la feina que s’ha fet durant la legislatura que tot just està a punt d’acabar no donarà fruits fins d’aquí uns anys.
Aquests van ser dos punts destacats del discurs pronunciat ahir pel síndic general durant la sessió tradicional de Sant Tomàs, que va tenir lloc a Casa de la Vall amb la presència de les principals autoritats del país i es va celebrar amb el conjunt de consellers generals abillats amb els seus vestits tradicionals. Mateu va començar fent balanç de la tasca legislativa que s’ha desenvolupat en aquests darrers quatre anys amb participació de la cambra parlamentària: s’han  aprovat 135 lleis (119 a iniciativa del Govern i 16 procedents dels grups parlamentaris); s’han ratificat 27 tractats internacionals; s’han presentat dues propostes d’acord per adherir-se a convenis internacionals; s’han celebrat 31 compareixences públiques de ministres davant de les comissions legislatives i s’han realitzat 38 demandes d’informació i 151 preguntes al Govern (120 han estat contestades oralment i 31 per escrit).
Una altra mostra de la important tasca parlamentària que s’ha fet, segons el síndic, és que Sindicatura s’ha reunit 75 vegades i per primer cop el 2014 els butlletins del Consell han sobrepassat el centenar. “Ningú pot discutir doncs que hem treballat de valent”, va afirmar el síndic general. Mateu va assenyalar, però, que “el treball legislatiu no dóna resultats immediats” i que “legislar en temps de crisi és especialment complicat: els ciutadans reclamen solucions als seus problemes i, tot sovint, es troben amb l’adopció de mesures que no donaran fruit fins a mitjà o llarg termini”.
El síndic va manifestar després de la sessió, a preguntes dels mitjans de comunicació, que “el gran projecte de la legislatura” ha estat per ell l’obertura econòmica i la consegüent seguretat jurídica que es deriva de les diferents accions que s’han portat a terme. Segons l’opinió de Mateu, hi ha hagut dos factors que han caracteritzat la legislatura:  l’àmplia majoria dels demòcrates, que ha fet que es tiressin endavant amb seguretat les diferents iniciatives legislatives de la majoria, i “la situació econòmica, molt complicada”, que “ha fet que no es pogués ajornar més la reforma dels pilars estructurals sobre els quals se sostenia l’economia andorrana”. D’aquesta manera, segons va dir Mateu al seu discurs, “Andorra passa per un procés de reforma i obertura, possiblement una de les transformacions més importants de la història, i ho fa sense renunciar a les seves arrels, a la seva història, a la seva identitat”. Pel síndic, tot i les dificultats de legislar en la complicada situació econòmica que es viu, “hem de ser capaços d’alçar l’esguard i apuntar cap a l’horitzó més alt, el millor futur per a Andorra, malgrat els obstacles i els entrebancs d’una crisi que s’arrossega de fa massa temps”.
Mateu va recordar també, durant la sessió d’ahir, que el nou edifici del Consell es va posar en funcionament a principis de la present legislatura i que la nova seu parlamentària “no és només sinònim de modernitat”, sinó que vol ser un espai per a activitats socials i culturals. A banda, el Consell també s’ha volgut acostar a la ciutadania a través d’eines tecnològiques com la nova pàgina web i les xarxes socials. 
En la sessió d’ahir es van aprovar els informes de les delegacions al Consell d’Europa i la Unió Interparlamentària.

El PS posa en dubte la qualitat legislativa i SDP veu “exagerat” el balanç del síndic

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va coincidir amb el síndic que aquesta legislatura “el Consell General ha fet molta feina”. Moltes vegades, però, aquesta feina “no ha donat fruits” o “la qualitat legislativa no ha estat l’adequada”. Això últim ha passat, segons Rios, sobretot en el darrer tram de la legislatura, ja que des del setembre s’ha treballat unes 50 lleis “i és evident que amb aquest ritme no tota la feina que es fa és positiva per al país”. El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va manifestar que el balanç del síndic “ha estat potser una mica exagerat”. Segons el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), s’ha treballat “però no tothom ho ha fet amb la mateixa intensitat”, destacant la feina feta pel seu grup. “Hem treballat molt i a vegades forçats per la imposició de DA en determinats calendaris i matèries”, va dir Bartumeu.
Per la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, va afirmar que “hi ha un abans i un després d’aquesta legislatura”, destacant així les moltes reformes fetes, com l’obertura econòmica i la consolidació d’un marc fiscal homologable de baixa tributació. Unes reformes que, segons va recalcar, s’han hagut de fer en un context econòmic difícil, “però no fer-les hauria suposat no apostar pel creixement futur del país”. Martí va indicar també que queda pendent per a la propera legislatura solucionar “una burocràcia encara massa feixuga” a l’administració i la delimitació de les competències amb els comuns.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte