Diari digital d'Andorra Bondia

Mortés i Riba agafen el relleu d’Espot i mantenen el Comú per a ACO+DA


Escrit per: 
Redacció / Foto: Jonathan Gil

“Sense Espot es pot.” La frase  que va pronunciar el cap de Govern, Antoni Martí, durant la reunió de poble d’Acció Comunal d’Andorra+Demòcrates per Andorra, s’ha complert i els resultats li han donat la raó. Josep Àngel Mortés i Gemma Riba han recollit el testimoni de Ventura Espot i Consol Naudí i mantenen el Comú per a ACO+DA en derrotar la candidatura de Liberals d’Andorra+Independents, encapçalada per Sandra Tudó i Eva Choy. 

Finalment han estat un total de 1.240 els vots emesos, dels 1.625 electors que estaven cridats a les urnes. D’aquests, el 58,66%, és a dir 640 vots, van recaure en la candidatura demòcrata, mentre que el 41,34% restant, 451 vots, van donar suport a la llista de Tudó. Una diferència clara, 189 vots, que no va donar lloc a la sorpresa i que la candidata liberal va reconèixer. “El poble és qui decideix i qui diu qui vol que governi. Ho respectem i treballarem des de l’oposició per la parròquia i el país”, va comentar Tudó tot just conèixer els resultats. Tot i això, la candidata liberal es va mostrar “satisfeta per la feina feta durant aquests quinze dies de campanya” i per com ha sigut “la primera experiència a Ordino”. A més, va voler agrair la confiança de les més de quatre-cents persones que l’han votat.
Per la seva part, Mortés es va mostrar molt satisfet amb la victòria obtinguda i va voler agrair la confiança que li han dipositat els electors de la parròquia. A banda, també va indicar que la victòria “és fruit del bon treball que s’ha fet durant aquests últims vuit anys i de com hem sabut transmetre el programa”, recordant que són la candidatura continuista del Comú sortint i això ha jugat a favor seu.
Uns resultats que també van mostrar la disconformitat d’una part de l’electorat ordinenc amb les dues candidatures que es presentaven. I és que, tal com mostren les xifres, hi ha hagut un total de 141 vots en blanc i 8 de nuls. Una dada que no va passar desapercebuda per cap de les dues candidatures, però que la demòcrata va enquadrar en el fet que “no s’ha presentat cap llista progressista” i, per tant, aquest sector d’electors no ha trobat el seu lloc en aquestes eleccions, amb cap programa que s’adeqüés a les seves idees. Tot i això, no els va voler deixar de banda assegurant que Mortés també serà el cònsol d’ells.
Ordino, una vegada més, ha estat la parròquia amb més participació en les eleccions, en concret el 76,3% de l’electorat va exercir el seu dret a vot. Una xifra que significa una davallada de gairebé 6 punts respecte de les eleccions comunals del 2011, però que es manté, fins i tot augmenta un imperceptible 0,1%, respecte a les generals que es van celebrar el març passat. 
Cal recordar, però, que en números absoluts el nombre de vots ha augmentat respecte de les eleccions del 2011. En concret, han estat 76 persones més les que han exercit el dret a vot, respecte de l’increment de 201 persones entre les dues eleccions, de 1.416 a 1.625.
Amb el 58,66% dels vots, ACO+DA tindrà vuit consellers en l’organigrama de la corporació, mentre que les dues caps de llista de Liberals, Tudó i Choy, seran les conselleres a l’oposició.
Ara ja amb els resultats a la mà serà el moment de veure com les dues forces polítiques en el Comú canalitzen el tema central de la campanya electoral: Arcalís. En aquest sentit, Tudó va tornar a reiterar que posaran a disposició del Comú les propostes i projectes que tenen per a aquest sector de Vallnord. Una voluntat de treball conjunt que des de la majoria van recollir. “Per qualsevol proposta ens asseurem i no tindrem inconvenient a estudiar-la i, si és viable, a tirar-la endavant”, assegurava el cap de llista demòcrata.

Neu i família per a una jornada de votacions que comença amb retard

Amb granotes d’esquí i en família és com Ordino va viure ahir la jornada de votacions. Una jornada que va començar amb dos minuts de retard en l’obertura de les urnes i els primers votants fent cua. Precisament, el candidat número 12 de la llista d’Acció Comunal d’Ordino+Demòcrates per Andorra, Martí Areny Grau, acompanyat del seu pare, Martí Areny Coma, va ser el primer de votar. En aquest sentit, Areny Coma va justificar el vot tan matiner en el propòsit d’“acompanyar el meu fill, ja que m’ho va demanar, i ha d’anar a treballar”.
D’altres aprofitaven els moments abans de pujar a pistes per exercir el dret a vot. Enfundats en les granotes dipositaven el vot a l’urna i ràpidament abandonaven el lloc, conscients que ja havien fet els deures i tenien un dia per endavant de neu i família.
Pel que fa als candidats, Sandra Tudó, de Liberals d’Andorra+Independents, va ser la més matinera. Acompanyada de la família, va dipositar el vot confiada que “la gent vegi que no són unes eleccions normals, sinó que la gent està decidint el futur de la parròquia i del país”. 
Per la seva part, el candidat d’ACO+DA, Josep Àngel Mortés, també acompanyat de la família, va votar al migdia. “Ordino sempre ha estat una de les parròquies amb més índex de participació i espero que aquesta vegada no serà diferent”, va reflexionar el candidat demòcrata instants després de dipositar el vot.
El rider Dani Fornell; el fiscal general, Alfons Alberca; el cap de l’oposició sortint, Enric Dolsa, i el conseller general Antoni Fillet van ser algunes de les cares més conegudes de la parròquia que es van arribar al Comú per exercir el seu dret a vot.
Els més petits, però, van ser els que millor s’ho van passar i van demanar als pares poder dipositar ells el vot a dins de l’urna. Fos qui fos qui dipositava el vot,  tothom s’enduia un val de dos euros per comprar a la parròquia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte