Diari digital d'Andorra Bondia

Només el 3,4% d’andorrans i el 2,2% de no andorrans estan en un sindicat


Escrit per: 
Julià Rodríguez

L’afiliació a sindicats a Andorra tan sols arriba al 3,4% de la població de nacionalitat andorrana, segons l’enquesta d’opinió política 2014. Aquest percentatge és encara més baix, de tan sols un 2,2%, pel que fa als ciutadans no andorrans consultats. L’enquesta ha estat realitzada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) amb una mostra de 807 persones, la meitat de nacionalitat andorrana i la meitat no andorrans. Si la participació en organitzacions sindicals és molt petita, si es compara amb els països europeus de l’entorn, els que es manifesten com a membres actius són encara menys: tan sols l’1,2%, mentre que l’altre 2,2% es qualifiquen com a membres inactius. La mitjana d’afiliació als països de l’OCDE se situa al voltant del 17,5% de la població, tot i que és molt més elevada als països nòrdics.
Entre la població no andorrana, els membres d’organitzacions sindicals encara són més escassos: només el 2,2% dels consultats afirma formar part d’un sindicat, l’1,5% de manera activa i el 0,7% de manera inactiva. Són també molt pocs els que afirmen que són militants de partits polítics: un 3,7% en el cas dels andorrans i tan sols un 0,9% entre els no andorrans. A més, entre els primers només el 2% contesta que són membres actius, xifra que es redueix al 0,2% entre els que no tenen la nacionalitat andorrana.
A l’hora de pertànyer a una organització, la població es decanta sobretot per les associacions esportives. El 14% dels enquestats de nacionalitat andorrana són membres d’una entitat esportiva (un 10,8% actius i un 3,4% inactius). Els no andorrans també prefereixen les associacions esportives, tot i que aquí el percentatge baixa fins al 9% (un 6,5 actius i un 2,2% inactius). Un 11,1% dels andorrans afirma que són integrants d’una organització humanitària o caritativa, un 7,4% d’una associació cultural i un 4,4% d’una organització d’art, musical o educativa.
En aquesta mateixa línia, un 7,7% de no andorrans són socis d’una organització humanitària o caritativa, un 3,7% d’una associació cultural i un 4,9% d’una associació d’art, musical o educativa. Finalment, un 4% dels andorrans manifesten ser membres d’una associació de professionals i un 3% d’una organització mediambiental, percentatges que disminueixen fins a un 2,9% i un 1,7%, respectivament, entre els no andorrans.

El PS considera que és hora de crear una prestació d’atur estable i de més durada

El Partit Socialdemòcrata (PS) va tornar a insistir ahir, amb motiu de la celebració del Primer de Maig, Dia del treballador, en la necessitat que hi hagi una prestació per desocupació similar a la que existeix als països veïns. El primer secretari de la formació, Pere López, va recordar que “la realitat al nostre país és que hi ha persones que fa dos anys que estan a l’atur, moltes d’elles d’edat avançada, i que tenen moltes dificultats per trobar una feina, i a les quals s’està condemnant a viure en una situació de precarietat i depenent dels seus familiars”. Per aquesta raó, el dirigent socialdemòcrata considera que ja no n’hi ha prou amb la prestació per desocupació involuntària que funciona en aquests moments i que, com va recordar ahir, va posar en marxa l’any 2010 el Govern socialdemòcrata a través d’un reglament que tenia caràcter “transitori”.
El PS entén que el que cal ara, en un moment en què l’atur se situa al voltant del miler de persones i en què només unes 140 tenen dret a cobrar la prestació per desocupació, és crear una prestació de caràcter contributiu “estable” i de durada més llarga. Es tractaria, segons López, de posar en marxa una prestació que s’ha de crear per llei, una proposta que els socialdemòcrates ja van fer sense que prosperés al projecte de llei de la CASS i a la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris. Davant de la negativa del grup parlamentari demòcrata a introduir canvis en aquests textos legislatius que s’han elaborat darrerament i a aprovar aquestes propostes, López va indicar que “el que ens queda és mostrar el nostre descontentament i anunciar que per a les properes eleccions ho tornarem a portar al programa electoral”.
El PS va ser ahir l’únic partit polític o organització sindical que va fer alguna manifestació en relació amb el Primer de Maig, en què no es va celebrar cap acte al país. López va insistir en la necessitat de reformar “amb caràcter d’urgència” la llei sindical per fer possible la creació d’organitzacions sindicals en l’àmbit privat, ja que la situació actual “comporta una asimetria important en les relacions entre empresaris i treballadors, fet que impossibilita, per exemple, la negociació de les condicions laborals”. El primer secretari del PS va voler recordar que els sindicats tenen en els països desenvolupats un paper “essencial” i més en un moment de crisi econòmica important i de precarietat en el món del treball com el que hi ha actualment.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte