Diari digital d'Andorra Bondia
Ordino tanca el 2015 amb un superàvit d'1,4 milions, que l'oposició considera irreal pel cànon de Secnoa
Ordino tanca el 2015 amb un superàvit d'1,4 milions, que l'oposició considera irreal pel cànon de Secnoa

Ordino tanca el 2015 amb un superàvit d'1,4 milions, que l'oposició considera irreal pel cànon de Secnoa


Escrit per: 
Agències / Foto: C.G.

Ordino ha tancat l'exercici del 2015 amb uns ingressos d'11,9 milions d'euros i amb unes despeses de 10,4 milions, el que acaba comportant un superàvit d'1,4 milions d'euros. Una xifra positiva que l'oposició considera irreal ja que està maquillada pel cànon de 935.000 euros que el Comú ha de cobrar de Secnoa i que "sempre acaba condonant", tal com ha exposat la consellera liberal, Eva Choy. Per defensar la introducció d'aquest cànon dins els ingressos, la consellera de Finances i Pressupost, Maria del Mar Coma, ha explicat que els permet "tenir un sostre d'endeutament més alt" i així poder complir amb la Llei de finances comunals. D'altra banda, durant la sessió de Consell de Comú d'aquest dijous, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha explicat que estan treballant en un 'master plan' per a Arcalís que contempla totes les inversions necessàries a deu anys vista. Un cop estigui tancat, fet que confia que sigui els propers mesos, serà quan s'haurà de determinar de quina manera poden fer entrar possibles inversors privats. 

El Consell de Comú d'Ordino celebrat aquest dijous al migdia s'ha centrat principalment en el tancament dels comptes del 2015. Uns comptes que, tal com ha exposat la consellera de Finances i Pressupost, Maria del Mar Coma, parteixen d'uns ingressos d'11,9 milions d'euros i d'unes despeses de 10,4 milions, que permeten tancar l'any amb un superàvit d'1,4 milions d'euros.

Coma ha destacat de la liquidació la contenció de la despesa corrent, que només ha augmentat en 36.000 euros en relació a l'any anterior; la disminució de la despesa financera en un 26% degut als tipus d'interès baixos; i l'increment de l'impost sobre la construcció i el de les transmissions patrimonials, que parteixen també d'unes previsions "prudents" de l'anterior corporació. Així mateix, també ha explicat que, dins la partida de preus públics, les quotes del Centre Esportiu d'Ordino s'han incrementat un 45% i els parquímetres un 17%. Pel que fa a la reducció del deute, s'hi ha destinat 957.000 euros, situant l'endeutament comunal total en 20,2 milions, comptant les societats participades, fet que els situa a un 85% del sostre d'endeutament permès per la Llei de finances comunals.

Davant aquestes xifres del 2015, l'oposició ha preferit abstenir-se en la votació de l'aprovació, en primer lloc perquè els comptes segueixen mostrant una excessiva "dependència de Secnoa", tal com ha lamentat la consellera Eva Choy, afegint que Arcalís és, a dia d'avui, "un pou sense fons". Així mateix, Choy també ha considerat que el superàvit del pressupost és irreal, ja que contempla un cànon de 935.000 euros que el Comú ha de cobrar de Secnoa, i que "sempre s'acaba condonant". Per tant, estem parlant "d'un superàvit que no és tan elevat". 

La consellera de Finances ha reconegut aquest fet, però ha defensat que contemplen el cànon perquè "ens ajuda a tenir un sostre d'endeutament una mica més elevat" i així poder complir amb la llei.

Per la seva banda, el cònsol major, Josep Ànngel Mortés, ha reconegut que Arcalís segueix sent un problema per a les finances comunals, però que precisament per aquest motiu s'han posat a treballar en el que ha anomenat un 'master plan' per a l'estació. Un 'master plan' que ha de permetre anar minvant les inversions que ha de fer anualment el Comú ja que l'objectiu és que l'estació "sigui autosuficient". Es tracta d'un pla a deu anys vista i estarà enllestit abans d'acabar l'any.

El segon pas un cop aprovat el pla, ha insistit Mortés, serà estudiar com poden entrar inversors privats o com poder finançar l'estació mitjançant també el suport dels bancs. En aquest sentit, el cònsol ha defensat que no es pot "obrir un concurs públic si no estan definides les inversions" i tot el que es vol per a l'estació, davant la crítica de les conselleres de l'oposició perquè encara no s'han establert les bases per obrir un concurs públic per captar inversors.

Una mancomunitat irregular
També dins el Consell de Comú, la minoria ha informat que l'auditoria feta el 2015 a la Mancomunitat del Comú conté disfuncions, ja que aquesta no està complint amb les seves obligacions tributàries, ha manifestat Choy. El motiu és que no s'ha "identificat la seva forma jurídica" i ha demanat accions al respecte. Mortés ha compartit aquesta preocupació i ha explicat que precisament els comuns i el Govern treballen en la llei de col·laboració que, entre d'altres aspectes, definirà la personalitat jurídica de les mancomunitats.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte