El ministre de Salut, Joan Martínez, ha confirmat quatre nous casos de coronavirus en la compareixença en la compareixença amb el titular de Finances i portaveu de l'executiu, Eric Jover, d'aquest migdia per fer el punt de la situació de l'epidèmia del Covid-19 al país.

Martínez Benazet ha explicat que els nous casos, que se sumen als dos confirmats fins ara com són el del jove que ja va ser donat d'alta i el de la senyora de 87 anys que segueix a l'hospital tot i que "evoluciona favorablement", corresponen a la filla i al fill de la dona ja diagnosticada, mentre que els altres dos són el turista de Madrid que ja era al centre hospitalari i una infermera del Servei Andorra d'Atenció Sanitària (SAAS). Pel que fa al marit de la filla de la dona de 87 anys, el ministre ha explicat que els resultats de les proves no són concloents.

D'altra banda, el titular de Salut ha posat de manifest que dels vuit resultats de les analítiques dels 26 pacients que esperaven diagnòstic que s'han rebut per ara, quatre han donat negatiu. Es tracta de dues persones majors de 80 anys, del pacient que es troba ingressat a la unitat de cures intensives amb un quadre de pneumònia i d'un altre pacient que ja ha estat donat d'alta. Així, queden pendents encara els resultats de 18 pacients.

Pel que fa als contactes de risc, als 90 que hi havia arran del seguiment dels casos positius confirmats fins ara, cal afegir-ne 14 més de l'estudi iniciat pel turista espanyol que va patir un infart a pistes i que, un cop traslladat a l'hospital de Sant Pau de Barcelona, se li va detectar el Covid-19. En aquest sentit, Martínez Benazet ha precisat que es fa el seguiment corresponent a 7 professionals sanitaris que van participar en l'atenció de l'home així com a 7 treballadors de les pistes, si bé amb aquests el contacte es considera de "risc baix".

El ministre ha aprofitat la compareixença per explicar el nou protocol d'atenció que se seguirà a partir d'ara, que tal com ja havia avançat en una de les compareixences anteriors busca en gran mesura "preservar els professionals de la salut". Així, les persones que presentin símptomes respiratoris lleus s'han d'adreçar al seu metge referent que en farà el tarctament i seguiment corresponent. Per a aquelles persones que tinguin febre més alta i sensació d'ofec, el protocol estableix que han de contactar amb el 116 i que aleshores un equip del SAAS "degudament equipat" es desplaçarà al seu domicili per fer les determinacions clíniques corresponents. Així, si el pacient requereix hospitalització se'l traslladarà al centre hospitalri mentre si aquesta no és necessària romandrà al seu domicili amb l'atenció mèdica corresponent. I és que "no té sentit que persones amb quadres banals siguin a l'hospital ja que necessitarem els recursos per  a persones més greus", ha sentencia el ministre.

Així mateix, les persones identificades com a contactes de risc o sospites seguiran també al domicili amb un protocol de seguiment per si acaben presentant alguna simptomatologia.

D'altra banda, el ministre de Finances i portaveu de l'executiu, Eric Jover, ha destacat la bona acceptació del número 188, que des d'ahir a les vuit del vespre i fins a dos quarts de dotze d'avui ha rebut 254 noves trucades, en aquesta ocasió moltes d'elles relacionades amb els efectes per Andorra i els ciutadans del país de les mesures restrictives adoptades pels països veïns, i especialment per les restriccions de mobilitat imposades per Espanya. En aquest sentit, el ministre, que ha admès que "és evident que no hi ha mobilitat lliure", ha reiterat la satisfacció perquè les "tipologies de mobilitat que més ens interessaven" -mercaderies, mobilitat de treballadors transfronterers i per motius sanitaris- no tenen restriccions.

Així mateix, el ministre ha assegurat que el "Govern està plenament moibilitzat" i ha avançat que avui mateix han mantingut una reunió amb responsables de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i també amb lletrats per "posar fil a l'agulla amb aquesta llei òmnibus" que entre d'altres, preveu la modificació de la Llei de la CASS per tal que les persones que hagin de quedar-se a casa per sospita de Covid-19 tinguin la baixa per accident laboral i no per incapacitat temporal.

També en l'àmbit de la CASS, el titular de Salut ha avançat que s'està avaluant la possibilitat "de millorar la cobertura" a "tots els professionals de la salut que estan a primera fila posant la seva pell davant el pacient". Martínez Benazet ha volgut agrair també, en noms dels professionals de la salut, les mostres de suport expressades pels ciutadans amb el gest de sortir als balcons a aplaudir ahir a la nit.