Diari digital d'Andorra Bondia

Sense sorpreses a Laurèdia: Josep Majoral manté el feu dels liberals


Escrit per: 
E.J.M.

La taca blava continua estenent-se per Sant Julià de Lòria. Des de l’any 1997, Unió Laurediana ha guanyat en totes les eleccions celebrades a la parròquia. El tàndem Josep Majoral-Carine Montaner ha aguantat el tipus i ha convençut el 47,46% de l’electorat lauredià, que ha escollit la candidatura territorial de Liberals d’Andorra i Unió Laurediana (LdA+UL). A més, la llista nacional liberal també ha estat la més votada a Sant Julià.

Les eleccions generals en territori lauredià presentaven un panorama ben diferent que el de fa quatre anys: mentre que el 2011 només hi van concórrer dues llistes, UL i PS+I, enguany els electors han pogut escollir entre quatre candidatures: LdA+UL, DA, Junts i SDP. UL s’ha embutxacat la majoria de les paperetes blanques, però si les tres llistes derrotades fessin pinya, la suma dels seus vots s’enfilaria al 52,54%.

Majoral ja partia de favorit però després de votar va voler ser prudent: “Esperem el resultat i en tornem a parlar.” Un cop finalitzat l’escrutini, el guanyador va admetre la victòria i va argumentar: “No m’agrada vendre la pell de l’ós abans que sigui mort.” Majoral va considerar el resultat un “èxit” ja que “la campanya ha estat difícil perquè DA s’ha presentat amb un ministre en funcions”. “Hem assolit la fita d’acostar-nos al 50% dels vots”, va afegir el futur conseller general. “Començo una nova etapa política. Ara, a treballar pel país”, va concloure.

Els liberals s’han endut a Sant Julià pràcticament la meitat del pastís. La segona llista més votada ha estat la de DA, encapçalada per Gilbert Saboya i Carol Puig. Al matí, després de votar, Saboya feia una premonició: “La campanya ha estat com Titanic, tothom sap com acaba però hem entretingut el personal.” A la nit, el ministre en funcions va comentar que DA ha obtingut “la distància que més o menys podíem pressuposar, però ha estat un resultat digne i per vots hem aportat mig conseller!”, va subratllar. “Hem creat una dinàmica nova i  hem comprovat que DA pot ser decisiu a la parròquia”, va afegir. “Hem iniciat un camí a Sant Julià”, va advertir.

Quant als partits progressistes, la coalició Junts, amb Josep Maria Cucalón i Pere Guiu, ha obtingut el 14,87% dels vots. El cap de llista va confessar que “pensàvem acostar-nos més a DA, però em congratulo que la ciutadania de Sant Julià ens hagi donat suport i, a més, el doble que a l’altra força que es fa dir socialdemòcrata”. Cucalón, que s’ha presentat com a independent amb Junts, va subratllar que “les tres forces que hem perdut sumem més vots que els liberals, i això feia anys que no passava. Ja veiem un punt de llum al final de túnel”.

SDP, que s’estrenava en uns comicis, ha atret el 7,85% de l’electorat, una xifra que no va satisfer del tot el cap de llista, Jordi Lorente: “El resultat ens l’esperàvem, però aspiràvem a estar més a prop de Junts”, va argumentar. Lorente va admetre que “a un partit nou li costa implantar-se”, i més a Sant Julià, però continuarà fent passar el missatge que ha explicat durant la campanya.

La participació a Sant Julià ha caigut gairebé sis punts: en aquests comicis ha estat del 70,06%, mentre que el 2011 va ser del 75,95%. El vot judicial ha suposat el 24,13% dels votants (867 persones, mentre que el 2011 van ser 984).

Comicis per radiografiar l’electorat lauredià

“L’elector té per triar dos candidats a la dreta i dos a l’esquerra. Tindrem una bona radiografia de l’elector del poble de Sant Julià”, aventurava després d’exercir el seu dret a vot l’excap de Govern Albert Pintat, cosí del Pintat candidat. Pintat va considerar que a la campanya electoral “li ha faltat espurna” i que, de vegades, “l’he trobat avorrida”. Un altre excap de Govern, el veterà Òscar Ribas Reig, va ser més contundent a l’hora d’opinar:  “La campanya ha estat la més decebedora de la història! Ens ho hem de fer mirar.” Ribas va lamentar que els candidats només han parlat de “repartiment de coses materials i han oblidat els temes essencials”.

A les nou del matí ja hi havia un centenar de persones fent cua per votar. El primer a fer-ho va ser Ernest Navarro, bander comunal prejubilat. Els comicis també són un dia d’il·lusió per als que s’estrenen en drets polítics, com Aitor Neira, de 20 anys. L’afluència de votants al llarg del matí va ser constant, amb un temps d’espera de fins a 45 minuts.

Després de votar, ningú es va oblidar de complir la tradició: esmorzar a base de pa, embotit i vi, i coca i xocolata. La cònsol major, Montserrat Gil, va afirmar que “mentre es pugui se seguirà votant al Comú vell, un lloc emblemàtic”.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte