Unió Laurediana (UL) va revalidar dilluns passat la candidatura dels actuals cònsols, Josep Majoral i Mireia Codina, per a les pròximes eleccions comunals del 17 de desembre, segons ha revelat el mateix Majoral, durant la presentació de la reobertura parcial del Centre Cultural i de Congressos Lauredià.

Sobre si existeix la possibilitat d’arribar a algun pacte electoral, ja sigui amb Demòcrates o Liberals d’Andorra (L’A), Majoral ha recordat que “fa molt temps que es parla de pactes, però no hi ha hagut més que converses de bar, com les podem tenir sortint ara a la plaça”, ha ironitzat. Per tant, “no hi ha res escrit, ni pactat, ni res, ara comença el joc polític”, ha vaticinat. Ara bé, “a mi m’agrada escoltar tothom, així que si ve qui sigui, jo escoltaré quines propostes tenen, però al final tenim clar que tenim un projecte de parròquia que volem continuar impulsant”, ha assegurat el cònsol lauredià. A partir d’aquí, “escoltarem tothom, donarem les nostres idees i aportacions i ja es veurà com evoluciona el panorama polític”.

Pel que fa a la data de les eleccions, Majoral ha confirmat que la decisió es va prendre per unanimitat entre els cònsols i també que el Govern es va presentar a la reunió amb les opcions obertes del 3 i el 17 de desembre. “Jo vaig defensar el dia 17, per un tema d’organització del Comú”, ha revelat Majoral, que ha explicat que els cònsols van refusar el dia 3 perquè en cas de perdre les eleccions encara haurien d’estar gairebé un mes al capdavant del Comú pertinent i això podia crear un ambient enrarit al consistori.

A totes les parròquies
Des del Partit Socialdemòcrata, el seu president, Pere Baró, ha manifestat que la intenció era presentar-se a “totes les parròquies”. O si més no, “intentar fer-ho al màxim de parròquies possibles”. I a les que finalment es concorri, fer-ho “amb garanties, amb gent vàlida i que pugui governar correctament la parròquia”, i en aquelles on “desgraciadament estem pitjor” que fa quatre anys, “mirar de fer un canvi de rumb”.

Per això es va donar “poder” als comitès locals perquè puguin definir l’estratègia de pactes preelectorals i les aliances que considerin que millor convé, ja que cada parròquia és diferent i són aquests comitès locals els que millor coneixen la realitat de la parròquia. Després serà el comitè directiu qui validi les decisions locals. 

Val a recordar que la majoria de cònsols poden optar a repetir mandat, com farà Majoral. Només hi ha l’excepció de Josep Àngel Mortés, d’Ordino, que ja està en el seu segon mandat consecutiu. I també el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, que fa uns dies va anunciar la seva renúncia a optar a un segon mandat i la seva retirada de la primera línia de la política.