Vanessa Mendoza, presidenta de Stop Violències i psicòloga experta en violències sexuals, presentava aquest vespre el llibre Volum 3. Absolta. De com la lluita social, global i feminista funciona. “Comencem pel tercer, si ho ha fet George Lucas, per què no ho podem fer nosaltres?”, demanava fent referència a La guerra de les galàxies, i els dos previs sortiran o no, ja es veurà. 

De moment, aquest primer llibre explica el final del procés que conclou amb la sentència absolutiva de Mendoza per les declaracions que va fer davant el Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra la dona (Cedaw per les seves sigles en anglès) de Nacions Unides sobre la situació de l’avortament al país i que des del Govern es va interpretar com un atac a les institucions i al país.

I ho explica com ho ha viscut l’associació  Stop Violències i especialment la seva presidenta. “És la nostra versió del que ha passat aquests últims anys”, ha assenyalat Mendoza, del que ha sortit a la llum i del que no, perquè la història s’ha de conèixer des dels dos punts de vista i no només des dels qui tenen el poder.  Amb aquest llibre “no volem donar lliçons de moralitat ni posicionar ni polaritzar més dels que ja ho ha fet el propi Govern aquests anys”, manifestava Mendoza. “Volem explicar com ens hem sentit i com ho hem viscut”, l’objectiu és “reparar-nos a nosaltres mateixes”, perquè des de l’executiu “no ho faran” i “hem estat víctimes de violència d’Estat”, ha assegurat la psicòloga experta en violències. “Se’ns ha linxat i perseguit”, ha afegit tot recordant que des de finals del 2019 que es va fer la presentació davant les Nacions Unides fins a principis d’aquest 2024 “no sabia què seria de mi”. I en aquest punt ha revelat que s’havia plantejat marxar del país si les coses es torçàven per evitar entrar al Centre penitenciari de la Comella.

El llibre s’ha fet “exprés”, i encara que el presenti Mendoza, s’ha escrit de forma col·laborativa amb altres membres de l’associació. Si el 8 de febrer la sentència esdevenia ferma, al cap de dues setmanes decidien, Mendoza i altres companyes d’Stop Violències, que volien treure el llibre per Sant Jordi i se n’han publicat tot just 100 exemplars. La presentació es feia a la seu del Partit Socialdemòcrata, formació que sempre li ha donat suport, i de la mà de Carla Guinot, presidenta del comitè local d’Andorra la Vella i amiga de Mendoza.