Diari digital d'Andorra Bondia

Construcció d’una presa i millora dels filtres per evitar talls d’aigua


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: C. EE.

El Govern i Capesa prendran mesures immediates per evitar que hi torni a haver talls en el subministrament de l’aigua a Escaldes-Engordany. Les actuacions preveuen intervenir al riu per retenir els sediments que van quedar al descobert després de les precipitacions del 21 de juliol i estabilitzar la zona de Claror, i al mateix temps millorar el sistema de filtratge de l’estació de tractament d’aigua potable de la companyia. Els primers treballs ja començaran avui i consistiran en la construcció d’una presa amb troncs d’uns cinc metres d’ample i d’uns 70 centímetres d’alt al punt on hi ha la majoria de sediments. Segons va explicar el director de Protecció Civil, Francesc Areny, en el cas que continués plovent això permetria retenir una part dels llims i les argiles.
Així mateix, per sota, entre aquesta presa i el refugi de Claror, s’instal·laran cinc filtres més, que estaran construïts amb bales de palla embolicades amb una malla geotèxtil d’un o dos metres d’amplada. Això aturarà els sediments més fins. Aquestes infraestructures, que impulsarà el Govern, estaran enllestides en uns quatre o cinc dies, si la meteorologia ho permet. A més, per fer que la capçalera del riu s’estabilitzi més ràpid, s’hi sembraran llavors autòctones de forma manual. Aquesta mesura, però, no tindrà un efecte immediat.
Areny va explicar que, tenint en compte que aquests treballs es fan en una zona protegida com és la vall del Madriu, les construccions es faran amb materials autòctons i en cap cas s’utilitzarà formigó. De fet, les actuacions s’han consensuat amb els departaments competents i també el Comú ha informat els cònsols d’Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, que han entès la urgència de la intervenció, va dir la cònsol major escaldenca, Trini Marín.
El president de Capesa, Eduard López Mirmi, va explicar que, tot i aquestes mesures, al riu hi ha argiles i llims que no són habituals i que els filtres amb què està equipada l’estació en permeten el pas. Perquè això no succeeixi, la companyia adaptarà el disseny dels decantadors i el procés de filtratge amb un sistema que impedeix el pas d’aquests sediments. També s’instal·larà una vàlvula que permeti aturar l’entrada d’aigua quan la terbolesa sigui inadmissible. López Mirmi va assenyalar que aquestes millores es faran de forma im­minent.
Quant al cost d’aquestes accions, Marín va explicar que ara per ara es desconeix, com tampoc s’ha analitzat qui se n’haurà de fer càrrec. “El més important és que s’actuï al camp de Claror” perquè no es reprodueixin “situacions desagradables”, va dir, al mateix temps que va agrair la resposta del Govern per “mitigar una situació que és excepcional”.
Tot i aquestes actuacions, el president de Capesa va remarcar que en el cas que hi hagi precipitacions hi pot tornar a haver nous talls en el subministrament de l’aigua. “El risc zero no existeix”, va apuntar, tot i que va afegir que si no es prenguessin aquestes mesures el perill encara seria més important. En aquest sentit va concloure que tot plegat ha de donar marge de maniobra perquè la situació es normalitzi.
Paral·lelament, Capesa està treballant conjuntament amb FEDA per minimitzar el risc, tenint en compte que en els darrers episodis la presa de Ràmio no ha sobreeixit.
López Mirmi també va reiterar que una altra actuació que la companyia ja havia iniciat abans de la tempesta és la construcció del nou dipòsit, que permetrà una millor gestió de l’estoc d’aigua. El cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, va recordar que la connexió de la xarxa d’aigua amb Andorra la Vella només permetria abastir un carrer més i que l’embrancament amb Encamp només ajudaria a pal·liar la situació momentàniament.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte