Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú considera que la plantilla encara està sobredimensionada


Escrit per: 
M. S. C.

Tot i la política d’optimització dels recursos humans implementada pel Comú d’Escaldes-Engordany des de l’anterior mandat, l’equip comunal considera que la plantilla encara està sobredimensionada. Ho va explicar ahir el conseller de Recursos Humans, Salomó Benchluch, que va recordar que, en la mesura de les possibilitats, durant els darrers anys no s’han cobert les jubilacions o baixes de personal que s’han produït. Tot i així, “encara no hem arribat a aquest nivell òptim”, va dir.
Per Benchluch, establir quin es el nombre correcte de treballadors que la corporació requereix és complicat però va apuntar que en situacions de bonança es podria situar en una xifra al voltant de les 300 persones. Avui, el Comú d’Escaldes-Engordany té 326 treballadors, dels quals 273 són fixos, 47 eventuals i 6 càrrecs de relació especial.
La cònsol major, Trini Marín, va remarcar que durant aquests darrers tres anys s’han pogut cobrir les necessitats reorganitzant la plantilla o convocant edictes interns. Al mateix temps, s’ha recorregut a eventuals per donar resposta als serveis que registren variacions en el volum d’usuaris, com poden ser les activitats culturals o esportives i el Servei d’Atenció a Domicili (SAD). Precisament Benchluch es va referir a aquesta darrera àrea en ser preguntat sobre quin departament estava més sobredimensionat que la resta. En aquest sentit va explicar que ara s’està en un “impàs” per veure què passarà amb serveis com aquest, ja que en la negociació sobre les competències, protagonitzada pels set comuns i el Govern, es va coincidir que haurien de ser absorbits per l’executiu.
Des del Comú d’Escaldes-Engordany es va indicar que la mitjana d’edat dels treballadors de la corporació és relativament jove. Marín, però, va recordar que en el cas dels eventuals s’ha prioritzat la contractació de persones que provenien del sector de la construcció o annexos i que tenen més de 50 anys. La cònsol major també va fer especial èmfasi al programa de treball temporal per a desocupats, que ha permès tenir una parròquia neta i endreçada. A aquestes persones també se les ha format, va exposar.

La inversió en formació dels treballadors durant el primer semestre del 2014 iguala la de tot el darrer mandat

El pressupost que el Comú d’Escaldes-Engordany destina a formar els seus assalariats ha crescut significativament al llarg d’aquest mandat. El fet és que durant el primer semestre d’aquest 2014 s’ha fet pràcticament la mateixa inversió en aquest concepte que durant els quatre anys del darrer consolat (27.000 euros per a 2.876 hores de formació aquest any, davant els 28.700 euros per a 3.170 hores el mandat anterior). Així, en els darrers dos anys s’hi han destinat més de 90.000 euros, ja que el 2013 la inversió va ser de 52.400 euros i aquest any la previsió és de 40.000 euros (27.000 ja s’han executat). El conseller de Recursos Humans, Salomó Benchluch, va destacar que durant l’any passat es van oferir 400 formacions, amb un total de 6.000 hores, fet que indica que hi ha treballadors que van gaudir de més d’un curs.
Aquestes xifres disten molt de les registrades temps enrere. El 2009 només es van invertir en formació 3.000 euros, mentre que el 2010 el pressupost es va quedar en 1.300 euros. El 2012 ja es va registrar un canvi de tendència i s’hi van destinar 8.900 euros.
Cal destacar que només el 6,45% d’aquesta formació és obligatòria i que tant el Comú com els assalariats poden escollir si la fan o no.
Els cursos han permès que els treballadors hagin adoptat competències en protecció de la salut i integritat física dels assalariats (destaquen equips de primera intervenció i prevenció de riscos laborals). Sobre aquesta matèria, Benchluch va avançar que a finals d’any tota la plantilla estarà formada en prevenció i socors cívics. Per altra banda, també s’ha fet èmfasi en l’actualització de coneixements amb l’organització de cursos sobre management, fiscalitat, dret urbanístic i especialitzacions esportives, administratives o educatives, entre d’altres. De cara als propers mesos de l’any es preveu organitzar formacions de manipulació d’aliments i reciclatge, gestió de productes químics i els seus residus i altres formacions especialitzades segons el lloc de treball.
Per departaments, els que més cursos han fet són esports amb 136 formacions, circulació amb 60, infància amb 40 i serveis amb 34. El 35% d’aquestes han estat impartides per professionals interns. La intenció, però, és que cada vegada se’n puguin assumir més de forma interna i arribar a cobrir el 50% sense haver de recórrer a empreses externes.
L’objectiu que les formacions persegueixen és una millora de les competències i capacitació dels treballadors del Comú. A més, “és una eina d’integració i motivació”, va dir Benchluch. Tot plegat, segons va afegir la cònsol major, encaminat a donar un millor servei al ciutadà. Marín va explicar que la intenció de la corporació és mantenir-se en aquesta línia durant l’any i mig que queda de mandat. De fet, tal com va concloure el conseller de Recursos Humans, “obviar la formació en temps complexos és un error perquè és la millor forma d’afrontar el futur”.
Per al proper exercici es preveu fer èmfasi en tot el que fa referència a management, ja que el propòsit de la majoria és aplicar al Comú els procediments que s’utilitzen en el món empresarial fixant-se com a objectiu la productivitat i la competitivitat. El que no es contempla és mancomunar aquesta despesa perquè les necessitats de cada corporació són diferents, indiquen.  

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte