Solució definitiva al litigi que el Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria tenien contra la societat propietària de la Portalada. Així ho ha anunciat aquesta tarda el cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat del cònsol lauredià, Josep Majoral, i el ministre de Territoris i Urbanisme, Raül Ferré, davant l’hotel Pol, un indret no escollit pas a l’atzar sinó perquè forma part de l’acord extrajudicial al qual han arribat totes les parts. Es tracta d’un anunci que arriba precisament a pocs dies de complir-se el quart aniversari de l’esllavissada que es va produir a la Portalada i que va provocar múltiples danys materials.

S’albirava un camí de “litigis eterns”, ha dit Espot, amb el qual “tant el Comú com el Govern difícilment podríem haver quedat degudament rescabalats”. Un acord, tancat divendres passat i que ha estat fruit “de la bona voluntat de la societat propietària del terreny” i del bon fer de l’anterior titular d’Ordenament, Víctor Filloy, i de l’actual, i també de la corporació laurediana. En relació amb això, Majoral ha volgut posar en relleu que d’aquesta manera s’evita pledejar durant 10 o 15 anys entre administracions i privats pagant lletrats i fent anar la gent a declarar. Ara s’esquiva tota aquesta part “més personal”, que no és “grata”, ha subratllat.

En aquest sentit, Majoral ha destacat que l’acord ha estat possible gràcies a “molt sentit comú” i “al seny” de tots els implicats. El Comú retroba “tot allò que havíem perdut”; és a dir, uns 4.300.000 euros, ha posat en relleu. Com? D’una banda, amb uns terrenys d’uns 17.000 metres quadrats a la zona de Tolse, qualificats com a sòl urbanitzable i valorats en 2.500.000 euros i un 40% de l’hotel Pol. El 60% restant d’aquest immoble passa a ser propietat del Govern, però el Comú té la voluntat clara de comprar aquesta part perquè tot l’edifici passi a ser propietat del Comú. Això s’haurà de tramitar al Consell General demanant l’alienabilitat d’aquest bé. I si el Consell diu que sí, cosa que esperen, el Comú serà propietari d’aquest edifici “tan buscat i estimat pels lauredians”. El cònsol ha puntualitzat que les companyies asseguradores han contribuït a fer efectiu una part del rescabalament. Segons Majoral, el Comú pagarà uns tres milions per adquirir la part de l’hotel que correspon a Govern, cosa que suposarà revaloritzar el patrimoni del Comú amb quasi vuit milions d’euros. 

En aquest sentit, cal recordar que el Comú va haver de desallotjar la deixalleria que hi havia just al costat d’on es va produir l’esllavissada, la qual cosa va provocar haver de llogar dues naus per reubicar aquest equipament i, per tant, des de llavors s’han anat pagant aquests lloguers amb la despesa que això comporta. 

I a què podria destinar el Comú l’immoble? Majoral ha respost que cal anar “pas per pas” i que “d’idees no en falten”. Podria cobrir “necessitats” tant a nivell de parròquia com de país. Pisos? Residència universitària? Caldrà pensar-ho bé. 

Per la seva banda, Farré ha detallat que Govern rescabala 6.200.000 euros que corresponen a la retirada de les runes que van caure a la CG-1, estabilitzar el terreny i protegir també la CG-1 amb el dic que es va construir. Així tota la parcel·la de la Portalada passa a ser propietat del Govern a cost zero. D’aquests sis milions, uns tres els han rebut en efectiu i la resta en espècie, tal com s’ha dit, el 60% de l’hotel Pol. També ha manifestat que segons el que vulgui fer el Comú a l’hotel Pol, el Govern també hi podria participar. 

Finalment, Espot ha admès que la sentència que no donava la raó a la família Cachafeiro en la reclamació que feia al Govern ha facilitat que s’hagi arribat a aquest acord. També ha assenyalat que aquesta parcel•la que a hores d’ara no té cap valor pot tenir una utilitat des de la perspectiva de l’interès públic més endavant, com ara fer-hi un abocador.