Els escolars de Sort van participar ahir a la segona edició de la Festa del Mandongo. Una festa que va néixer pensant amb els més petits de la comarca i amb una clara vocació pedagògica; intentar que coneguin els embotits característics del Pallars,  com el xolís o el bull d’ou i, més concretament, el facit de Carnaval. Antigament la matança del porc es feia a pràcticament totes les cases del Pallars, però aquesta tradició s’ha anat perdent i ja són molts els nens que desconeixen com s’elaboren la majoria d’embotits. Els alumnes de 5è de primària van participar activament en l’elaboració del facit de Carnaval. Aquests embotits es serviran el dimarts de Carnaval a la calderada i així podran comprovar-ne el resultat. Els més petits van poder comprovar com es confeccionen els embotits i de quines parts del porc s’elaboren. Posteriorment, van poder fer-ne un petit tast.  A la festa no només hi ha participat els membres de l’associació gastronòmica La Xicoia, també s’hi van sumar carnissers de Sort i forners.
Ramon Aytés, president de La Xicoia, va dir que l’objectiu de la festa és pedagògic i es fa perquè la canalla de la zona conegui les tradicions. Aytés va afegir que és important que els més petits descobreixin el procés d’elaboració de molts dels embotits que mengen i que són característics de la comarca, com el facit de Carnaval, el xolís, la secallona o la botifarra. Aytés va afegir que l’èxit de la festa ha quedat demostrat, ja que en aquesta segona edició molts nens ja coneixien els embotits i el seu procés d’elaboració gràcies als tallers de l’any anterior.