Diari digital d'Andorra Bondia
Els monitors demanen a Ski Andorra un augment del preu mínim de l’hora
Els monitors demanen a Ski Andorra un augment del preu mínim de l’hora

Els monitors demanen a Ski Andorra un augment del preu mínim de l’hora


Escrit per: 
M. S. C.

L’Associació de Monitors d’Esquí ha reiterat la necessitat d’augmentar el preu de l’hora després de vuit anys sense que aquest hagi registrat cap increment. La demanda no és nova i l’any passat, arran de les manifestacions de l’entitat, alguna estació va establir una lleugera pujada. La reivindicació dels professionals del sector és que tots els dominis acordin un preu mínim. “Hem de tenir clar el que cobrem per hora treballada”, va dir el nou president de l’associació, Carles Iriarte, que va remarcar que amb la congelació dels sous dels darrers anys el poder adquisitiu dels assalariats del sector ha caigut de forma important. “No és normal que al final d’una jornada de set hores els monitors hagin de fer de cambrers a la nit per poder arribar a final de mes”, una situació que s’està produint, va assenyalar Iriarte. 

Aquesta demanda va ser traslladada a la directora d’Ski Andorra, Montse Guerrero, en el transcurs d’una reunió mantinguda la setmana passada. En la trobada, l’associació va plantejar un increment del preu de l’hora “raonable” i “coherent”. A banda, també va exposar altres aspectes històrics que no han vist la solució després de molts anys. Entre aquests hi ha la necessitat que les estacions subministrin als monitors les peces de roba que utilitzen en el lloc de treball, equiparant-los a la resta de personal. La realitat és que avui, en alguns dominis, els monitors s’han de pagar l’uniforme, un fet que consideren poc respectuós amb la legislació laboral. Així mateix també es va destacar que cal clarificar com es tracten i com es remuneren les hores requerides, que són les que es cobren més cares perquè els clients demanen per un professional concret, i es va proposar que es reconegués i compensés als monitors que posseeixen el segell ISIA (que acredita la formació màxima internacional en aquesta professió) i l’ISIA Card (que indica que, a banda d’aquesta titulació, s’ha superat unes proves que asseguren que aquell professional té un nivell superior). L’associació destaca que si aquesta informació es difongués entre els usuaris esdevindria un atractiu més per l’estació, ja que és una garantia que es té el millor personal, alhora que seria beneficiós per als mateixos professionals, que veurien premiat el seu “esforç per oferir el millor servei”. A Andorra no hi ha cap estació que doni a conèixer aquest aspecte entre els clients.

En la reunió amb Ski Andorra, l’Associació de Monitors d’Esquí també hi va incloure dues noves qüestions. D’una banda es va plantejar facilitar la mobilitat d’aquests professionals entre les diferents estacions del Principat, és a dir, que puguin treballar tant a Grandvalira com a Vallnord ja sigui a nivell particular o amb clients. Avui aquesta possibilitat ja es preveu però no és una pràctica automatitzada ni habitual. L’entitat remarca que això pot ser interessant per a totes les parts ja que, per exemple, hi pot haver clients que desitgin canviar d’estació en la seva estada al Principat. El segon nou punt fa referència a l’organització ISIA, que vol saber quins avantatges ofereixen els dominis esquiables andorrans als posseïdors de les seves titulacions (ja siguin serveis gratuïts o descomptes, entre d’altres). Des de l’associació es va destacar que aquest és un aspecte positiu per a les estacions ja que pot ser un element per atraure monitors d’altres parts del món que en el futur poden esdevenir prescriptors del destí entre els seus clients. 

Temps suficient
El president de l’Associació de Monitors d’Esquí va explicar que la reunió amb Ski Andorra es va celebrar amb suficient antelació per tal de poder arribar a un acord com a màxim de cara al setembre. “Els temes han d’estar clars abans de l’inici de la temporada perquè són qüestions que s’han de reflectir en els contractes”, va declarar Iriarte. D’aquesta forma es vol evitar que succeeixi com l’any passat en què l’inici de la temporada va impossibilitar que les dues parts poguessin reunir-se per tractar les diferents demandes dels monitors.

Ara, la directora d’Ski Andorra traslladarà a les estacions les demandes i es concretarà dia i hora perquè l’entitat es pugui reunir amb els dominis esquiables per tal de poder negociar. Iriarte va deixar clar que “nosaltres formem part d’un sector i volem que aquest sector funcioni”. En aquest sentit va subratllar que totes les propostes que han traslladat a la patronal de la neu tenen per objectiu “que guanyi l’estació, l’escola d’esquí i nosaltres perquè el servei que oferirem als nostres clients i la imatge serà més positiva”.

 

andorra. esquí
neu

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Al diari li sembla injust q no s'hagi tocat el sou dels monitors en 8 anys. Doncs al funcionaris tampoc. En aquest cas l'editorial en pensa el mateix ???? Això se'n diu demagògia barata.
Demagògia la teva. El monitors no som funcionaris i estem obligats a treballar per les estacions amb les seves condicions, ens hem de pagar la formació, el transport i el material per fer la feina, i d'avui per demà ens podem fer fora. I tot i portar mes de 20 anys treballant a la mateixa escola d'una any a l'altre ens poden no contractar sense cap mena de indemnització. Els monitors no som prous per decidir qui ens governa, els funcionaris ho feu a cada elecció. Esqui escolar no pot garantir que s'imparteixi en català perquè no hi ha suficients monitors al país en temporada que el parlin, perquè? Perquè si ets monitor i trobes una feina de sou base (975.87€) per tot l'any penges les botes sense mirar endarrere.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte