Va ser tan senzill com posar un ou a terra, cobrir-lo amb un casc de ciclista i demanar a una nena que aixafés fort el casc amb el peu perquè s’adonés que l’ou estava ben protegit. Evidentment, quan va repetir la prova sense el casc, l’ou, amb una mínima puntada, es va esclafar. D’aquesta manera, una agent de circulació va fer notar als infants els efectes positius d’anar ben protegits quan se circula amb bicicleta pel carrer. I ho va fer després d’un dels esquetxos representats per les padrines de les Cases Pairals d’Andorra la Vella i Santa Coloma, que van seguir amb molta atenció els alumnes de 4t curs del Col·legi Espanyol María Moliner i de l’Escola Sagrada Família d’Escaldes-Engordany. 

Aquesta és una de les moltes  mostres pràctiques que durant poc més d’una hora van anar descobrint aquests infants i que fins al 17 d’abril podran experimentar més de 200 alumnes de vuit escoles del país. I és que el Viari Show arriba enguany a la setena edició. Es tracta d’una iniciativa conjunta del servei de Cases Pairals i la unitat d’Educació Viària del servei de Circulació del Comú d’Andorra la Vella, en què col·labora el ministeri d’Educació del Govern d’Andorra amb l’objectiu de possibilitar i afavorir la interrelació entre la gent gran i els infants a través de l’educació viària. Precisament, aquest és un dels aspectes que va destacar la consellera de Social, Ester Vilarrubla, a més d’afegir que aquesta activitat “incideix en l’educació viària dels escolars i ajuda a conscienciar la gent gran sobre aquesta educació”.

El Viari Show incideix cada vegada en algun dels aspectes que comporten una major problemàtica quant a seguretat viària. Així, la caporal de la unitat de Protecció Escolar i Educació Viària del Comú d’Andorra la Vella, Montserrat Nogueras, va remarcar que aquest any s’ha volgut fer un èmfasi especial en l’ús dels patins i monopatins “perquè és una norma desconeguda per als pares, és una moda i una cosa molt perillosa si no es compleixen les normes”. 

Una de les padrines que participa en el projecte des dels inicis, Conxita Duatis, va remarcar que n’està molt satisfeta. Per la seva banda, la tutora de 4t curs del Col·legi María Moliner, Imma Vidal, va manifestar que als nens “els encanta veure com els padrins es posen al seu nivell. Els agrada molt”. Vidal va valorar l’activitat molt positivament i va remarcar que es tracta d’una acció més del Programa d’educació viària que porta a terme l’àrea de Formació andorrana.

El Viari Show es va iniciar el 2012, amb la prova pilot amb alumnes del Col·legi Janer. Del 2013 al 2018, s’han fet més de 30 representacions amb l’assistència de més de 1.600 alumnes dels tres sistemes educatius i de totes les parròquies del Principat. També n’han gaudit escolars catalans de la població agermanada de Sant Pol de Mar. En aquests anys, hi han participat més de vint persones grans, juntament amb personal del Comú. Fins ara, les sessions es feien al circuit d’educació viària del Cedre, i enguany es fan a la sala Àgora de l’edifici de noves dependències del Comú.