Diari digital d'Andorra Bondia

La comissió consultiva vol suprimir el quòrum del 80% per fer una vaga


Escrit per: 
Julià Rodríguez

La Comissió Consultiva de la Funció Pública considera que el percentatge del 80% d’assistència a la reunió de treballadors per poder convocar una vaga s’hauria de suprimir. Així ho expressa aquest òrgan a l’informe que ha elaborat en relació al projecte de llei qualificada reguladora de les mesures de conflictes col·lectiu. La comissió recorda que el Tribunal Constitucional espanyol va estimar com a excessiu el quòrum d’un 75% d’assistència i va determinar que no es poden establir límits arbitraris ni que siguin tan difícils d’assolir que a la pràctica facin inviable l’exercici del dret de vaga.
La Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) s’han referit també en el seu informe, lliurat al Govern amb les seves aportacions, a la necessitat de procedir a “una revisió completa” de l’article 11 del text, que determina el percentatge d’assistència, ja que tal com està  redactat actualment suposa “que interessos minoritaris de treballadors o d’altres organitzacions puguin exercir una mena de vet a la promoció de la vaga”. La Comissió Consultiva, “en consonància” amb la sentència del TC espanyol, “proposa suprimir el tant per cent”.
Una altra de les propostes d’aquest òrgan de representació dels treballadors és que caldria reformar la Llei de la funció pública i regular-hi els drets sindicals, en vista que la llei de vaga només és d’aplicació parcial al personal de l’administració general “i el text no clarifica qui està legitimat a convocar una vaga”. Segons la comissió consultiva, s’hauria de regular a través de la Llei de la funció pública la representació dels drets dels treballadors incloent-hi “tres elements clau”. Per una banda, s’haurien d’especificar els òrgans de representació col·lectiva (associacions sindicals, plataforma sindical, delegats de personal...) i per una altra els mecanismes de participació en aquests (percentatges mínims, competències, funcions...), i finalment, el desenvolupament dels mecanismes de consulta i negociació de les condicions de treball (negociacions col·lectives i delimitació dels temes objecte de negociació...). La Comissió Consultiva considera que mentre no hi hagi una regulació específica de la funció pública s’apliqui també el capítol primer relatiu al conflicte col·lectiu als funcionaris “amb les adaptacions oportunes”.
Una altra de les demandes de la comissió al Govern és que se sol·liciti al gabinet jurídic un informe sobre la prohibició d’exercir el dret de vaga als policies i agents penitenciaris i que sigui tingut en compte a l’hora d’adoptar el redactat final sobre aquest punt, considerant que “la Constitució no prohibeix aquest dret fonamental a cap treballador d’Andorra”. L’USdA i el SAT també opinen que “no sembla que sigui raonable” que els membres del cos de policia i del cos penitenciari, i el personal de l’administració de justícia, a més dels funcionaris, els agents i altres treballadors dels comuns, no puguin exercir el dret de vaga.
La Comissió Consultiva afirma que no ha fet en el seu informe propostes de millora article per article en vista de la urgència del Govern per entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei de vaga al Consell General. A més, els integrants de l’òrgan deixen constància que no han pogut redactar un informe rigorós perquè no s’ha acompanyat el text de les memòries econòmica i jurídica. “Aquestes memòries es van demanar el primer dia de reunió però al moment de redactar l’informe encara no havien estat lliurades”, es pot llegir al document entregat a l’executiu.
Altres propostes de la Comissió Consultiva són que s’inclogui al projecte de llei la regulació del conflicte col·lectiu jurídic i que en cas de vaga parcial la suspensió de l’obligació de cotització per part de l’empresari i el treballador sigui proporcional al temps efectiu treballat. També es defensa que les substitucions dels empleats que fan vaga tampoc puguin ser realitzades per treballadors de les empreses de treball temporal, “ja que l’empresari no faria una contractació directa a aquestes persones, sinó que estaria contractant l’empresa”. Finalment també es proposa canviar els dies hàbils per dies naturals pel que fa a notificacions o preavisos per escurçar terminis.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte