Diari digital d'Andorra Bondia
La taxa de mortalitat infantil a Andorra està entre les més baixes
La taxa de mortalitat infantil a Andorra està entre les més baixes

La taxa de mortalitat infantil a Andorra està entre les més baixes


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La taxa de mortalitat infantil de menors de 5 anys al Principat ha passat de 9 (sobre 1.000) l’any 1990 a 3 el 2015, segons les estimacions que presenta l’informe anual de la infància de l’Unicef. Aquest informe alerta que 69 milions d’infants del món de menys de 5 anys moriran per causes que majoritàriament es poden evitar, 167 milions de nens viuran en la pobresa i 750 milions de dones s’hauran casat sent encara unes nenes el 2030 –la data límit per als objectius de desenvolupament sostenible–, tret que el món concentri els seus esforços en la situació dels nens i nenes més desfavorits.

De fet, el mateix informe explica que les taxes mundials de mortalitat de menors de 5 anys s’han reduït a la meitat des de 1990 i que el nombre de persones que viuen en extrema pobresa a tot el món és gairebé la meitat del que hi havia la dècada dels 90. Però aquest progrés no ha estat uniforme ni just. La directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, va explicar que les tendències que mostra aquest informe “són preocupants, perquè diuen que el 2030, si no es fa res, hi haurà 167 milions de nens que viuran en la pobresa i 124 milions que no aniran a escola. A més, el 80% de les morts infantils seran a l’Àfrica subsahariana”, va alertar. A banda, Alberch va dir que malgrat que s’ha fet progressos “la taxa d’escolarització ha tornat a baixar perquè hi ha molts nens en zones de conflicte”, va comentar. 
Andorra està entre els deu primers països amb una taxa de mortalitat més baixa de nens de menys de 5 anys. Molt lluny dels primers països d’aquest trist rànquing, que són Angola, amb una taxa de 167, el Txad amb 139 i Somàlia amb 137.
Aquest informe anual de la infància  xifra també en 2 la taxa de mortalitat infantil de nens de menys d’1 any, molt lluny de la taxa del 1990, xifrada en 8 al Principat. Quant a la taxa de mortalitat neonatal,  està xifrada en 1, quan a Espanya, per exemple, està quantificada en 3.

Despesa pública
L’informe de l’Unicef fa servir els indicadors per parlar de la mortalitat infantil, l’educació i la salut. Pel que fa a despesa pública, al Principat l’any passat es va destinar el 6% del PIB a salut i el 2% a educació, segons diu l’informe. Si ho comparem amb altres països europeus, el percentatge destinat a educació és baix. 
Per exemple, a Bèlgica es destina el 8% del PIB a salut i el 6% a educació. A Espanya el percentatge destinat a la sanitat és el 7% i a educació és el 4%. A l’altra banda de la taula hi ha el Txad, on es destina el 2% del PIB a educació i el mateix percentatge a salut; per contra, al mateix país es destina el 5% a l’exèrcit. Una altra xifra destacada és la que fa referència a les dones adolescents. A Andorra la taxa de parts entre adolescents és de 5. A Espanya és de 9 i a Burkina Faso és de 136. 
La directora d’Unicef Andorra va fer èmfasi que aquestes tendències preocupants s’han de canviar, i s’ha de fer amb esforços basats en cinc pilars: “La informació, cal tenir dades; les solucions innovadores per a problemes antics, com tenir mòbils per registrar les nenes que viuen en zones allunyades; la inversió en recursos, com la vacunació, la interacció amb solucions transversals i, finalment, la implicació de tots els actors.”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte