Diari digital d'Andorra Bondia
Les anàlisis de l’aigua conclouen que la font d’Arinsal està contaminada
Les anàlisis de l’aigua conclouen que la font d’Arinsal està contaminada

Les anàlisis de l’aigua conclouen que la font d’Arinsal està contaminada


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Les anàlisis realitzades a les línies de producció de la planta embotelladora d’Aigua d’Arinsal, els lots immobilitzats i la captació conclouen que la font està contaminada per norovirus. “La font està contaminada i tot el que s’ompli amb aquesta aigua està contaminat”, va anunciar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. Davant d’aquests resultats, que el Govern va rebre ahir a les tres de la tarda, l’executiu va procedir a clausurar la planta d’embotellament i a l’obertura d’un expedient a l’empresa Aigua del Pirineu SL. A més, per precaució es va ordenar la retirada de tots els productes que hi ha al mercat d’aquesta marca, així com la prohibició de vendre’n. Tot i que es desconeix la data en què es va contaminar l’aqüífer (sembla que és recent), Álvarez va recomanar a les persones i empreses que tinguin Aigua d’Arinsal que no la consumeixin i que la retornin al comerç on la van adquirir. 

Amb tot, el Govern manté la hipòtesi que la contaminació no està produïda per la filtració d’aigües fecals. En aquest sentit, el ministre va explicar que si això fos així el nombre de partícules virals trobades en les mostres hauria estat més alt i que l’aqüífer està situat en un indret sense risc de filtracions, ja que les clavegueres que hi ha a prop de la planta estan “molt separades i canalitzades”. El Govern també va aclarir que s’ha detectat 20 unitats virals per cinc litres d’aigua pel genotip 1 de norovirus i de 110 unitat virals per cinc litres d’aigua pel genotip 2 de norovirus, unes quantitats que es troben lluny de les xifres que va donar a conèixer la Generalitat dilluns, i que arriben fins a 1.000 i 10.000 partícules per litre. El director de Salut, Josep Casals, va explicar aquest resultat està fora del mostreig oficial.

El que es desconeix ara per ara és com s’ha contaminat l’aqüífer. Álvarez va explicar que està situat a 150 metres, té un perímetre de protecció d’acord amb la normativa i està protegit per una estructura de formigó de sis metres. El ministre va insistir que “el virus és a la femta, però el que ha arribat a la font no és la femta sinó el virus”. En aquest sentit va assenyalar la possibilitat que les femtes s’hagin anat filtrant i que el virus hagi arribat a aquesta fondària i hagi afectat l’aqüífer. En tot cas, Casals va exposar que la contaminació d’un aqüífer és un fet excepcional. Per això, Álvarez va indicar que en la investigació que ara s’emprendrà per saber l’origen caldrà revisar si l’entorn de protecció estava fixat correctament.

El ministre de Salut va remarcar que la planta embotelladora complia les anàlisis microbiològiques periòdiques, tal com marca la normativa europea. A més va recordar que la detecció de virus en l’aigua és excepcional. Els estàndards que fixen l’Organització Mundial de la Salut i la Unió Europea recullen que les anàlisis s’han de realitzar per detectar bacteris però no virus, atesa la seva complexitat. 

Des del Govern també es va indicar que l’obertura d’un expedient a l’empresa embotelladora no vol dir que aquesta hagi tingut una mala praxi ni que aquest acabi derivant en una sanció. L’objectiu, va dir el ministre, és buscar les responsabilitats escaients. Álvarez tampoc va poder precisar qui haurà d’assumir les reclamacions que hi hagi.

El ministeri de Salut va explicar que no es van retirar abans les ampolles del mercat perquè no hi havia cap evidència que indiqués que l’aigua causava gastroenteritis. Així, van reiterar que l’únic canvi que s’havia produït a la planta era la introducció d’una nova línia d’embotellament de bidons de 
18,9 litres i per això es va assenyalar que aquests envasos podrien ser la causa del brot.

El Govern també va remarcar que en tot el procés hi ha hagut una col·laboració “molt intensa” amb les autoritats sanitàries catalanes. De fet, les mostres es van analitzar al mateix laboratori perquè fossin homologables. Que les mostres andorranes no s’analitzessin abans que les catalanes es deu al fet que allà hi havia 4.000 persones afectades i aquí cap, va dir Casal.

El ministre també va recordar que l’aigua de la font d’Arinsal només abasteix la planta embotelladora. La captació del poble es troba a 2.000 metres, al pla de l’Estany.

El ministre de Salut veu complicat que l’empresa sigui viable després d’aquesta crisi

El ministre de Salut va afirmar ahir que és molt probable que l’empresa Aigua del Pirineu es vegi obligada a tancar. Tot i així, en la compareixença que va fer davant dels mitjans va afegir que “tant de bo que es pugui recuperar la confiança en la font” i que la situació es pugui normalitzar. Álvarez va assenyalar que, encara que tot és possible, “serà complicat que l’empresa sigui viable”, al mateix temps que va indicar que “és evident que si es tanca la font, es tanca l’empresa”. La planta té actualment vuit treballadors en plantilla.

Quant a l’impacte de tota aquesta crisi en la marca Andorra, el titular de Salut va acceptar que en tindrà. Álvarez, però, va afegir que amb les mesures que es van prendre ahir s’elimina el risc que l’afer continuï generant un impacte negatiu en la imatge del Principat. 

 

Aigua
Arinsal
contaminació
Andorra
font
Eden Aigua d'Arinsal gastroenteritis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte