Diari digital d'Andorra Bondia

Només el 49% de les dones ateses per l’equip integral han denunciat


Escrit per: 
M. S. C.

L’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència de Gènere ha atès del gener a l’octubre 120 casos, 49 dels quals són nous. Es tracta d’una xifra inferior a l’any passat, seguint amb l’evolució iniciada el 2012, i la previsió és cloure el 2015 amb una disminució d’un 18 o 20% de dossiers nous. Entre les dades donades a conèixer ahir destaca que el 51% de les dones que s’han adreçat al servei no han acabat interposant una denúncia contra l’agressor, un percentatge inferior al 2014, quan les víctimes que no havien recorregut a la justícia pujava al 61%. 

L’educadora social Mireia Porras va destacar que des de l’equip integral es fa un treball perquè les dones denunciïn, però va afegir que és important “respectar la seva decisió”. Així mateix, el cap de l’àrea d’Atenció Social Primària, Joan Carles Villaverde, va afegir que fer aquest pas costa més, no per por sinó perquè el primer que es busca és “mediar per a un acord amb el presumpte agressor, i la denúncia es pot interpretar com un fracàs”. Així mateix, aquest any han crescut les víctimes de violència que tornen amb la parella, que han passat del 13% el 2014 al 17% (la majoria són dones amb fills).

Quant al tipus d’abús que les dones han sofert, en tots els casos es dóna el psicològic, que seria el més recurrent amb el social (69% de les víctimes) i l’econòmic (66%). Destaquen, però, els abusos sexuals, que han crescut passant de representar el 15% l’any passat al 31% aquest any, mentre que els maltractaments físics s’han reduït del 73% al 58%. Des de l’Equip d’Atenció Integral es considera que en el cas dels abusos sexuals la xifra no es deu a un augment d’aquestes agressions sinó al fet que els professionals ara els detecten més, gràcies també a les formacions efectuades. En aquest sentit indiquen que normalment les dones no reconeixen que la seva parella els ha violat, però si els ho demanen acaben afirmant que els ha forçat a tenir relacions sexuals, i “això és violació”, va dir Porras.

En relació al perfil de les ateses, el 38% tenen entre 28 i 39 anys i el 34% entre 40 i 51. La majoria són espanyoles (34%), seguides de les portugueses (28%) i les andorranes (20%), i el 50% estan separades. Així mateix, un 78% rep un salari. Si es fa atenció als canals d’entrada, la majoria de víctimes s’adrecen a l’equip integral per iniciativa pròpia (passen del 37% al 40% aquest any), fet que permet interpretar que el servei és més conegut. Un 28% són derivacions d’Atenció Social Primària i un 12% de la policia (l’any passat eren un 10%).

A banda, i tenint en compte que la violència de gènere també afecta els fills, d’un total de 143 menors 67 han rebut tractament psicològic. A més, les víctimes han tingut suport jurídic, psicològic i social (a ajudes s’hi ha destinat 82.275 euros).

Villaverde considera que la reducció dels casos pot estar motivat per la feina de prevenció que es fa i la conscienciació més gran a l’entorn de la violència de gènere. Amb tot, va assenyalar que caldrà contrastar aquestes dades amb les d’altres actors, perquè podria ser que les víctimes no s’adrecessin a l’equip. Per això a partir d’ara es crearan taules de treball per millorar la coordinació amb les parts implicades, que es reuniran de forma mensual. Seran aquestes les que analitzaran si cal revisar els protocols de derivació i les millores a fer.

Per altra banda, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, va destacar la necessitat que els homes assumeixin un rol actiu en l’eradicació de la violència i en la lluita per la igualtat i per això el Govern s’ha sumat a la campanya He for she de l’ONU. També, amb el Comú d’Andorra la Vella, s’ha organitzat la conferència i taller Com implicar els homes en la prevenció de la violència, a càrrec del psicòleg i director d’un màster de la Universitat de Barcelona José Manuel Alonso Varea. A banda s’impulsaran tallers de prevenció de conductes abusives a les escoles.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte