Diari digital d'Andorra Bondia

Pocs canvis en la revisió del POUP, que preveu estabilitat en la població


Escrit per: 
M. S. C.

Vist el bon funcionament del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP) de Sant Julià de Lòria elaborat el 2006 i l’encert de les previsions que recollia, el Comú ha optat per introduir pocs canvis en la revisió aprovada a principis del mes de juliol. Tal com va assenyalar el conseller d’Urbanisme lauredià, Dot Jordi, els estudis demogràfics realitzats fa vuit anys encara són vàlids i per aquest motiu s’han mantingut en el nou document. Aquests indicaven que la població de la parròquia es mantindria estable fins al 2020, un fet que està passant tot i la petita davallada del 7% registrada al llarg dels darrers anys. Aquesta pèrdua d’habitants durant el període 2009-2011 i l’increment moderat que s’ha produït des d’aleshores han portat a no introduir modificacions importants que afectin l’aprofitament urbanístic.
Més enllà de la reserva de sòl al bosc de la Rabassa que en permet la urbanització, i que va comportar les crítiques dels membres de l’oposició, el POUP preveu algunes variacions encaminades a facilitar el desenvolupament urbanístic de la parròquia. En aquest sentit, zones considerades sòl urbà s’han passat a sòl urbà consolidat, ja que complien els requisits. Aquests terrenys es troben a peu de la carretera general, entre la duana i el poble de Sant Julià de Lòria, i podran acollir zones logístiques o comercials. Amb el canvi, serà menys costós econòmicament i requerirà un termini de temps més breu la ubicació d’aquesta mena d’iniciatives. Així, segons va explicar Jordi, a partir d’ara no serà necessari desenvolupar un pla parcial i només amb la presentació del projecte i el permís de construcció ja es podran començar els treballs.
El que també seguirà invariable, tal com ja havia anunciat la corporació, és la cessió obligatòria en sòl urbà consolidat, que es mantindrà en el 10%. El conseller d’Urbanisme va recordar que, fa vuit anys, molts comuns la van fixar en el 15%, mentre que Sant Julià de Lòria va optar pel 10% des de l’inici. Fins i tot en la darrera modificació de la llei del sòl, que permetia reduir-la, es va conservar el percentatge original. Jordi va explicar que no s’hi han fet canvis perquè ja “hi ha ciutadans que han fet la cessió” durant aquests anys i perquè “si es va optar pel 10% per alguna cosa serà”.
Per altra banda, s’han recollit al POUP diverses mesures encaminades a reactivar el sector de la construcció. Les principals fan referència als canvis introduïts l’any passat amb les modificacions fetes a la normativa urbanística parroquial i de l’ordinació tributària, com són la reducció de la parcel·la mínima per construir i la densitat del sòl (amb menys terreny es permeten fer més habitatges) i la baixada dels impostos. Així mateix, s’han facilitat les construccions provisionals per destinar-les a un ús comercial. Jordi va posar per exemple la instal·lació d’una caseta per ubicar-hi un despatx en un negoci de compravenda de vehicles situat a la carretera general. Això fins ara no era possible i amb la revisió del POUP es donarà el permís per a un temps determinat, tot i que es podrà anar renovant.
També s’han introduït canvis per fer els polígons d’actuació més viables. Jordi va explicar que si fins avui es necessitaven set veïns per poder-los tirar endavant, ara només se’n requeriran tres. El conseller d’Urbanisme també va assenyalar que s’han fet modificacions per facilitar el desenvolupament dels negocis de turisme rural. En aquest sentit va remarcar que a la llei que regula aquest tipus d’allotjaments es va fer una diferència entre sòl consolidat i sòl urbà, donant més facilitats en el primer dels casos. Per aquest motiu, el Comú ha consolidat les zones en què hi havia cases de turisme rural que ja tenien activitat, un fet que fa més fàcil adaptar-se o fer ampliacions del negoci. Això afecta uns quatre o cinc casos.

Equipaments

Amb la revisió, s’ha eliminat la reserva de sòl que hi havia al costat de les escoles espanyola i francesa perquè tenia difícil accés. Les necessitats de terreny per a equipaments educatius, però, ja queden cobertes amb el que s’ha alliberat amb el pla especial dels horts del Riu. A més, al costat de les escoles hi ha una altra parcel·la de cessió. “Hi ha dos o tres terrenys per ubicar-hi centres educatius i per tant ja no és necessària aquesta reserva”, va dir Jordi.
Quant a la necessitat d’equipaments que té la parròquia de cara al futur, el conseller d’Urbanisme va indicar que a Aixovall està prevista una cessió de terreny força gran. Està situada en una zona de naus industrials i l’ús que s’hi donaria seria logístic. Jordi va apuntar la possibilitat d’ubicar-hi la deixalleria o garatges per a vehicles. El Comú de Sant Julià de Lòria és el primer a revisar el pla d’urbanisme. El POUP estarà a exposició pública fins al mes d’octubre i es pot consultar cada dimarts i dijous al matí.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte