Diari digital d'Andorra Bondia

Portugal ofereix l’experiència en la negociació de l’acord amb la UE


Escrit per: 
M. S. C.

La trobada entre el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el secretari d’Estat per a l’Alimentació i la Investigació Agroalimentària de Portugal, Nuno Brito de Vieira, va servir per compartir l’experiència d’aquest país en relació a la Unió Europea ara que el Principat està negociant un acord d’associació. Per Brito de Vieira, aquest procés i l’adaptació que cal dur a terme per les característiques de cada país s’ha de fer “amb tota la cura” perquè l’accés al mercat interior europeu esdevingui un “factor positiu per a tot el sector agroalimentari”.
En la trobada, es va posar en relleu la necessitat de protegir els petits productors i la importància de les marques de denominació d’origen com a forma de valorar i distingir aquests articles. Brito de Vieira, que es va desplaçar al Principat en el marc de la campanya de productes lusitans organitzada per Portugal Foods i el Grup Mercacenter, va destacar també la importància de les produccions petites que hi ha a Portugal per valorar socialment les persones. Tot i així, creu que, en una societat globalitzada i oberta, mirar el mercat només a escala nacional és una visió “molt curta” i va destacar la necessitat d’implantar estratègies d’internacionalització d’alguns productes i marques. En aquest sentit va assenyalar que tenint Andorra una imatge forta en l’àmbit turístic, i atès que avui aquest sector està molt connectat amb la gastronomia, els productes genuïns i la restauració poden ser un factor de diferenciació en l’àrea del turisme. Pel secretari d’Estat lusità, “els països que no tenen quantitat han de basar els seus productes en la qualitat, la diversitat i la seguretat alimentàries”.
Les dues parts també van acordar iniciar negociacions per poder assolir en breu un acord sobre fires, gastronomia i formació per a tècnics de restauració. La intenció és signar un pacte global tot i que primer de tot cal valorar les necessitats, en què es pot cooperar i què es pot oferir.

Inversió estrangera

Per altra banda, Brito de Vieira va exposar que alguns empresaris portuguesos han començat a analitzar la possibilitat d’invertir a Andorra en àrees com les noves tecnologies o el turisme. El secretari d’Estat creu també que donar suport a la comunitat portuguesa al Principat perquè creï microempreses és una forma de valorar la inversió local. Quant al conveni per evitar la doble imposició fiscal amb Portugal, va declarar que s’està treballant en l’acord i que les negociacions “no duraran gaire”, tot i que no va voler parlar de terminis.

Més empreses en la 2a edició de Sabor de Portugal

Els establiments del Grup Mercacenter acullen  fins al 12 d’octubre la fira de productes Sabor de Portugal, en què aquest any participen deu empreses més d’aquest país. Des de la cadena d’establiments, Josep Maria Mas i el cònsol de Portugal a Barcelona, Paulo Teles da Gama, van remarcar que aquesta edició és fruit de l’èxit de l’anterior. Així mateix, el cònsol va avançar que en el futur es podria organitzar unes jornades gastronòmiques per mostrar els productes lusitans. El fet és que l’exportació a Andorra ha crescut un 11%, segons va explicar el secretari d’Estat per a l’Alimentació i la Investigació Agroalimentària, Nuno Brito de Vieira.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte