Diari digital d'Andorra Bondia

Tres nous casos de VIH l’any passat eleven el total de notificats a 68


Escrit per: 
M. F.

Al llarg de l’any passat es va notificar tres nous casos d’infecció per VIH, amb la qual cosa la incidència al país se situa en 3,92 casos per cada 100.000 habitants, una xifra més baixa que als països de l’entorn, ja que per exemple a Espanya és del 7,2 i a França del 6,6. Aquesta i altres xifres sobre l’impacte de la malaltia al país van ser facilitades ahir per l’executiu en una roda de premsa per presentar les accions encaminades a conscienciar sobre aquest virus amb motiu de la commemoració, avui, del Dia mundial de la sida.

Aquests tres nous casos corresponen a tres homes amb una edat mitjana de 30,66 anys i com a factors de risc per al contagi van assenyalar relacions homosexuals. Això fa que el 2014 hi hagués notificats 68 casos de VIH positiu o sida, 57 dels quals VIH i 7 de sida. En  quatre més es desconeix la situació de la malaltia. A més a més, segons les dades facilitades, cal remarcar que 46 d’aquests casos han estat en tractament antiviral durant el 2014. La cap de l’àrea de Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va remarcar que dels casos que tenen registrats un 80,9% corresponen a homes, i és en la franja entre els 20 i els 50 anys en què hi ha un volum més elevat de casos. 

Quant als factors de risc per al contagi, en un 65% dels casos és la conducta sexual: un 53,6% en relacions heterosexuals, un 44,6% homosexuals i un 1,8% bisexuals. Un 14% eren per ús de drogues per via parenteral, uns casos que no es donen, però, des de ja fa uns anys. I un altre 5,8% dels contagis serien per una combinació de l’ús de droga per via parenteral i conductes sexuals. 

El director general de Salut, Josep Casals, va posar en relleu que aquest és un problema de salut lligat a pràctiques de risc i no pas a tendències sexuals i que cal incidir en els mitjans de protecció per evitar el contagi. És per aquest motiu que entre les accions que s’han previst per avui hi ha la distribució de preservatius a través de les farmàcies del país, una mesura que també pretén la informació de la població. A més a més, als centres de salut aquelles persones que ho desitgin es podran fer les proves de forma gratuïta per confirmar o descartar el contagi. 

De manera paral·lela, i a través de la implicació d’altres institucions i entitats com Som com Som, el Fòrum Nacional de la Joventut i el Cineclub de les Valls, hi ha altres propostes programades. Segons va detallar el conseller de Joventut del Comú d’Andorra la Vella, avui a partir de les sis de la tarda una vintena de joves d’entre 14 i 18 anys prendran part en el joc Trivihal, en què hauran de respondre a preguntes relacionades amb el virus. També es repartiran llacets i preservatius.

Pel que fa al Cineclub de les Valls, es projectarà dimecres la pel·lícula E agora? Lembra-me, en què es relata la lluita del director portuguès Joaquim Pinto, que exposa el seu dia a dia de lluita contra la malaltia. 

Casals va remarcar que cal abordar la malaltia “fugint d’estereotips” i buscar aquells “grups diana” que serveixin per contenir la infecció. Per això, un dels elements que es consideren clau és la informació als joves. Casals va afegir que al país es té un bon coneixement de la malaltia però que hi pot haver persones que decideixin seguir el tractament a l’estranger i que, per tant, no estiguin declarades en el registre de què disposa Salut. Va incidir, en aquest sentit, que el tractament es pot rebre en la seva totalitat al país, amb el seguiment del metge generalista, tot i que la dispensació dels medicaments (coberts al cent per cent per la CASS) es fa de manera ambulatòria).

Pel que fa a la possible notificació de l’entorn de la persona infectada, Vidal va remarcar que és el metge tractant el que ara com ara “assumeix el control de l’entorn”, tenint en compte la preservació de la intimitat del pacient. Aquests drets i deures dels pacients, no només en el cas de la sida sinó en altres malalties infeccioses, segons va concloure Casals, quedaran “molt recollits” en una llei que ja està “molt avançada”.

 

Estratègies per no abaixar la guàrdia

L’evolució en els tractaments de la sida i el fet que fins i tot es parli d’una vacuna han fet, segons Casals, que s’hagi perdut “la por” a la malaltia, la qual cosa fa que, no només a Andorra, s’hagi de pensar en estratègies per no abaixar la guàrdia. Casals va incidir que aquesta i altres malalties infeccioses seran un dels eixos establerts en el Pla nacional de salut 2020. Les estratègies hauran de ser “compartides” per les institucions.

 

 

 

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte