Diari digital d'Andorra Bondia

Un expert preveu un pla amb nous serveis per als discapacitats


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: SFGA

La implementació de la Convenció sobre els drets dels discapacitats de les Nacions Unides, que Andorra va ratificar l’abril del 2014, suposa que “fins i tot a la llarga hi haurà d’haver un pla calendaritzat d’implantació de noves prestacions, serveis i adequacions” per complir el contingut d’aquest text.  Ho va explicar ahir Pep Solé, el tècnic que ha estat contractat pel Govern per elaborar l’informe que Andorra ha de lliurar el proper mes de març a les Nacions Unides sobre el grau d’acompliment d’aquesta convenció. “He pogut constatar, a través de la feina amb els diferents ministeris, que hi ha diverses matèries en què la implantació de la convenció ja és un fet i en altres qüestions s’està més lluny”, va manifestar Solé a la sortida de la reunió que ahir va mantenir el Consell Nacional de la Discapacitat (Conadis).
Segons va explicar Solé, un dels àmbits en què es notaran les millores que s’han de fer, en aplicació d’aquesta convenció, és el de l’accessibilitat i, en aquest sentit, va anunciar que pel que fa al transport, per exemple, “hi haurà reptes a assolir a curt termini”, tot i que no va especificar més. El tècnic va recordar que el concepte d’accessibilitat es pot aplicar a qualsevol servei públic, ja sigui en l’àmbit de la salut, l’educació o l’ocupació, entre d’altres, i que també existeix el dret a demanar “mesures personalitzades” perquè siguin efectius.  
La intenció de la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, és comptar amb el Conadis perquè les diferents entitats que hi estan representades puguin expressar quines són les principals dificultats que troben els discapacitats a l’hora d’exercir els seus drets. D’aquesta manera, es preveu que a la tardor estigui llest un  primer informe intern amb les mancances que es detectin.
Tal com va explicar Solé a la sortida de la reunió, es tracta de fer “una revisió exhaustiva de tota la normativa que pot estar en contradicció amb l’esperit de la convenció o fins i tot no reflectir-lo plenament”. El tècnic del Govern va deixar clar també que no hi ha cap Estat al món que compleixi totes les previsions d’aquest text i que “del que es tracta és de ser honest i explicar de quina situació partim i què s’ha fet per implantar la convenció amb unes primeres mesures urgents, i amb quins objectius es treballa”.
La Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) serà una de les entitats que prendran part en aquest procés expressant les seves inquietuds, segons va explicar el seu vicepresident, Josep Maria Besolí. El dirigent de la FAAD va opinar que hi ha “un retard d’un any i escaig”, però va afegir que, com diu un refrany espanyol, “nunca es tarde si la dicha es buena”. La titular de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, va reiterar el que va dir davant de la comissió legislativa: que hi haurà una llei per adequar el país a aquells aspectes més “urgents” de la convenció.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte