Diari digital d'Andorra Bondia
Les ornamentacions nadalenques s’enfocaran enguany en la contenció de la despesa i la contaminació lumínica.
Les ornamentacions nadalenques s’enfocaran enguany en la contenció de la despesa i la contaminació lumínica.

Canillo, un Nadal de llums austers


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

El Comú de Canillo tenia prevista una partida de 120.000 euros per a la compra, lloguer, col·locació i desinstal·lació de l’enllumenat nadalenc. Però ateses les circumstàncies de dificultats energètiques a què s’enfronta tothom, l’ha reduït a 85.000 euros. És un dels acords als quals han arribat per consens majoria i minoria en el Consell de Comú celebrat aquesta tarda. Tres empreses havien concorregut al concurs, “però amb la voluntat del Comú també de reduir el consum energètic”, recordava el conseller d’obres, Rafel Casal, van decidir reduir-ne la partida. “Potser en alguna zona s’ha de comprar alguna coseta, que poden ser 4.000 euros, per aquestes garlandes a la carretera”. 

Allò que ha quedat eliminat són els ornaments que habitualment es col·loquen als fanals: seria un problema haver-los d’apagar a les dotze o la una de la nit. Els horaris i el període encara l’han d’establir el Govern i els comuns, s’ha “d’homogeneïtzar” a tot el país, recordava el cònsol major, Francesc Camp. Però sigui quin sigui el moment de la nit en què hauran de quedar apagats, caldria instal·lar un rellotge en cada fanal i suposaria una despesa d’entre 140 i 240 euros per a cadascuna d’elles. Inassumible. 

Pel que fa als veïnats, prosseguia Casal, la idea és ornamentar amb un motiu principal i suprimir la resta de les lluminàries. “Em sembla molt coherent”, responia des de la minoria Dolors Cabot. I per dues raons, l’estalvi energètic, per descomptat, però també la contaminació lumínica. “Hi ha un canvi de paradigma important, hem d’entendre tots moltes coses i fer un exercici de contenció”. En l’extrem oposat, apuntava per concloure, hi ha la recta de Ransol, “que semblava una autopista i hem d’anar apagant llums superflus”. 

A banda, l’equip de govern va exposar l’execució pressupostària del segon trimestre, que presenta un superàvit de prop de 7,2 milions d’euros amb uns ingressos de 12,5 milions d’euros i unes despeses de 5,3 milions d’euros. Cal tenir en compte que si es dedueixen dels ingressos els 4,2 milions d’euros provinents del préstec que es destinarà al pla d’inversió i la reforma energètica del Palau de Gel en resultaria encara un superàvit de prop de 3 milions d’euros.

El Consell de Comú va servir també per aprovar una modificació de crèdit que servirà per dur a terme la protecció del camí, uns 300 metres, que els visitants fan a peu des del punt on baixen del vehicle per visitar el pont Tibetà. El cost total dels treballs, per evitar que eventuals caigudes de rocs puguin ferir algú, serà d’uns 260.000 euros, tot i que la modificació de crèdit serà inferior, 160.000, perquè s’aprofitaran diners sobrants d’altres partides. Amb tot, aquests 260.000 van semblar una quantitat “molt alta” a Albert Torres des de la minoria, que va insistir que suposa un 25% del pressupost inicial. “Surten imprevistos”, li responia Camp. 

A la sessió plenària arribava també el redactat de la nova Llei dels agents de circulació, que ha de passar pels comuns abans d’arribar al Consell General. De Canillo sortia amb el beneplàcit de tota la corporació. 

No sense queixes de la minoria –i és un déjà-vu perpetu– per la manca d’informació a què consideren que els sotmet l’equip de govern, també va passar per la sessió la constitució d’una nova societat mercantil, formada pels anteriors accionistes d’ENSISA (Comú de Canillo, Crèdit Andorrà) i els accionistes minoritaris. Aquesta nova societat tindrà els mateixos percentatges de participació que tenien els esmentats accionistes abans de la seva integració a SETAP 365, S.A. i passarà a ser la titular dels terrenys propietat d’ENSISA coneguts com a Prat del Tarter i Aparcament ENSISA al camí Prat de l’Obac. La creació d’aquesta societat preveu que els anteriors accionistes d’ENSISA tinguin l’exclusivitat sobre les decisions entorn a l’eventual venda d’aquests terrenys i el cobrament de les plusvàlues. Les parcel·les queden fora de SETAP 365. Ara bé, hi ha una hipoteca i qui l’ha d’assumir? El dubte va sorgir durant la sessió. Hi ha temps de sobres per resoldre perquè ahir només facultaven els cònsols per a les gestions. 

Obres al Palau de Gel

Acabat el Consell de Comú, el cònsol major detallava el calendari d’obres al Palau de Gel. Estan adjudicades les del parc aquàtic (rocòdrom i tobogans), però hauran d’anar lligades a les de millora d’eficiència energètica de la piscina, incloent-hi la cobertura, els vidres que envolten el recinte de la zona per nedar, especificava. Això encara està en fase de projecte, com la millora energètica de la pista de gel, amb la previsió que estigui acabat aquest mateix mes i es pugui començar la licitació. La previsió és, també tenint en compte quan l’equipament factura menys i és més lògic tancar-lo, d’iniciar les obres de la piscina al gener, amb una durada de quatre a cinc mesos. Els treballs a la pista de gel s’encetarien en acabar la temporada d’hivern, que és quan factura més. En aquest cas, Camp estima la durada en tres mesos. 

Última qüestió, l’afectació important d’una moratòria de la construcció sobre els apartaments turístics. “És bo qualsevol mesura per ampliar l’habitatge, però calen més mesures”. 

Canillo
Aigua i llum

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte