Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés.
El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés.

Mortés: “el laboratori de Grifols permetrà retenir talent a Andorra”


Escrit per: 
Agències / FOTO: ANA

La dinamització econòmica de la parròquia i la desestacionalització del turisme eren les prioritats de l’equip liderat per l’actual cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, quan fa dos anys es va presentar a la reelecció. Havent sumat un mandat i mig, Mortés destaca de tot aquest període dues grans fites i un projecte que està en marxa: l’entrada de Saetde a l’estació d’Arcalís, que ha permès que el Comú d’Ordino pugui destinar recursos a altres necessitats de la parròquia; la distinció com a reserva de la biosfera, que atreu turistes fora de la temporada de neu, i finalment l’acord entre Grifols i el Govern per a la instal·lació a Ordino d’un laboratori de recerca en immunologia. En una entrevista concedida a l’ANA, Mortés assegura que en aquests moments ja ha acomplert “el 90% del programa” malgrat les dificultats de gestió que ha comportat la pandèmia de Covid-19 i, a més de seguir treballant amb tot el que s’ha engegat els darrers anys, espera poder tancar alguns temes, com ara el fet de trobar un ús definitiu per a l’hotel Casamanya.

“Per a mi, una part important d’aquest 10% que queda pendent és poder trobar una utilitat a l’hotel Casamanya. Hi estem treballant intensament i, de fet, ja portem sis anys fent-ho”, assegura Mortés. En aquest sentit, afirma que “en aquests moments hi ha diverses propostes sobre la taula i, tot i que finalment és una decisió del quart d’Ordino, des del Comú també hi estem implicats. De fet, estic convençut que, si tot va bé, aquest 2022 es tancarà el projecte”.

El que sí que s’ha aconseguit en aquests sis anys de Comú liderat per Mortés és l’anhelada entrada de capital privat a l’estació d’Ordino-Arcalís. “Amb l’entrada del capital privat, els diners que es destinaven a Arcalís per part del Comú ara es poden destinar a la resta de la parròquia amb altres inversions per dinamitzar-la”, declara el mandatari comunal. Precisament pel que fa a la dinamització de la parròquia fora de la temporada d’esquí, Mortés remarca que “s’han treballat temes com ara el pla de gestió de la reserva de la biosfera, ja que hem d’aprofitar que tenim aquest label que ens va donar la Unesco per promocionar la parròquia”. Mortés destaca a més que el treball al voltant d’aquest segell permet dinamitzar la parròquia “a partir de la sostenibilitat i del medi natural”, tenint en compte que els turistes valoren cada vegada més “els espais oberts, de natura i de muntanya”.

Sobre les inversions fetes a Arcalís a partir de l’entrada de Saetde, Mortés recorda que “la primera inversió va ser el telecadira. Era una inversió important i necessària i el Comú no tenia els recursos per poder-la fer”. Cada any s’han fet noves inversions i el cònsol major subratlla la instal·lació, l’estiu passat, del mirador solar de Tristaina que ha atret 80.000 visitants.

Però més enllà de la desestacionalització del turisme, Mortés considera que és important diversificar l’activitat econòmica. És per això que “aplaudeix” el projecte de Grifols a la parròquia. “Aquest serà un element important no solament a la parròquia d’Ordino, sinó a nivell de país, i a sobre pot arribar a ajudar a atraure inversions d’aquest tipus o similars dins Andorra”, diu Mortés, i afegeix que “és una molt bona proposta i estem encantats d’aquesta implantació a Ordino. A banda és evident que pot ajudar a retenir talent. Fins ara tota la gent que enfocava els seus estudis en aquest tipus d’activitats no tenien cabuda a Andorra, i ara ja n’hi tindran”.

El desviament de la Massana, una inversió prioritària

Pel al Comú d’Ordino, la construcció del desviament de la Massana és una inversió prioritària per millorar la comunicació de les valls del nord amb la resta del país. “Sabem que el cost de poder fer aquest desviament de la Massana és molt important, ja que estem parlant d’entre 50 i 60 milions d’euros, però penso que és una obra prioritària”, assegura el cònsol major, Josep Àngel Mortés. El mandatari comunal afegeix que “del que es tracta és de prioritzar les inversions perquè la gent pugui accedir al país, com per exemple el desviament de Sant Julià, però cal seguir remarcant que aquesta (el desviament de la Massana) també és una inversió prioritària”. Mortés recorda que el problema de no disposar del desviament de la Massana afecta les dues parròquies del nord i que, en el cas d’Ordino, la solució que troben molts conductors a les retencions diàries és agafar la carretera de l’Aldosa i Anyós. “Això també comporta problemes de molt trànsit en una carretera secundària complicada”, subratlla.

Josep Àngel Mortés
Comú d'Ordino

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Sr. Mortés, la seva pedagogia esta molt obsoleta, no s'ho creu ni vostè el que diu, finalment creure que també té algun interès ocult.
No més biolaboratoris gràcies, tampoc volem urbanitzacions de luxe o torres que estaran buides tot l'any, esteu venent la "nostra" biosfera com si fos el vostre pati particular

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte