Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Joan Lluís Ayala

Joan-Lluís Ayala

Historiador

 

 

El Camí Ignasià




En aquesta entrada d’any vull esmentar la celebració de l’any Ignasià que la Companyia de Jesús ha proclamat entre el 20 de maig del 2021 i el 31 de juliol del 2022 en commemoració de la conversió de Sant Ignasi de Loiola. Es va fer l’obertura oficial a Pamplona, exactament 500 anys després que fos ferit quan defensava la ciutat del setge dels francesos el 1521 i es farà la clausura a l’església de Gesú de Roma amb la festa de Sant Ignasi.
De la seva convalescència va derivar la seva conversió i això el portaria a endegar un pelegrinatge amb la intenció d’arribar a Terra Santa. En aquest itinerari va peregrinar a Montserrat i el 1522 va arribar a Manresa. Arran d’aquesta efemèride es desenvolupen una sèrie d’actes relacionats amb aquest personatge rellevant per al cristianisme en particular i per a la història en general, que va fundar amb els seus companys la Companyia de Jesús, l’orde dels jesuïtes, aprovada pel Papa Pau III el 27 de setembre de l’any 1540.
La Companyia de Jesús va jugar un rol molt important en la Contrareforma, essent varis dels seus membres destacats al Concili de Trento, així com també a través de les missions evangelitzadores d’Amèrica. Els jesuïtes van tenir un rol destacat en la dinastia dels Habsburg i també dels Borbons, però un dels aspectes més controvertits és la seva l’expulsió dels territoris de la Corona espanyola per ordre del rei Carles III l’any 1767, probablement amb la finalitat de reafirmar el control estatal sobre l’església espanyola.
Pel que fa a la vinculació de la comunitat jesuítica i Andorra en podem destacar que entre el 1870 i 1873 van instal·lar el seu noviciat a cal Cintet, a la plaça príncep Benlloch d’Andorra la Vella (l’Andrés Luengo ho explica, BonDia 12/05/2016) i serien els impulsors de la proclamació de la Mare de Déu de Meritxell com a patrona d’Andorra l’any 1873. Per tant, també de la tradició del pelegrinatge el 8 de setembre al santuari. 
Aquest 2022 es compleixen 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa. S’hi va estar des del març del 1522 fins al febrer de 1523, probablement a causa de la pandèmia de la pesta que va assotar aquell any. La ciutat ha preparat diverses activitats relacionades amb aquest fet (Espai Manresa 1522). De ser un noble vanitós va buscar la vida espiritual i en el seu pelegrinatge buscava examinar la consciència, meditar i altres operacions espirituals.
La tradició diu que a Manresa va escriure els seus exercicis espirituals al lloc que es coneix com a Cova de Sant Ignasi. L’originària cova, actualment reformada, és l’edifici més monumental de la ciutat, amb una vista frontal a la muntanya de Montserrat, on es combinen elements arquitectònics de diversos estils des del barroc al modernisme. Entre les curiositats podem destacar la decoració de les capelles laterals de l’església inaugurades el 2021 amb els mosaics de l’artista eslovè Rubnik, el mateix autor dels mosaics de l’església parroquial de Sant Julià i Sant Germà de Lòria, per la qual cosa podreu copsar les similituds. 
El camí ignasià recrea la ruta que va recórrer Sant Ignasi l’any 1522 des de la seva casa natal de Loiola fins a Manresa. El camí senyalitzat i descrit va començar el 2011 i es va fer públic el març del 2012. Els bisbes del Camí Ignasià han proclamat el Segon Any Jubilar 2022 (el primer va ser el 2016) per celebrar l’inici del camí pel sant. Com el camí de Sant Jaume, es pot recórrer sencer o per trams i es pot obtenir la ignasiana o certificat de pelegrí en el cas de completar el recorregut complet o els darrers cent quilòmetres a peu o dos-cents en bicicleta.
En diversos trams és coincident amb el de Sant Jaume però en sentit invers al que fan els peregrins que van a Santiago. El jubileu durarà fins al 31 de desembre, per la qual cosa teniu l’oportunitat de prendre en consideració fer-lo si considereu que us pot ajudar en aquest període pandèmic.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Gracias Joan Ayala, sempre tant i tant enrequeridors els teus escrits

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte