Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge extreta del perfil de Facebook de la companyia amb els arguments que justifiquen l’increment.
Imatge extreta del perfil de Facebook de la companyia amb els arguments que justifiquen l’increment.

“O ens escalfem o mengem”


Escrit per: 
A. Doral / FOTO: PEUSA

Faltaven pocs dies per al Nadal quan el Col·lectiu de Jubilats de CC OO enviava una carta a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell perquè intervingui davant de l’exorbitat preu de l’electricitat, que faci de mitjancer davant PEUSA: per paliar els casos més greus però també perquè la companyia va remetre als clients una carta d’allò més inintel·ligible. No han obtingut cap mena de resposta ni de reacció. Com que eren dates complicades, amb els festius tan a la vora, se’n fan càrrec. “Però ara sí que esperem que en pocs dies ens responguin i ens podem trobar, amb l’alcalde o amb qui considerin, si no, farem alguna acció més directa”, adverteix Antoni Vinyals des del col·lectiu. L’afer és “molt seriós, greu, perquè si fins ara s’estava parlant de pobresa energètica, amb les noves tarifes molta gent està abocada a la ruïna”. 

Ruïna? Com si no, es pregunta, es poden considerar els casos en què l’última factura, la de qui té la calefacció elèctrica, s’ha enfilat fins als sis-cents euros. “Al seu moment, fa pocs anys, Peusa va posar molt èmfasi en les calefaccions amb acumuladors elèctrics, ho va vendre com un estalvi. I mira què està passant”, apunta Vinyals. Així, una “llar normal”, explica, que l’any passat estaria pagant al voltant de 250 euros, està veient com li arriben rebuts amb l’import multiplicat per dos.

Aquests rebuts estratosfèrics han de ser assumits tot sovint, insisteix, per jubilats, quan la pensió mitjana se situa a la vora dels mil euros. Això vol dir que hi ha molta gent que està per sota, cobrant la mínima: uns set-cents. En el cas de les contributives, perquè les no contributives no arriben als cinc-cents. “Ens estem trobant ja amb gent que es planteja si s’escalfa o menja cada mes: si paga el rebut de la llum o compra els llibres de l’escola per als nens”.  El remei no pot ser tot simplement “apagar les estufes i posar-se la manta per sobre per anar fent, perquè en el nostre cas, el dels jubilats, és més alta la factura que la pensió que rebem”. 

L’Ajuntament pot derivar alguns casos cap a serveis socials, recorda el portaveu del col·lectiu, “però sol ser pa per avui i gana per demà, i això després d’acreditar i complir tota una sèrie de requisits” que no tothom compleix. En canvi, les desorbitades factures estan fent que el nombre de llars per a les quals l’import és massa onerós creixi de manera alarmant. 

La idea que posen damunt de la taula és un conveni per a pal·liar les situacions de pobresa energètica, amb fons a càrrec de PEUSA, dels pressupostos municipals i dels ajuts i subvencions que es puguin comprometre de la Generalitat.

Carta inintel·ligible

Més enllà, no obstant això, el col·lectiu demana suport a l’Ajuntament, que es treballi amb PEUSA per explicar els temes de facturació de l’electricitat de forma entenedora per a tothom. “Els clients vam rebre una carta de la companyia anunciant que canviaven el sistema de facturació i passaven al sistema regulat de preu a partir de l’1 de gener”, una carta, prossegueix Vinyals “embolicada i estranya, que no l’entenia ni qui la va escriure”, i que comporta una situació “surrealista”: el client ha de comprovar els 24 preus diferents, cada hora, que tindrà la llum diàriament. A part, la carta conté un punt que qualifica com “indignant”, allà on la hidroelèctrica es posa a disposició del client que vulgui canviar de companyia. “Ens estan dient que a qui no li agradi, que toqui el dos”. 

Peusa
col·lectiu de jubilats
Ajuntament de la Seu d'Urgell

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Mentrestant els accionistes s'estan forran. Tenim que ficar rentadores els caps de setmana, que no és més barat però almenys no tenim que esperar a hores intespectives.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte