Diari digital d'Andorra Bondia
Vista aèria de la vall central.
Vista aèria de la vall central.

Les Nacions Unides donen a Andorra una de les puntuacions més altes de desenvolupament humà


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Agències

Andorra és un dels països amb l'Índex de Desenvolupament Humà (IDH) més alt amb una puntuació d'entre 0,895 i 0,915. Així es desprèn de la nota publicada aquest dijous pel departament d'Estadística, la qual es basa en dades del 2019 i utilitza la metodologia del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). Tal com informen des del departament governamental l'IDH és una mesura sintètica emprada per avaluar el progrés a llarg termini en tres dimensions bàsiques de desenvolupament humà: una vida llarga i saludable, l'accés al coneixement i un nivell de vida digne.

Pel que fa a altres factors secundaris, però que també mesuren el desenvolupament social, el coeficient obtingut per l'Índex de Desigualtat de Gènere és de 0,016. Aquest valor situa el Principat en les primeres posicions del rànquing mundial i amb un grau de desigualtat de gènere baix.

En aquest mateix sentit, la paritat entre homes i dones a una societat a l'hora d'assolir objectius es mesura amb la ràtio dona/home de l'IDH, i s'expressa com l'Índex de Desenvolupament per Gènere. Amb les dades del 2019, Andorra aconsegueix un valor de 0,970 i s'engloba dins del grup 2 amb un grau mitjà-alt de paritat entre les condicions de vida de dones i homes.

D'altra banda, cal destacar que dels tres índexs que s'utilitzen per al càlcul de l'IDH, el referent a l'educació, en concret l'esperança de vida escolar, és el que comparativament situa el Principat lleugerament per sota d'altres països de l'entorn.

Nacions Unides
Índex de Desenvolupament Humà
estadística
departament d'Estadística
Comentaris: 2

Comentaris

Nivell de vida digne? WTF? d'on es treuen aquestes chorrades?
..i per que no li camvïen el nom del departament? Podríen ficarli Departament de Propaganda J.Goebels O, foterl.los directament al atur, i que deixin d'escriure pallasades.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic