Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.

Salut preveu una davallada de contagis en una o dues setmanes


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

El ministeri de Salut preveu que "en el millor i el pitjor" dels supòsits d'aquí "una o dues setmanes" es produeixi una caiguda dels contagis per la variant Òmicron i per tant, es puguin començar a aixecar restriccions. "Ho esperem amb anhel perquè el nostre desig és que quan comencem a baixar, poguem aixecar les mesures de forma progressiva", ha afirmat el ministre Joan Martínez Benazet, que ha deixat clar que "és una previsió, no el que passarà" i que es tracta d'un model que està subjecte "a problemes que podrien aparèixer", com brots imprevistos tal com ja s'han donat en altres moments de la pandèmia.

En aquest sentit ha concretat que quan la xifra de casos actius estigui de manera "franca i clara" per sota dels 3.000 "podrem aixecar de forma progressiva les limitacions en alguns sectors econòmics. Sense entrar a donar massa detalls, no ha amagat que els primers canvis podrien afectar a l'obligació de portar la mascareta al carrer així com a les limitacions vigents en sectors com l'oci nocturn i la restauració. 

Així i tot, no ha amagat, altre cop, que "una de les pors que tinc és que la infecció a les escoles pogués fer d'amplificador", si bé ho veu "poc probable perquè la immunització de la població infantil i juvenil és molt més elevada" que a la tardor passada.

El que no canviarà per ara es l'obligació d'ús del passaport Covid, tot i que ha insistit que "no ha vingut per quedar-se" i que un cop se superi la pandèmia, ja no serà necessari. "Si que hi ha epidemiòlegs que diuen que amb Òmicron ja no caldria, però estem acostumats a veure com el virus circula més ràpid entre no vacunats que entre vacuants i a més, l'agressivitat és menor en persones vacunades", ha exposat. Per tant, "de moment l'hem de mantenir i el mantindrem", però ha deixat clar que quan no faci falta no s'utilitzarà: "No podem seguir només per apretar els no vacunats, és per disminuir la transmissió del virus".

Actualització
Unes perspectives que ha exposat en una jornada en què s'han notificat 565 positius nous, en els quals s'inclouen els procedents de les proves que es van fer el dia 14 i que ja s'han notificat, i 692 altes. Això fa que els casos actius es redueixin de 127 i quedinen 4.440. Amb tot, cal tenir prsent que les dades encara poden estar alterades pel retard amb les proves TMA. De fet, avui s'han notificat els resultats corresponents a les TMA dels dies 14 i 15 i demà s'haurien d'entregar tots els de les fetes el dia 16. Amb tot, des del laboratori nacional ja s'ha constatat que amb els canvis de protocol la recuperació del ritme habitual es podrà fer amb menys dies dels previstos.

Des que va començar la pandèmia s'acumulen 31.572 casos en total, una xifra que el ministre ha destacat "tenint en compte la població que tenim", i fins a 26.988 persones s'han recuperat.

A l'hospital hi ha 17 pacients ingressats, 10 a planta i 7 a l'UCI (5 dels quals ventilats mecànicament) i al Cedre queden dos pacients infectats. 

Pel que fa a les escoles, hi ha 185 aules afectades pel virus, 29 d'elles amb tots els alumnes confinats.

Joan Martínez Benazet ha recordat que demà es complirà un any de l'administració de la primera vacuna i ha insistit que ha estat un procés que "ens ha ajudat a aguantar amb unes limitacions menors i ha salvat moltes vides". Mitjançant una gràfica ha mostrat com havien disminuït el nombre de defuncions a partri del gener de l'any passat i ha explicat que "gràcies a la vacunació" es va disminuir la taxa de letalitat, que en el cas d'Andorra se situa en 0,46, "una de les més baixes d'Europa". El titular de Salut ho ha atribuït també a la gestió sanitària i a la capacitat hospitalària, especialment a l'UCI, però ha insistit molt en què "la gran sort que hem tingut és que després d'un any de l'inici de la pandèmia hem pogut utilitzar una eina tant eficaç per combatre les formes greus i les morts com són les vacunes, una cosa que no esperàvem".

En aquests moments s'han administrat 149.999 vacunes i ja hi ha un 82,7% de la població vacunable, és a dir, els majors de 16 anys, que porta com a mínim una dosi de la vacuna, i un 81,7% que té la pauta completa. A més, un 54,23% de la població a partir de 18 anys ja ha rebut també la dosi de reforç. En el cas dels menors de 12 a 15 anys, un 68,3% tenen la pauta completa.

Andorra
covid
Covid-19
Salut
Òmicron
contagis
restriccions
benazet
Govern
positius

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Val mes deixar-lo correr i fer anticossos naturals, ara ja posats…..
Això, senyor Ministre, no és veritat. s'estan contagiant més els que estan vacunats amb la tercera dosi. Al meu treball, els que estan de baixa per covid, tots vacunats.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte